• z 2
  • z 2

Formy do tarty

Kruche ciasto świetnie przygotowane

Wiele osób uwielbia tarty. Jedni na słodko, inni na słono, niemniej jednak cieszą się one niesłabnącym powodzeniem. Ponieważ nastała moda na samodzielne przygotowanie różnych dań, wtedy kiedy jest to możliwe, warto zadbać o właściwy asortyment w kuchni i zaopatrzyć się w formy do babeczek i formy do tarty

Formy do tarty ze stali węglowej - łatwość pieczenia tart 

Wybierając formy do tarty warto zwrócić uwagę na to czy posiadają ruchome dno. W ten sposób znacznie prościej jest wyciągnąć ciasto z formy. Ponieważ kruche ciasto, jak sama jego nazwa wskazuje, ma tendencję do łamania się potrzeba naprawdę dobrej formy, aby ciasto jeszcze przed podzieleniem pozostało w jednym kawałku. Dobrze sprawdzają się w takiej sytuacji formy do tarty ze stali węglowej, które można nabyć na nakrywamy.pl. Posiadają ruchome dno dzięki czemu bez żadnego uszkodzenia można usunąć boki, by pokroić tartę na mniejsze części. 

Formy do tarty wykonane z bezpiecznego silikonu - doskonałe rozwiązanie do piekarnika i do lodówki 

Formy silikonowe do tart wprawdzie nie posiadają ruchomego dna, jednak są bardzo elastyczne. Przed wyjęciem trzeba jednak poczekać aż tarta ostygnie. Dzieje się to dosyć szybko, a to dzięki temu, że materiał ma właściwości szybkiego wychładzania potraw. Potem można już wyjmować tartę, oczywiście przy odchylaniu brzegów blachy trzeba uważać by nie urwać przy tym kawałka ciasta. Niemniej jednak formy silikonowe do tarty również bardzo dobrze się sprawdzą. Ich dużą zaletą jest możliwość podgrzewania tarty w kuchence mikrofalowej w formie, a także przechowywania tarty w lodówce lub w przypadku galaretki pozostawienie jej w lodówce do stężenia. Formy silikonowe mogą być użytkowane w zakresie temperatury od -40 stopni do 240 stopni. 

Tarta może stać się alternatywą dla tortu, dzięki doskonałemu wykończeniu

Formy silikonowe można myć w zmywarce, natomiast formy ze stali węglowej trzeba myć ręcznie. Zawsze warto sprawdzać parametry na stronie producenta bądź w instrukcji. W ten sposób uniknie się uszkodzenia materiału. Wszystkie formy silikonowe świetnie nadają się do upieczenia świątecznej a także okolicznościowej tarty. Kruche ciasto może być również bardzo dobrą alternatywą dla tortu, zwłaszcza, że tartę można dowolnie udekorować, a potem włożyć w formie do lodówki, by się odpowiednio związała. Wszystkie formy na tartę posiadają charakterystyczne ząbki, dzięki którym ciasto zachowuje swoją pierwotną formę, niezależnie od materiału, z jakiego została wykonana forma do tarty.