Nigdy nie odgrzewaj tych produktów - mogą być niebezpieczne!

01 / 12 / 2016

Szkodliwe działanie zdrowej żywności? To prawda. Niektóre produkty mogą być szkodliwe po ponownej obróbce termicznej potocznie po odgrzaniu. Z pewnością podgrzewanie jedzenia kolejnego dnia to niesamowita oszczędność czasu i wygoda, ale może okazać się niebezpieczna.

 

Szpinak

Odgrzewanie szpinaku to nie najlepszy pomysł. Aby był wartościowy, należy spożywać go zaraz po przyrządzeniu. Dlaczego? To już za sprawą reakcji chemicznej zachodzącej podczas ponownego podgrzania. Azotany zamieniają się azotyny, które mają działanie rakotwórcze. Można obronić się, schładzając szpinak do temperatury -5 stopni co hamuje wytwarzanie azotynów.

Seler

Bardzo popularne warzywo używane do zup. Historia podobna jak w przypadku szpinaku. Ponowne podgrzanie prowadzi co zamiany azotanów w azotyny, które niewątpliwie są szkodliwe. Co, kiedy chcemy zjeść zupę kolejnego dnia? Aby uniknąć jej szkodliwego działania, pozbądź się z niej selera, zanim podgrzejesz całość.

Kurczak

Ulubiona potrawa wielu osób, szczególnie niebezpieczna, gdy spożywa się ja kolejnego dnia. Do głównych zagrożeń można zaliczyć problemy z trawieniem spowodowanych zmianą struktury białka. Zamiast podgrzewać kurczaka znacznie bezpieczniej zjeść go na zimno.

Grzyby

To poważne ryzyko dla zdrowia. Najlepiej spożywać je zaraz po przygotowaniu lub kolejnego dnia, ale na zimno. Podgrzane grzyby mogą stać się powodem problemów z trawieniem, ale również z sercem.