Jakie garnki wybrać? - rodzaje garnków i ich powłoki. Praktyczny poradnik!

06 / 04 / 2018

 



Każda kuchnia to wyjątkowe miejsce w domu każdego z Was. Miejsce w którym niektórzy spędzają sporo swojego czasu. Miejsce, w którym przyrządza się swoje ulubione potrawy. Warto zatem sprawić by gotowanie było jeszcze bardziej przyjemne. Warto również abyś zapoznał się z naszym wpisem i wybrał idealny produkt dla siebie.


Oferta garnków w nakrywamy.pl jest na prawdę spora, dlatego w tym wpisie postaramy się ułatwić Wam wybór. Poznacie różnice wykonania, rodzaje materiałów użytych do produkcji garnków, rodzaj powłok i wszystko to co ułatwi Wam wybranie garnków, które na stałe zagoszczą w Waszych kuchniach. Garnki, które wniosą dużo świeżości, a gotowanie będzie jeszcze bardziej przyjemne. W naszej ofercie znajdziecie Państwo garnki najlepszych marek na polskim rynku takich marek jak Gerlach, Ambition, czy Berlinger Haus

GARNKI ZE STALI NIERDZEWNEJ


To najbardziej popularny rodzaj garnków, które spotkasz w każdym sklepie. Dlaczego? Stal nierdzewna to bardzo poczciwy materiał, który idealnie nadaję się do korzystania w kuchni. Produkty wyposażenia kuchennego to również garnki, które narażone są intensywne użytkowanie. Słabe wykonanie skutkowałoby ich szybkim zniszczeniem poprzez korozję. Garnki wykonane ze stali nierdzewnej są odporne na korozję, ale również na wysokie temperatury. Należy również rozróżnić stal nierdzewną, która bardzo często posiada swoje oznaczenia. Symbol 18/10 oznacza stal, która w swoim składzie zawiera 18% chromu, oraz 10% niklu. Jest to stal bardzo wysokiej jakości, która jest szczególnie rekomendowana przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej. W ofercie znajdziecie również stal o oznaczeniu 18/0, która nie zawiera niklu, lecz odporność jest nieco mniejsza, choć zależy to głównie od użytkowania. Chrom jest odpowiedzialny za ochronę przed korozją i rdzą, a nikiel nadaję odpowiedniego połysku.

Czym kierować się przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej?
Warto zwrócić uwagę na to by stal z której zostały wykonane była najwyższej jakości, oraz aby zapewniały równomierną dystrybucję ciepła poprzez dno, które jest głównym ogniwem nagrzewającym garnek. Najszybsze nagrzewanie zapewniają dna, które złożone są z kilku warstw. Najczęściej są to trój-warstwowe dna, które nie tylko szybko podgrzewają garnek z jego zawartością, ale również utrzymują ciepło na długi czas. Pamiętaj, że im więcej warstw posiada garnek, tym jego właściwości będą lepsze, ponieważ ciepło nie będzie kumulowało się tylko w jednym miejscu, lecz jego rozprowadzanie będzie równe po całej powierzchni dna. To wyklucza przypalanie się potraw. Grubsze ścianki mają również istotny wpływ na to, czy wybrane garnki będą się odpowiednio nagrzewać. 



Dlaczego warto?

Stal nierdzewna to świetny materiał, który jest odporny na korozję. Kupno garnków z wysokiej jakości stali nierdzewnej to inwestycja na lata. To właśnie dlatego większość garnków wykonanych z tego materiału jest wybierana do profesjonalnych  gastronomii.  Przyrządzane potrawy nie przywierają, a szybkie nagrzewanie sprawia, że użytkowanie garnków ze stali nierdzewnej jest szybkie i energooszczędne. Kolejną zaletą jest możliwość zastosowania na większości kuchenek w tym indukcyjnych. Niektóre z nich można używać w piekarnikach, nawet z pokrywkami.

Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?
Podczas mycia pamiętaj o tym, by w przypadku garnków o wysokim połysku nie używać szorstkich gąbek lub siateczek czyszczących. Może to skutkować porysowaniem powierzchni. Utrzymanie garnków w czystości jest bardzo proste, w przypadku silniejszych zabrudzeń warto skorzystać z gorącej wody oraz płynu do mycia naczyń. Garnek wypełnić gorącą wodą, dodać trochę detergentu i zostawić na około 20 minut, aby brud mógł swobodnie odejść od powierzchni.


GARNKI ALUMINIOWE

Aluminiowe garnki co raz częściej spotykane są do kupienia w internecie oraz innych sklepach stacjonarnych. Swoją popularność zyskały dzięki bardzo szybkiemu nagrzewaniu. Zdecydowana większość to garnki wykonane z aluminium ale posiadające specjalne powłoki, które pomagają rozprowadzać ciepło po całej powierzchni oraz chronią przed przywieraniem potraw. Mówi się, że aluminium jest szkodliwe, ponieważ w trakcie gotowania niebezpieczne związki przenikają do jedzenia. To prawda, dlatego producenci stworzyli tzw. aluminium anodowane o wiele bardziej bezpieczniejsze w kontakcie z żywnością. Mało tego, stosuje się dodatkowe powłoki, które tworzą warstwę pomiędzy aluminium, a potrawą, dlatego też mamy pewność, że korzystanie będzie dla Nas bezpieczne. Są to najczęściej bardzo popularne powłoki teflonowe, lub marmurowe, emaliowane oraz grafitowe i wiele innych. Garnki aluminiowe są popularne z racji ich bardzo szybkiego nagrzewania, oraz lekkości. Z racji prozdrowotnych bardzo trudno o garnki z czystego aluminium dlatego też producenci nakładają na Nie specjalne powłoki, które prócz swoich funkcjonalności posiadają bardzo oryginalne kolory oraz powierzchnie. Liczną grupą są te, które imitują kamień. To design, który bardzo często jest wybierany w nowoczesnych wnętrzach, ale nie tylko.

Uwaga! Należy pamiętać, że w przypadku uszkodzenia powierzchni powłoki, powinno rozważyć się kupno nowych garnków. Pamiętajcie, że zdrowie jest najważniejsze.

Jakie garnki aluminiowe wybrać?
Najlepiej wybierać te, które posiadają powłoki. Zapewniają warstwę ochronną pomiędzy potrawą a samym aluminium. Warto wybierać te, które posiadają powłoki ceramiczne, składające się z jednej lub kilku warstw. Do bezpiecznych powłok ceramicznych należy również dodać garnki aluminiowe z powłoką marmurową


GARNKI ŻELIWNE


To wręcz królewski materiał wśród produkcji garnków. Są ciężkie, ale idzie za tym najwyższa jakość oraz gwarancja jakości. Każdy kto kiedykolwiek spożywał potrawy zrobione w naczyniach wie, że mają one swój unikalny i niezmieniony smak. Garnki żeliwne wyposaża się w powłokę emaliowaną, która chroni przed przywieraniem potraw. Garnki żeliwne idealnie nadają się do przygotowania potraw, które potrzebują dłuższego czasu przyrządzania. Żeliwo zachowuję ciepło przez bardzo długi okres, dlatego też często wykorzystuje się je do duszenia potraw. 

Dlaczego warto?
Żeliwo świetnie akumuluję ciepło. Są bezkonkurencyjne jeśli chodzi nagrzewanie się oraz utrzymywanie ciepła. Powłoki emaliowane wewnątrz zachowują intensywny smak potrawy. Idealnie nadają się do duszenia mięs, warzyw. Ponadczasowa trwałość zapewnia komfort użytkowania przez wiele lat.

Jak korzystać z żeliwa?
Żeliwo to materiał, o który trzeba dbać z najwyższą starannością, aby zachowały swoje właściwości. Przed pierwszym użyciem należy przemyć je gorącą wodą oraz konserwować je olejem. Nie wolno myć w zmywarce. Pamiętaj, aby rozgrzanego żeliwa nie myć, ani nie polewać zimną wodą. Może dojść do tzw. szoku termicznego i żeliwo popęka. W przypadku gdy potrawa, która znajduję się w rozgrzanym żeliwie i chcemy dodać wody lub bulionu powinniśmy pamiętać aby były one w temperaturze pokojowej.


