Noże kuchenne uniwersalne

Noże kuchenne uniwersalne są zaprojektowane w taki sposób, aby służyły do codziennego krojenia różnorodnych spożywczych produktów. Charakteryzują się średnią wielkością oraz zastosowaniem przy tworzeniu dań prostych. Zazwyczaj posiadają również kształt klasyczny - z ostrym szpicem służącym do przecinania, a także często wykrawania, bądź też zakończone pofalowanym ząbkiem, które świetnie sprawdzają się przy krojeniu między innymi pieczywa (które przy ich użyciu nie kruszy się), warzyw (w tym ziemniaków) oraz owoców. Dzięki ich wykończeniu żaden produkt nie przywiera do noża. 

Noże kuchenne uniwersalne są najczęściej kupowanym produktem tego typu, cieszącym się dużym zainteresowaniem wśród kucharzy. Ich typ jest najbardziej podstawowym, a także wielozadaniowym nożem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni, przynajmniej w liczbie dwóch sztuk. Noże uniwersalne są oferowane przez wielu producentów oraz zaprojektowane tak, aby znacznie ułatwić wszelkie prace kuchenne. Należy jednak wcześniej pamiętać, iż zakup noży - wbrew pozorom - nie jest błahostką, bowiem produkty te mają posłużyć przez wiele lat, niezależnie od ich zastosowania. Najlepszej jakości noże kuchenne są produkowane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu gwarantują ich niezwykłą trwałość, a także praktyczność w każdej sytuacji. Dodatkowo noże tego typu nie rdzewieją.

Przy ich wyborze warto zwrócić szczególną uwagę na rączkę, która ma być praktyczna oraz zapewniać mocny chwyt, aby ręka nie zsunęła się z niej w trakcie krojenia, co może zakończyć się poważnymi ranami. Uchwyt musi przede wszystkim dawać pełen komfort. Uniwersalne noże są łatwe w utrzymaniu czystości, a znaczącą większość ich modeli można bez obaw myć w zmywarce, bowiem są odporne na wysokie temperatury oraz silne strumienie wody, przy czym nie tępią się.