Podobne

Kociołki myśliwskie

Czym jest kociołek myśliwski?

Kociołek myśliwski to naczynie dużych rozmiarów, które służy do obróbki termicznej pożywienia. Naczynie tego typu jest idealnym rozwiązaniem dla pasjonatów łowiectwa, ale także entuzjastów ciekaw potraw tzw. jednogarnkowych. Dlaczego? Ponieważ myśliwi z uwagi na swój stresujący i odpowiedzialny zawód muszą porządnie zjeść, aby móc nabrać sił i ruszyć na łowy zwierzyny. Kociołek tego typu spełnia oczekiwania, umożliwiając przygotowanie pysznych dań w każdych warunkach pogodowych. W naszym sklepie znajdują Państwo niezawodne kociołki żeliwne oraz żeliwne emaliowane wykonane przez KönigHOFFER – znanego i szanowanego producenta na rynku gastronomicznym z uwagi na produkcję wysokojakościowych urządzeń gastronomicznych.

Kociołki myśliwskie tylko na ognisko?

Wiele osób jest przekonanych, że kociołki myśliwskie wyłącznie trzeba ustawiać nad ogniskiem – nic bardziej mylnego. Dostępne w naszej ofercie kociołki żeliwne oraz dodatkowo emaliowane można ustawiać na zwykłym ogniu i płycie, a co więcej wsadzać do pieca i kominka. Dlatego zakupiony kociołek przez Państwa może zostać w domowej kuchni doskonałym uniwersalnym narzędziem do gotowania pysznych potraw. Gotowanie w kociołku ma wiele zalet. Przede wszystkim, dzięki gotowaniu w takim naczyniu możemy przygotować dużą ilość jedzenia, wydobyć intensywny zapach i smak oraz gotować na świeżym powietrzu. Przyrządzając potrawy w kociołku myśliwskim, możemy w łatwy sposób poczęstować swoich gości i nie musimy szorować garnków – naczynie tego typu bardzo łatwo się czyści.

Kociołki myśliwskie żeliwne oraz żeliwne emaliowane

Gotując w kociołku myśliwskim, możemy być pewni przyrządzenia potrawy pełnego smaku oraz aromatu. Ze względu na powszechne wykonanie na rynku gastronomicznym naczyń tego typu żeliwem może się zdarzyć, że potrawy będą przywierać do dna. Dlatego rekomendujemy przed gotowaniem wyłożyć dno liśćmi kapusty. Oprócz właściwości izolacyjnych kapusta doda aromatu i smaku. W celu eliminacji ryzyka przywierania potraw w sklepie oferujemy Państwu również kociołki żeliwne z dodatkową warstwą emaliowaną, która powoduje, że problem przywierania po prostu znika.

Jak właściwie konserwować kociołek myśliwski?

Wybierając kociołki myśliwskie z naszego sklepu, mogą być Państwo pewni jakości. Naczynie jednak tego typu obliguje do starannej pielęgnacji ze względu na sposób jego wykonania. Producent KönigHOFFER zaleca, aby przed pierwszym użyciem starannie umyć kociołek wodą z piaskiem i jego wypalenie używając dodatkowo 0,5 l oleju. Po każdym użyciu rekomendujemy umycie kociołka wodą z piaskiem. Czyszczenie kociołków za pomocą środków chemicznych nie jest zalecane.