• z 4
  • z 4

Brytfanny

Brytfanny są sprzętem kuchennym, który przyda się w każdym gospodarstwie domowym. Gotowanie i pieczenie dzięki nim staje się nie tylko przyjemne, ale i efektywne. Służą one do przygotowania wielu różnego rodzaju potraw - od pieczeni przez zapiekanki po potrawy jednogarnkowe. Niekiedy przydać mogą się także do przygotowania smacznych deserów, choć jest to ich dużo mniej popularne zastosowanie.

Brytfanny mogą być wykonane z różnych materiałów - często wykorzystuje się na przykład odlewane aluminium oraz na przykład szkło lub choćby ceramikę. Są to zatem naczynia dość ciężkie, ale doskonale sprawdzają się do przyrządzania przykładowo soczystych mięs w piekarniku. O to, by potrawa pozostała soczysta dbają natomiast pokrywki brytfanek. 

Wybierając odpowiednie naczynie dla siebie należy zwrócić uwagę nie tylko na jego kształt i wygląd. Ważna jest także głębokość naczynia, która jest zróżnicowana ze względu na dany produkt. Istotne są także pozostałe szczegóły, takie jak informacja o tym czy dana brytfanna nadaje się do stosowania na rodzaju posiadanej płyty grzewczej w kuchence. Wiele z nich używanych może być zarówno na kuchence elektrycznej, jak i gazowej. 

Pokrywki brytfanek są żaroodporne, co znacznie ułatwia korzystanie z nich. Pamiętać jednak należy o tym, by wyjmując naczynie z pieca odpowiednio zabezpieczyć dłonie, by uniknąć poparzenia. Z pomocą przyjść mogą tu akcesoria kuchenne w postaci specjalnych rękawic do gorących naczyń. 

Wybór odpowiedniego produktu uzależnić powinno się także od konkretnych właściwości danego naczynia. Poszczególne brytfanki mogą być przykładowo wyposażone w aromatyzer lub choćby otwór odpowietrzający. Wszystkie te czynniki, wraz z odpowiednim rozmiarem i designem brytfanki należy brać pod uwagę podczas wyboru naczynia do naszego gospodarstwa domowego.