Dlaczego warto mieć w swojej kuchni garnki emaliowane?

25 / 09 / 2017

Wybór garnków jest obecnie spory, ale nie powinien być on przypadkowy. Coraz więcej osób zaczyna rezygnować z aluminiowych czy żeliwnych garnków na rzecz emaliowanych, które są cenione od wielu lat. Warto wiedzieć o tym, że gotowanie w nich jest zdrowsze i bezpieczniejsze dla małych dzieci i alergików. Połączenie wysokiej jakości stali i emalii to gwarancja wytrzymałych i estetycznie wyglądających garnków. Nic więc dziwnego, że w polskich kuchniach coraz częściej pojawiają się w wyposażeniu garnki emaliowane, które równomiernie rozprowadzają ciepło i zapobiegają przypalaniu się potraw. 

Dlaczego warto zainwestować w garnki emaliowane?

Garnki emaliowane charakteryzują się niebanalnym wyglądem, są higieniczne i pozwalają skrócić czas przygotowywania potraw. Dlaczego? Otóż emaliowane garnki dłużej utrzymują ciepło wewnątrz naczynia, nie zmieniają smaku ani zapachu potraw, a dzięki szczelnej i gładkiej powierzchni niemożliwy jest rozwój bakterii. Na korzyść emaliowanych garnków przemawia także to, że są łatwe w utrzymaniu czystości i nie wymagają polerowania. Ponadto są odporne na działanie wysokiej temperatury i korozji. Nie straszne są im także chemiczne środki czystości czy też ścieranie, dzięki czemu zachowują swoje pierwotne właściwości przez stosunkowo długi okres czasu. To samo dotyczy promieniowania UV, a więc kolor powłoki emaliowanej nie blaknie przez długi czas. 

Garnki emaliowane mogą mieć różną wielkość i kształty. Garnek emaliowany TADAR zmieści aż4,5 l. Idealnie nadaje się do stosowania na kuchenki ceramiczne, elektryczne, gazowe czy indukcyjne oraz można używać go w piekarniku i myć w zmywarce. Jest to idealne rozwiązanie także dla osób uczulonych na nikiel. Dzięki okuwanym brzegom garnek chroniony jest przed obiciami i obtłuczeniami. Jest to nie tylko funkcjonalne narzędzie do pracy w kuchni, ale także ozdoba, gdyż garnek ten ma nowoczesny i uniwersalny design. Jeśli zaś stawiamy na prostotę i mniejszą pojemność, to warto sięgnąć po prosty garnek emaliowany TADAR - 1,8 l. Jest to stalowy garnek pokryty emalią, do którego dołączona jest szklana pokrywka z odpowietrznikiem. Zapewnia on równomierne nagrzewanie, odporny jest na korozję i ścieranie, a do tego nie wchodzi w reakcje z żywnością. Przeznaczony jest na kuchenki gazowe, elektryczne, ceramiczne i indukcyjne. 

Uniwersalne garnki emaliowane dla każdego gospodarstwa domowego

Jeśli pragniemy zdrowo gotować, to garnki emaliowane są strzałem w dziesiątkę. Są one bezpieczne nawet dla najmłodszych, ekologiczne i antyalergiczne. Można w ich nie tylko gotować, ale także przechowywać jedzenie, gdyż nie zmieniają smaku przyrządzonych potraw. Garnki można przechowywać także w lodówce, a po wyjęciu od razu podgrzewać, bez obawy o uszkodzenie naczynia. Jest to możliwie dzięki odporności emaliowanej powłoki na wysoką temperaturę i gwałtowne jej zmiany. To właśnie w tego typu garnkach gotowały nasze mamy i babcie, dzięki czemu potrawy nie miały metalicznego posmaku, a mleko nie było przepalone. Są to produkty niezawodne i wysokiej jakości. Dostępne są w różnych kolorach i modnych wzorach. Świetnie prezentują się zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Ponadto można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek, a przygotowywane w nich potrawy nie zawierają żadnych szkodliwych dla naszego organizmu substancji.