GARNKI GASTRONOMICZNE

Profesjonaliści potrzebują profesjonalnych garnków. Idealne dla kucharzy, którzy zajmują się gotowaniem w restauracjach, ale również dla użytku domowego. Garnki gastronomiczne zostały stworzone dla wszystkich tych, którzy potrzebują pojemnych i dużych garnków, oraz takich, które zachowają swoje właściwości przez długie lata. Garnki gastronomiczne są przydatne głównie w restauracjach, gdzie zupy, czy inne potrawy gotuje się dla wielu osób. Litraże garnków wynoszą nawet do 50 litrów i więcej. Występują również mniejsze, 25 litrów, 12,5 litra, oraz inne. Garnki te nadają się również dla osób, które organizują imprezy domowe i nie tylko. Materiały z których najczęściej wykonuje się garnki gastronomiczne to bardzo wysokiej jakośco stal nierdzewna, odporna na działanie kwasów, wysokich temperatur, oraz innych czynników, które występują podczas czesto użytkowania. Ponadto ważne, by szybko się nagrzewały i równomiernie rozprowadzały ciepło na całej powierzchni. Wyposażone są w ergonomiczne i wygodne uchwyty aby jak najbardziej ułatwiać przenoszenie. 
 

Zapoznaj się z powłokami garnków

GARNKI Z POWŁOKĄ CERAMICZNĄ


Co raz większe uznanie zyskują naczynia kuchenne z wykorzystaniem powłoki ceramicznej. Dlaczego? posiada ona szereg pozytywnych właściwości. Najważniejszą jest nieprzywieralność, dlatego też gotowanie staję się prostsze - potrawy nie przywierają, oraz zdrowsze - minimalna ilość oleju. Powłoki ceramiczne świetnie przewodzą ciepło dlatego masz pewność, że potrawy będą podgrzane równomiernie po całej powierzchni. Powiniśmy unikać mycia w zmywarce, ponieważ powoduje szybsze zużywanie się powłoki, ktora z czasem może stracić swoje właściwości nieprzywierające.

Zalety:
- zachowanie wyrazistego smaku potrawy, oraz jego cennych minerałów i witamin
- jest zdrowe, nie musisz już dolewać litrów oleju, można to robić zupełnie beztłuszczowo! 
- odporność na gwałtowne zmiany temperatury
- szybkie przewodzenie ciepła, pozwala to zaoszczędzić energię
- materiały ceramiczne są przyjazne środowisku
- odporność na zarysowania



GARNKI Z POWŁOKĄ TEFLONOWĄ


O teflonie słyszał chyba każdy, jednak czym tak na prawdę jest ta powłoka, jakie ma właściwości i czy wbrew obiegowej opinii są szkodliwe dla zdrowia? Powłoki teflonowe zasłynęły ze swojej nie przywieralności. Gotowanie oraz smażenie stało się łatwiejsze i przyjemnie dla każdego. Powłoki teflonowe różnią się od siebie grubością i to od tego głównie zależy jak długo będą trwałe i odporne na ścieranie. Warto dlatego kupować te produkty, które oznaczone są charakterystycznym logiem, jednak nie jest to wyznacznikiem. Brak loga oznacza tylko brak zastrzeżonego towarowego znaku.  Powłoki teflonowe cechują się odpornością na bardzo duże temperatury sięgające nawet do 250'C. Czy teflon jest szkodliwy? Używanie naczyń z powłoką teflonową sam w sobie nie jest szkodliwe, ponieważ nie wchodzi w interakcję z potrawami. Należy jednak uważać w przypadku, gdy powłoka ulegnie zniszczeniu poprzez odprysk, lub poważne zarysowanie. Szkodliwe dla zdrowia może okazać się to, co jest pod powłoką teflonową, a mianowicie np. aluminium. Należy jednak pamiętać, że większość producentów używa aluminium anodowanego, które jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Przezorny zawsze ubezpieczony? To prawda, dlatego w przypadku, gdy nasze naczynia została uszkodzone mechanicznie najlepiej je wyrzucić i po prostu kupić nowe. Ceny nie są tak wysokie, a na pewno nie wyższe od naszego zdrowia.

