Maty do pieczenia

Maty do pieczenia - praktyczne rozwiązanie do każdej kuchni 

Elastyczne maty do pieczenia to niezwykle praktyczne akcesoria kuchenne. Sprawdzą się nie tylko przy wypiekach, ale także w przygotowywaniu mięsa czy warzyw. Są w 100% bezpieczne w kontakcie z żywnością, odporne na wysokie temperatury i bardzo łatwe w czyszczeniu. Dzięki wykonaniu z elastycznego silikonu nic do nich nie przywiera, pozwalają więc na pieczenie potraw bez użycia tłuszczu. Są świetną alternatywą dla osób, którym zależy na zdrowej diecie. Używanie takich mat znacznie zmniejsza też zużycie papieru do pieczenia, co przekłada się na dodatkowe oszczędności. 

Czym wyróżnia się silikonowa mata do pieczenia?

Silikonowa mata do pieczenia ma wiele zalet. Nie tylko usprawnia przygotowywanie potraw, ale jest też zaskakująco łatwa w utrzymaniu czystości i przechowywaniu. Nie pochłania zapachów, może być więc używana zarówno do słodkich wypieków, pieczywa, jak i mięsa. Może być myta w zmywarce i nie ulega odkształceniom pod wpływem wysokiej temperatury czy długotrwałego przechowywania. Zwinięta zmieści się w dosłownie każdej kuchennej szafce czy szufladzie. Wysokiej jakości silikon sprawia, że mata ta posłuży przez długie lata. Będzie też świetnym prezentem dla wszystkich miłośników domowych wypieków. 

Mata silikonowa do pieczenia i nie tylko 

Odporność na wysokie temperatury, elastyczność i łatwość czyszczenia sprawiają, że maty silikonowe to produkty bardzo wszechstronne. Są nieocenione przy wszelkich wypiekach, ale mogą też pełnić funkcję wygodnej stolnicy, od której z łatwością odchodzi każde ciasto. Mata silikonowa do pieczenia o specjalnie wyprofilowanej strukturze nie tylko odseparuje mięso od tłuszczu, ale może posłużyć także za kratkę do studzenia potraw czy wypieków. W razie potrzeby wszystkie maty sprawdzą się również jako żaroodporna podstawka, chroniąca Twoje blaty przed gorącym garnkiem lub patelnią. 

Mata do pieczenia i grillowania

Wykonana z włókna szklanego mata do pieczenia to rozwiązanie idealne do grillowania delikatnych produktów, takich jak ryby, warzywa, owoce morza lub kurczak. Przygotowywane na niej potrawy nie przywierają i nie ulegają przypaleniu. Mata taka jest więc zdrowszą alternatywą dla aluminiowych tacek grillowych. Może być też z powodzeniem używana w piekarniku, jako zastępstwo papieru do pieczenia. Podobnie jak maty silikonowe, jest banalnie prosta w czyszczeniu, może być myta w zmywarce i nie chłonie zapachów. Co więcej, można ją dowolnie przycinać. To rozwiązanie równie wszechstronne.