Noże do ziół

Noże do siekania ziół – ułatwiają pracę w kuchni

Istnieje wiele różnych noży, których można używać do siekania ziół. Ważne jest, aby znaleźć odpowiedni nóż do pracy, ponieważ użycie niewłaściwego noża może zniszczyć produkt lub znacząco wydłużyć czas pracy. Noże do ziół różnią się od noży, których regularnie używamy w naszej kuchni kształtem uchwytów i ostrza.

Jakie noże są najlepsze do siekania ziół?

Siekanie ziół to czasochłonne i trudne zadanie, którego wielu kucharzy nie lubi. Dzięki odpowiednim narzędziom siekanie może być nie tylko szybkie i łatwe, ale także przyjemne. Krojenie ziół nieodpowiednim nożem może utrudnić cały proces. Praca niewłaściwym nożem również może je uszkodzić, a także może spowodować utratę smaku i konsystencji zioła. Najlepsze noże do siekania ziół są takich producentów jak Tescoma, Joseph Joseph, Legnoart czy Westmark. Mogą być z pojedynczym lub podwójnym ostrzem.

Rola noży do ziół w kuchni

W dawnych czasach noże siekające były używane do wszelkiego rodzaju prac kuchennych, takich jak obróbka mięsa i warzyw. Ruch kołysania zapewniał idealny rozkład siły, a podwójne ostrze mogło bez wysiłku posiekać większe kawałki mięsa lub warzyw. Od tego czasu część zadań przejęły inne noże. Jednak noże do ziół są nadal niezbędne, ponieważ są idealnym nożem do przygotowywania ziół i przypraw.

Noże do siekania – jeden uchwyt lub dwa

Noże do siekania mogą być obsługiwane dwiema rękami, lub jedną. Delikatny ruch kołyszący idealnie tnie zioła bez ich miażdżenia, a przyprawy delikatnie są siekane. Ostrza są tak ukształtowane, że składniki są cięte, a nie miażdżone. Tylko w taki sposób można zachować niepowtarzalne smaki, z których znane są świeże zioła i przyprawy. Noże z dwoma uchwytami to narzędzi takich firm jak Westmark czy Tescoma. Wysokiej jakości jednouchwytowe noże produkują firmy Sagaform i Legnoart.

Noże do ziół – ergonomia i wygoda pracy

Noże do siekania ziół są specjalnie zaprojektowane, aby można je było wygodnie obsługiwać. Kształt noża jest tak zaprojektowany, aby praca z nim była jak najprzyjemniejsza. Rękojeści noży są wyprofilowane tak, aby ręka mogła do nich idealnie przylegać, co umożliwia równomierne rozłożenie siły.

Nożyczki kuchenne do ziół – alternatywa dla noży

Niektóre zioła są trudne do obrobienia nożem, a nawet nóż do ziół nie może poradzić sobie z tego rodzaju zadaniem. Do obróbki tego rodzaju ziół przydadzą się nożyczki. Czasami takie nożyczki działają znacznie lepiej niż inne noże. W kuchni sprawdzą się zarówno 5-ostrzowe nożyczki firmy Westmark, jak i i jednoostrzowe Joseph Joseph.

Szybki sposób na siekanie

W kuchni wiele osób bardzo chętnie wykorzystuje świeże zioła. Niestety ich krojenie nieraz kończy się skaleczeniem przez nieodpowiednio dobrany nóż. Na stronie nakrywamy.pl można znaleźć noże do ziół, zapewniające nawet laikowi dokładne i bezpieczne ich krojenie. 

Wśród wiodących producentów jest Westmark, Legnoart, Tescoma i JosephJoseph. Do wyboru są noże z podwójnym ostrzem, które oferuje Westmark i Legnoart, a także z pojedynczym. Noże mają półkolisty kształt, co ułatwia szatkowanie. Wyposażone są w dwa uchwyty, wykonane z tworzywa sztucznego lub drewna. 

W kategorii noży do ziół znalazły się także nożyczki do ziół, wykonane ze stali nierdzewnej i wyposażone w 5 ostrzy, dzięki którym z łatwością rozdrobni się szczypiorek czy też koperek. Noże są odpowiednie zarówno dla początkujących kucharzy, jak i osób biegłych w sztuce kulinarnej. Wygodne uchwyty, a także ostre ostrza zapewniają znacznie szybsze rozdrabnianie ziół i szatkowanie warzyw. Dużą zaletą noży do ziół jest również niepochłanianie zapachów, w związku z czym zioła pozostają tak samo aromatyczne.