Zalety:
- potrawy nie przywierają
- szybkie i równomierne nagrzewanie całej powierzchni
- gotowanie, smażenie i duszenie na minimalnej ilości tłuszczu
- bardzo łatwe w zachowaniu czystości, należy jednak pamiętać, aby nie używać szorstkich gąbek, które zniszczą powłokę
- do mieszania potraw należy używać tylko drewnianych łopatek lub wykonanych z silikonu
- powłoki teflonowe lepiej myć ręcznie niż w zmywarce
- bardziej odporne niż ceramika



GARNKI Z POWŁOKĄ EMALIOWANĄ

Można stwierdzić, że emalia to klasyka gatunku i tak w rzeczywistości jest, a w zasadzie było. Już nasze mamy i babcie korzystały z naczyń emaliowanych. Można je było spotkać w wielu domach. Są nie wątpliwe synonimem tradycji jeśli chodzi o wyposażenie kuchni. Emalia zasłynęła z pięknych kolorów, bowiem wiele z Nich nie dość, że miały swój własny unikalny kolor, to wiele z Nich posiadało oryginalne wzory.
Poza garnkami ze stali nierdzewnej, garnki z powłoką emaliowaną są równie popularne. Tak na prawdę przezywają swoją drugą młodość. Dlaczego? Proces technologiczny sprawił, że emalia stała się pełnowartościowym produktem i wbrewm pozorom jest trwała. Jeśli jest eko, to ten garnki są dla Ciebie. Technologia wykonania sprawia, że są neutralne dla środowiska naturalnego i w przeciwieństwie do stali nierdzewnej z zawartością niklu nie są uczulające. Nie mają w sobie żadnych alergenów, dlatego korzystanie z garnków z powłoką emaliowaną jest w pełni zdrowe dla Ciebie i Twoich bliskich. Idealnie gładka powierzchnia bez szczelin zapobiega gromadzeniu się brudu, bakterii i wszelakich mikroorganizmów. Garnki, które mają powłokę emaliowaną mogą posiadać wiele wzorów oraz kolorów co nie jest możliwe w tak dużym stopniu w porównaniu do innych powłok. 


Zalety:
- gładka powierzchnia zapobiega gromadzeniu się bakterii i mikroorganizmów
- bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie zawiera alergenów - szczególnie polecana dla alergików i dzieci
- powłoka emaliowana jest kwasoodporna
- nie pochłania zapachów i smaków, Twoje potrawy będą miały zawsze intensywny smak
- emalia jest odporna na promieniowanie UV, dlatego garnki z tą powłoką zachowują swój intensywny kolor  przez długie lata
- łatwe w utrzymaniu czystości



GARNKI Z POWŁOKĄ MARMUROWĄ


Powłoki marmurowe istnieją na rynku od niedawna, ale cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Nietuzinkowy wygląd sprawia, że stają się pożądane w co raz większej ilości domów. Powłoka swoim wyglądem przypomina prawdziwy marmur i w zależności od modelu oraz producenta może być chropowata lub gładka. Powłoki te charakteryzują się wysoką odpornością na zarysowania i uszkodzenia. Są to najczęściej trzy warstwy dlatego nie ma możliwości korozji. Najczęściej powłoką marmurową pokrywa się garnki wykonane z aluminium, dzięki czemu gotowanie staje się szybsze i energooszczędne. Nie musisz się także martwić, czy garnki z powłoką marmurową będą nadawać się na Twoją kuchenkę. Zdecydowana większość jest przystosowana do używania na większości kuchenek, w tym co raz bardziej popularnych - indukcyjnych. Warto również zwrócić uwagę na te, które oznaczone są m.in. symbolem PFOA. Co to oznacza? Są wolne od szkodliwych substancji takich jak PFOA, ołów, czy kadm. 

Zalety:
- odporność na wysokie temperatury
- szybkie nagrzewanie się
- nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek, w tym indukcyjnych
- możliwe mycie w zmywarce
- brak szkodliwych substancji takich jak PFOA, ołów, czy kadm
- nowoczesny design i wyjątkowa kolorystyka