W trakcie przygotowania posiłków musimy czasami wybrać pomiędzy szybkością, a jakością potraw. Bardzo trudno sprawić, aby upiec te dwie pieczenie na jednym ogniu. Może w tym wydatnie pomóc takie urządzenie, jakim jest szybkowar. Jak sama nazwa wskazuje, znakomicie sprawdza się wtedy, kiedy walczymy z czasem i chcemy przygotować przepyszne danie.
Spis treści:
- Czym jest szybkowar?
- Jak gotować zupę w szybkowarze?
- Jak długo gotować w szybkowarze?
- Jak długo gotować mięso w szybkowarze?
- Jak długo gotować warzywa w szybkowarze?
Czym jest szybkowar?
Przede wszystkim szybkowar przypomina bardzo swoją budową zwykły garnek, których mamy bardzo dużo w swojej kuchni. Jego przeznaczenie także się niespecjalnie zmienia, ponieważ przygotowujemy w nim analogiczne dania. Owsianka na śniadanie, zupa na obiad - do tego przejdziemy - czy też makaron na romantyczną kolację mogą zostać przygotowane zarówno w garnku, jak i w szybkowarze.
Przede wszystkim różnica pomiędzy tymi dwoma naczyniami polega na ich szczelności. Nawet pokrywka dopasowana do garnka w pełni nie zatrzymuje całej wody, ulatniającej się w formie pary. Z tego powodu potrawy potrzebują więcej czasu na przygotowanie, ponieważ razem z parą ulatnia się temperatura. Szybkowar wyposażony jest w dwa elementy, które go odróżniają od standardowych garnków. Przede wszystkim jego pokrywka wyposażona jest w uszczelki, dzięki którym naczynie jest w stu procentach szczelne. Oprócz tego jego zawory zapewniają bezpieczeństwo poprzez regulowanie ciśnienia wewnątrz naczynia. Właśnie z tego powodu szybkowar najczęściej określa się mianem naczynia dla zabieganych.
Jak gotować zupę w szybkowarze?
Na pierwszym miejscu można pomyśleć o przygotowaniu zupy. Sam bulion potrzebuje czasu, ponieważ zarówno umieszczone w nim mięso, jak i warzywa wymagają czasu. Szybkowar zdecydowanie przyspiesza ten proces. W normalnych warunkach potrzebujemy przynajmniej dwóch godzin na wydobycie pełni aromatu ze składników. Z garnkiem ciśnieniowym będzie to maksymalnie 45 minut.
Właściwie początkowe działania nie różnią się w żaden sposób od tego, co zwykle robimy przy okazji przygotowywania zupy. Najpierw wrzucamy mięso do garnka i zalewamy je odpowiednią ilością wody. Po ugotowaniu i usunięciu osadzających się szumowin obieramy warzywa i wkładamy je do szybkowaru. Następnie dodajemy przyprawy. W tym momencie należy się skupić, jeżeli jeszcze nie wiemy jak gotować zupę w szybkowarze. Szczelnie zamykamy urządzenie - spokojnie, wszystko jest napisane na jego opakowaniu. Dopiero po ustawieniu odpowiedniego ciśnienia możemy umieścić je na palnik czy też płytę grzewczą. Po jakimś czasie zacznie się z niego wydobywać para i od tego momentu powinniśmy zacząć odliczać 30 minut. Jeżeli zupa nie jest doprawiona, możemy dodatkowo wrzucić przyprawy dla smaku. Gotowe, smacznego!
Jak długo gotować w szybkowarze?
To oczywiście zależy od tego, co chcemy przygotować. Poniżej podamy Wam kilka produktów i informacją jak długo gotować w szybkowarze. O jednym możemy Was zapewnić - pójdzie znacznie szybciej, niż w przypadku garnka.
Wspomnianą już bazę na zupy w postaci bulionu przygotujecie w czterdzieści minut. A co w przypadku, kiedy mamy ochotę na coś innego? Klasyczna pomidorówka z ryżem to zaledwie dziewięć minut od momentu nagromadzenia się pary i uwalniania jej. Spokojnie, możesz tego nie zauważyć, ale towarzyszące temu syczenie z pewnością usłyszysz. Zupę rybną, popularną w letnich miesiącach, przygotowujesz w osiem minut.
Warto także zwrócić uwagę na ryże oraz kasze, które pojawiają się w wielu różnych daniach. Można przede wszystkim skupić się na ryżu czerwonym oraz kaszy gryczanej. Standardowo w garnku musielibyśmy czekać około pół godziny na ich przygotowanie. A przy szybkowarze? Odpowiednio dwadzieścia i dziesięć minut.
Jak długo gotować mięso w szybkowarze?
Znajdziemy takie dania w naszej kuchni, które przygotowujemy od święta. Wcale nie chodzi o to, aby w pełni doceniać ich wyjątkowy smak. Po prostu ich przygotowanie wymaga bardzo dużo czasu, którego na co dzień możemy nie mieć. Szczególnie dotyczy to potraw mięsnych.
Jak długo gotować mięso? W szybkowarze z pewnością ten czas się skraca. Przygotowywanie takich dań jak gulasz, pieczeń czy golonka wymaga spędzenia całego dnia w kuchni, lub przynajmniej stałej kontroli. Praca zdalna pozwala na siedzenie cały dzień w domu, natomiast ciągła myśl z tyłu głowy o sprawdzeniu dania nie pomaga w skupieniu. W szybkowarze przygotujemy golonkę w nieco ponad godzinę, pieczeń w czterdzieści minut, a gulasz trochę ponad pół godziny.
Jak długo gotować warzywa w szybkowarze?
Wiele osób nie przepada za warzywami przede wszystkim z powodu ich złego przygotowania. Aby w pełni poczuć ich smak, potrzeba poświęcić znacznie więcej czasu, niż na co dzień. A jak długo gotować warzywa w szybkowarze?
Oczywiście zdecydowanie krócej! Szybkowar sprawia, że nasze ulubione warzywa strączkowe możemy mieć gotowe w pół godziny - nawet te nienamoczone. Niezwykle popularne na polskich stołach ziemniaki czy buraki przygotujecie w kwadrans. Widać, że szybkowar w kuchni zdecydowanie się opłaca.