Gotowanie na parze to jedna z najpopularniejszych metod obróbki termicznej. Korzysta z niej coraz więcej osób. Niektórzy zastanawiają się nad tym, w co zainwestować. W parowar, czy garnek przeznaczony do gotowania na parze? Wybór odpowiedniego sprzętu może wydawać się skomplikowany, ale w rzeczywistości sprowadza się do kilku kluczowych kwestii. W poniższym artykule dokonano porównania obu tych rozwiązań. Nie zabrakło również praktycznych wskazówek, które ułatwią podjęcie odpowiedniej decyzji. Miłej lektury!
Spis treści:
- Jak działa parowar, a jak garnek do gotowania na parze?
- Zalety i wady parowaru
- Mocne i słabe strony garnka do gotowania na parze
- Co jest lepsze – parowar czy garnek do gotowania na parze?
- Smak, aromat i wartości odżywcze potraw przyrządzanych w obu naczyniach
- Podsumowanie – parowar czy garnek?
Jak działa parowar, a jak garnek do gotowania na parze?
Zanim przejdziemy do szczegółów, należy zrozumieć podstawową różnicę w działaniu tych dwóch elementów kuchennego wyposażenia. Choć cel mają ten sam, czyli
ugotowanie artykułów spożywczych przy użyciu gorącej pary, robią to w nieco inny sposób.
- Garnek do gotowania na parze – zazwyczaj dostępny w zestawie, w którym znajduje się również dopasowany wkład lub sitko z otworami oraz pokrywka. Umieszcza się go na kuchence. Po doprowadzeniu do odpowiedniej temperatury woda w dolnym naczyniu wrze, a unosząca się para gotuje składniki umieszczone na sitku. To proste rozwiązanie znane od wielu lat
- parowar elektryczny – samodzielne urządzenie, które podłącza się do prądu. Ma wbudowaną grzałkę podgrzewającą wodę w specjalnym zbiorniku oraz jeden lub więcej poziomów. Układa się na nich jedzenie. Wiele modeli oferuje także szereg dodatkowych funkcji, takich jak programator czasowy czy automatyczne wyłączanie.
Zalety i wady parowaru
Parowar kusi nowoczesnością i automatyzacją. Jego największą zaletą jest wygoda. Dzięki kilku poziomom można jednocześnie przygotowywać cały obiad. Na jednej z półek wystarczy ułożyć rybę, na drugiej ziemniaki, a na trzeciej warzywa. To ogromna oszczędność czasu. Niektóre urządzenia można zaprogramować albo skorzystać z opcji podtrzymywania ciepła. Dzięki temu nie trzeba martwić się o to, że posiłek wystygnie albo się rozgotuje. Użytkownicy cenią parowary za to, że nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych i poświęcania im uwagi. Wadą takiego sprzętu są jednak spore rozmiary. Zajmuje on dużo miejsca na kuchennym blacie, a wszystkie pojemniki muszą być myte oddzielnie. Bez dostępu do prądu nie da się korzystać z parowarów. Ich zakup jest również większym wydatkiem niż zakup garnka.
Mocne i słabe strony garnka do gotowania na parze
Garnek do gotowania na parze to kwintesencja prostoty. Jego ogromnym atutem jest uniwersalność. Zadziała na każdej kuchence, z łatwością zmieści się w szafce na naczynia i jest bardzo prosty w obsłudze. Po skończonym gotowaniu wystarczy wymyć sam garnek i wkład. Przebiega to znacznie szybciej niż czyszczenie licznych elementów parowaru. Różnorodność poszczególnych modeli sprawia, że każdy z łatwością wybierze naczynie o takiej pojemności, która w pełni odpowiada potrzebom jego gospodarstwa domowego. Wadą jest to, że w tym przypadku trzeba skoncentrować się na gotowaniu. Należy samodzielnie pilnować czasu i systematycznie kontrolować poziom wody. Obróbka termiczna kilku różnych produktów jednocześnie jest możliwa, ale wymaga większej wprawy.
Co jest lepsze – parowar czy garnek do gotowania na parze?
Co jest lepsze – parowar czy garnek do gotowania na parze? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Nie wolno jednak pominąć kwestii ekonomicznych. Garnki używane na nowoczesnych, wydajnych kuchenkach indukcyjnych lub na gazie mogą okazać się bardziej energooszczędne niż parowary elektryczne. Efektywność energetyczna jest jednak ściśle uzależniona od konkretnego modelu parowaru oraz mocy palnika, na którym umieszczany jest garnek. Jeżeli ktoś gotuje niewielkie porcje przez krótki czas, różnice będą niemal niezauważalne. Przy regularnym, długim gotowaniu warto porównać moc urządzeń. Pozwoli to zoptymalizować koszty i uniknąć niemiłego rozczarowania.
Smak, aromat i wartości odżywcze potraw przyrządzanych w obu naczyniach
Czy potrawy przyrządzane w garnku smakują lepiej niż te z parowaru? Niekoniecznie.
Zarówno parowar, jak i garnek pozwalają zachować chrupkość, aromat i cenne witaminy oraz minerały zawarte w warzywach i pozostałych produktach spożywczych. Ryby i delikatne mięso drobiowe będą soczyste i miękkie wtedy, gdy zostaną przygotowane w garnku, jak i w parowarze. Sekretem sukcesu tego sposobu obróbki termicznej jest para, a oba te sprzęty efektywnie ją generują.
Podsumowanie – parowar czy garnek?
Parowar i garnek do gotowania na parze mają swoje zalety i wady. Który z nich wybrać? Przed udaniem się na zakupy, warto najpierw zastanowić się nad swoimi potrzebami. Parowar elektryczny będzie lepszą opcją dla osób, które cenią sobie wygodę i automatyzację oraz nie lubią spędzać wiele czasu w kuchni. Jego właściciele powinni dysponować miejscem, które pozwoli na przechowywanie dodatkowego sprzętu. Z takiego elementu kuchennego wyposażenia będą zadowoleni również ci, którzy często gotują na parze i chcą za jednym razem przyrządzać posiłki złożone z wielu składników. Kto za to powinien zainwestować w garnek? Osoby, które lubią budżetowe, uniwersalne i praktyczne rozwiązania. Dobrze sprawdzą się u właścicieli niewielkich kuchni, którzy preferują sprzęty, które zmieszczą się niemal w każdej szafce. W różnorodnym asortymencie nakrywamy.pl czekają garnki do gotowania na parze najwyższej jakości. Zdecydowanie warto je wypróbować, by móc cieszyć się zdrowymi i smacznymi posiłkami. Zapraszamy na zakupy!




