Idealne, czyli bezpieczne garnki aluminiowe

06 / 03 / 2018

Zastosowanie tanich garnków aluminiowych rodem z marketu jest niestety bardzo ryzykowne. Badania dowiodły, że w temperaturze około 300 stopni Celsjusza, mogą one uwalniać do potrawy związki glinu. W naszej ofercie, przygotowaliśmy dla Państwa garnki aluminiowe ze specjalną, ceramiczną wkładką. 

Wprowadzenie warstwy ceramicznej ma wiele zalet. Oczywiście przedkłada się ona na wzrost masy naczynia, aczkolwiek różnice są tu naprawdę niewielkie. 

Dlaczego warto stosować garnki z ceramiczną wkładką?

1. Izoluje ona potrawę od warstwy metalicznego glinu. Sama ceramika (nawet w dużych temperaturach) nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. 

2. W garnkach aluminiowych nie stosuje się "czystej" odmiany ceramiki, gdyż byłaby ona bardzo wrażliwa na oddziaływania mechaniczne. Z reguły więc wprowadza się do niej domieszkę tytanu, który znacznie poprawia jej walory mechaniczne.

3. Ceramika jest kiepskim przewodnikiem dla ciepła. Oznacza to, że raz nagrzana, bardzo wolno traci ciepło. Ma to ogromne znaczenie w procesie gotowania, gdyż nawet po wyłączeniu palnika naczynie nadal utrzymuje ciepło.

Jak to wygląda w praktyce?

Załóżmy, że jesteśmy zainteresowani zakupem kompletu garnków AMBITION FUSION FRESH. Produkt ten, który jest dostępny w naszej ofercie, posiada kilka zalet, mających duży wpływ na nasze bezpieczeństwo.

1. Doskonale sprawdza się w przypadku różnych rodzajów powierzchni grzejnych, począwszy od klasycznych palników gazowych, poprzez płyty ceramiczne a na płytach indukcyjnych kończąc.

2. Gotowanie w naszym zestawie garnków aluminiowych jest bardzo ekonomiczne, gdyż doskonale magazynują one ciepło. Efekt ten uzyskano dzięki opisanej wyżej warstwie ceramiki wzmocnionej tytanem. Potrawy w nich przechowywane, znacznie dłużej zatrzymują ciepło, co ma ogromne znaczenie zwłaszcza podczas przygotowywania złożonych i skomplikowanych potraw.

3. Warstwa ceramiki, którą zaimplementowano do naszego zestawu, wykonana jest wyłącznie w oparciu o czyste minerały i nie zawiera wielu szkodliwych dodatków, w postaci PTFE, PFOA, ołowiu czy kadmu.

4. Osłona ceramiczna jest bardzo twarda, dzięki czemu bardzo trudno ją zarysować. Jest to ogromną zaletą w porównaniu do np. naczyń teflonowych, w których warstwa ochronna jest bardzo wrażliwa na oddziaływania mechaniczne i - według niektórych naukowców - może powodować groźne nowotwory.

Warto, czy nie warto?

Choć garnki aluminiowe nie mają zbyt dobrej opinii wśród fachowców, to jednak pamiętajmy, że mamy tu do czynienia z typowymi produktami wykonanymi wyłącznie z aluminium. Wprowadzenie dodatkowych warstw w postaci ceramicznej i tytanowej osłony, znacznie poprawia właściwości garnka i skutecznie zabezpiecza umieszczone w nim jedzenie, przed cząsteczkami glinu.

Oczywiście można zdecydować się na klasyczne garnki teflonowe, jednak - jak już wspomnieliśmy - jest to materiał dość mało odporny na oddziaływania mechaniczne. W zasadzie tylko jeden podmiot - a jest nim wynalazca teflonu (firma Du Pont) - ma prawo do umieszczania na swoich produktach charakterystycznego, niebieskiego oznaczenia certyfikatu bezpieczeństwa Du Pont Teflon Surface Protector. Niestety wielu producentów wystawia podobne oznaczenie, które jednak nie ma nic wspólnego z oryginalną certyfikacją.