Arancini – przepis na sycylijskie kulki ryżowe z serem

04 / 09 / 2025

Sycylia, słoneczna wyspa pełna aromatów, barw i historii, słynie między innymi z charakterystycznego dania, którym jest arancini. To kulki ryżowe, które urzekają smakiem, strukturą i prostotą przygotowania. Złociste na zewnątrz, aksamitne w środku, wypełnione rozpływającym się serem. Arancini to prawdziwa uczta. Zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. Przyrządzenie tej wyśmienitej potrawy nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Jak to zrobić? Oto zbiór najważniejszych informacji.

Spis treści:

  1. Arancini. Przepis na pyszne danie włoskie – składniki
  2. Prosty przepis na arancini – krok po kroku
  3. Praktyczne wskazówki ułatwiające gotowanie
  4. Efektowne serwowanie arancini

Arancini. Przepis na pyszne danie włoskie – składniki

Od czego powinien zacząć każdy, kto chce przygotować pyszne arancini? Przepis to podstawa. To w nim zawarto wszystkie składniki, które trzeba zgromadzić, zanim przystąpi się do gotowania. Najważniejszy jest oczywiście odpowiedni rodzaj ryżu. Właściwym wyborem będzie arborio – krótkoziarnisty, o dużej zawartości skrobi, która nadaje kulkom odpowiednią kleistość. To właśnie on decyduje o strukturze potrawy, więc nie warto stosować zamienników. Mogą utrudnić formowanie kulek. Do przyrządzenia klasycznej wersji arancini będą potrzebne następujące produkty:

  • 300 g ryżu arborio
  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 50 g masła
  • 50 g startego parmezanu
  • 150 g mozzarelli w kulce, lub bloku
  • 2 jajka
  • około 200 g bułki tartej
  • około 100 g mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia.

Parmezan i mozzarella to klasyczne połączenie. Pierwszy z serów nadaje wyrazistego smaku masie ryżowej, a drugi odpowiada za płynne wnętrze każdej z kulek. Domowy bulion również jest bardzo istotny, bo przesiąknięty nim ryż stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Prosty przepis na arancini – krok po kroku

Przepis na arancini jest na tyle prosty, że z przygotowaniem tego przysmaku poradzą sobie nawet amatorzy kulinarnych eksperymentów. Pierwszym etapem jest ugotowanie ryżu. W tym przypadku to zadanie wymaga nieco większej uwagi. Ryż nie może być przesuszony ani zbyt płynny. Powinien wchłonąć cały bulion, ale zachować zwartą, kleistą konsystencję. Gdy już będzie gotowy, warto odstawić go na chwilę tak, by mógł ostygnąć. Wtedy tworzenie z niego kulek stanie się znacznie łatwiejsze. Do chłodnej masy należy dodać masło i starty parmezan. Dzięki nim całość nabierze kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem, zachowując stosowny umiar. Kolejny etap to wspomniane już wcześniej formowanie kulek. Wystarczy wziąć w dłonie porcję ryżu, ulepić z niego kulkę wielkości mandarynki i delikatnie wcisnąć do środka mozzarellę. Całość trzeba zamknąć, dokładnie oblepiając ser masą. Kulki muszą być zwarte. Wtedy ich smażenie będzie przebiegało szybko i bez zbędnych problemów. Ta potrawa zyskuje swój smak i wygląd w dużej mierze dzięki panierowaniu. Panierka powstaje z mąki, jajka i bułki tartej, które zamieniają się w idealnie chrupiącą skorupkę. Pokryte nią kulki należy smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze wynoszącej od 170 do 180°C. Nie może być wyższa, bo zewnętrzna warstwa ulegnie przypaleniu, a środek pozostanie zimny i surowy. Każda kulka powinna spędzić w oleju kilka minut. Kiedy je z niego wyciągnąć? Gdy nabiorą pięknego, złocistego koloru. I to tyle!

Praktyczne wskazówki ułatwiające gotowanie

Do zrobienia arancini nie są potrzebne specjalne narzędzia. Istnieje jednak kilka trików, które uczynią gotowanie prostszym i przyjemniejszym. Jednym z nich jest przygotowanie ryżu już dzień wcześniej. Schłodzona masa lepiej się formuje, a to zauważalnie skraca czas pracy w kuchni. Nie każdy o tym wie, ale panierowane kulki warto zamrozić. W dowolnym momencie można wyjąć je z zamrażarki, a następnie umieścić w gorącym oleju. Okażą się nieocenione, gdy ktoś będzie miał ochotę na szybką przekąskę. Ważne jest również odpowiednie odprowadzanie tłuszczu po smażeniu. Zwykły ręcznik papierowy wystarczy, by pozbyć się nadmiaru oleju i zachować lekkość dania. Osoby, które lubią wprowadzać drobne zmiany i nieco ulepszać przepis, mogą wzbogacić panierkę o zioła, ulubione przyprawy albo starty ser. Niektórzy nadziewają też kulki farszem z mięsa, grzybów albo warzyw.

Efektowne serwowanie arancini

Jak serwować arancini, by zaimponować domownikom i gościom? Chrupiące kulki doskonale prezentują się na dekoracyjnej desce z dodatkiem świeżych ziół, sosu pomidorowego lub bazyliowego pesto. Wystarczy parę liści rukoli, kilka kropli oliwy z oliwek i arancini zyskują charakter przekąski godnej restauracyjnego stołu. Kolejny ciekawy pomysł to podawanie ich na talerzach ze zdobieniami oraz tych w intensywnych barwach. W nakrywamy.pl można wybierać spośród wielu modeli stylowych naczyń, które staną się dla nich gustownym tłem. W ten sposób cała kompozycja będzie zachwycała estetyką, a jedzenie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Arancini znakomicie sprawdzą się jako lunch, kolacja i przystawka na przyjęciu. Są pyszne, sycące i sprawiają, że można cieszyć się smakiem pięknej Sycylii bez konieczności opuszczania własnego domu. To danie, którego każdy powinien spróbować!