Kompostowniki

Kompostowniki domowe - praktyczny dodatek do każdej kuchni

Nowoczesne kompostowniki domowe to specjalne pojemniki na odpady organiczne, czyli m.in. obierki z warzyw, resztki jedzenia czy fusy po kawie bądź herbacie. To sposób na łatwą, wygodną i oszczędzającą Twój czas segregację śmieci. Kompostownik stojący na blacie czy powieszony drzwiczkach szafki kuchennej jest zawsze pod ręką. Pozwala Ci więc zapomnieć o zastanawianiu się nad tym, co zrobić z resztkami. Usprawnia tym samym pracę w kuchni i znacznie ułatwia stosowanie się do zasad segregacji odpadów. Jego największą zaletą jest jednak to, że może on stać się źródłem naturalnego nawozu dla domowych roślin. Właściwie prowadzone kompostowanie nie generuje żadnych nieprzyjemnych zapachów.

Jak wybrać kompostownik domowy?

Wybór kompostownika powinien być uwarunkowany przede wszystkim dwoma czynnikami: tym, jak często gotujesz (ilością odpadków organicznych) oraz estetyką. Jeśli gotujesz codziennie, to zdecydowanie warto wybrać kompostownik domowy większych rozmiarów. Wygląd jest już kwestią czysto indywidualną, wszystko zależy od wystroju kuchni i Twoich preferencji. Z elementów czysto praktycznych warto zwrócić jeszcze uwagę na obecność dodatkowego filtra lub otworu wentylacyjnego blokującego nieprzyjemne zapachy. Nie jest to jednak konieczność, a jedynie dodatek, przydatny szczególnie wtedy, gdy zamierzasz korzystać z kompostownika wyłącznie jako pojemnika na odpadki. Jeśli zależy Ci na maksymalnym komforcie, możesz postawić też na model dostosowany do mycia w zmywarce.

Dlaczego warto kupić domowy kompostownik?

Domowy kompostownik pozwoli Ci znacznie zredukować ilość kuchennych odpadków. Ułatwi też utrzymanie porządku w kuchni w trakcie codziennego przygotowywania potraw. Będzie również szansą na wtórne wykorzystanie resztek jedzenia, obierek z warzyw czy fusów pod postacią naturalnego kompostu. Wykonanie z odpowiednich materiałów zapewni Ci łatwość czyszczenia i zapobiegnie pochłanianiu zapachów przez sam kompostownik. Takie rozwiązanie będzie więc niezwykle wygodne, a zarazem higieniczne i ekologiczne. Co więcej, dzięki nowoczesnemu designowi świetnie wpisze się też w wystrój Twojej kuchni.

Jak prawidłowo używać domowego kompostownika?

Najważniejszą kwestią dotyczącą używania domowego kompostownika jest to, co do niego wrzucamy. Do kompostowania nadają się przede wszystkim wszelkie odpadki roślinne (surowe). Bez żadnych obaw możesz więc wyrzucać do swojego kompostownika obierki czy resztki warzyw i owoców. Nic nie stoi także na przeszkodzie kompostowaniu fusów (z kawy, herbaty czy naparów ziołowych). Pamiętaj jednak, że większość torebek po herbacie nie jest biodegradowalna. Spokojnie wrzucać możesz też ziemię do kwiatów, fragmenty przyciętych roślin czy skorupki z jajek. Unikaj jednak odpadków mięsnych, kości i nabiału (spowalniają one znacznie kompostowanie). Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj stosowanie się do zasad segregacji śmieci.