Termometry do gotowania

Dla początkujących i zaawansowanych

Niezależnie od tego jakie mamy doświadczenie w gotowaniu, trudno jest ocenić na oko czy dana potrawa osiągnęła już wymaganą temperaturę. Niektórych składników nie można doprowadzać do wrzenia, wtedy pomocne są termometry do gotowania. Ich głównym zadaniem jest jednak mierzenie temperatury potraw w trakcie gotowania i możliwość monitorowania czy mięso jest już odpowiednio wysmażone. Termometry mogą ułatwić również pracę kucharzom i kelnerom. Na nakrywamy.pl znajdą państwo wszelkiego rodzaju termometry do różnych zastosowań, które warto mieć w swojej kuchni. 

Rare, medium rare i well done - przygotowanie mięsa nigdy nie było tak proste

Termometry do gotowania wykonane są często ze stali nierdzewnej, a także silikonu odpornego na temperaturę i plastiku. Są również modele wykonane w całości ze stali nierdzewnej. Te drugie znajdują zastosowanie w piekarnikach, gdyż mają odporność sięgającą 300 stopni Celsjusza. Są również modele silikonowe o podobnej wytrzymałości. Takie termometry posiadają wyświetlacze LCD i wyposażone są w kilka programów. Umożliwiają ustawienie alarmu dla określonego mięsa i rodzaju wypieczenia z przypisaną do niego temperaturą. Dzięki temu, jeśli lubi się krwiste steki można mieć pewność, że będą wolne od groźnych bakterii. Podobnie w przypadku średnio wysmażonego mięsa. Dobrze wypieczone mięso powinno mieć optymalną ilość wody, nie być zbyt przesuszone ani włókniste. To wszystko można zapewnić bez konieczności stałego monitorowania mięsa, które znajduje się w piekarniku. Ustawiony alarm poinformuje nas, kiedy mięso będzie gotowe. To przydatne zarówno dla osób, które zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, jak i tych, które gotują w restauracjach i muszą mieć pod kontrolą wszystko, co dzieje się w kuchni i jednocześnie przygotowywać wiele potraw. 

Termometry do gotowania - sprawdź temperaturę przed podaniem 

Często zdarza się, że jemy zbyt gorące posiłki. Optymalna temperatura jedzenia powinna wynosić ok. 63 stopnie w przypadku mięsa i 75 stopni w przypadku zupy. Termometry do gotowania mogą mieć więcej funkcji, np. posiadać praktyczną końcówkę do mieszania potraw. Niektóre modele można zawiesić na ruszcie w piekarniku, co ułatwia odczyt temperatury. Niezależnie od tego na jaki model termometru do gotowania się zdecydujemy na pewno sprawdzi się w naszej kuchni. Taki termometr zwykle działa w przedziale od 50 do 200 lub 300 stopni, dlatego jest bardzo precyzyjny, jeśli chodzi o pomiary temperatury. Można zdecydować się również na tradycyjny model z tarczą i wskazówką. Szeroki wybór pozwala dopasować odpowiedni termometr do własnych potrzeb.