Ciasta bez pieczenia – szybki i prosty deser

04 / 04 / 2019

Chociaż ciasta lubimy niemal wszyscy, nie każdy z nas radzi sobie z samodzielnym upieczeniem szarlotki lub sernika. Nawet doświadczeni kucharze przyznają, że sztuka przyrządzania deserów rządzi się swoimi prawami. Jeśli pieczenie ciast to nie twoja bajka lub po prostu szukasz pomysłu na szybki i prosty deser, poznaj nasze przepisy na  ciasta, które przygotujesz bez użycia piekarnika. 

Ciasta bez pieczenia podawane są na zimno, dlatego idealnie się sprawdzą w okresie letnim, jako dodatek do popołudniowej kawy lub deser po niedzielnym obiedzie. Schłodzone desery, z dużą ilością owoców lub bitej śmietany to także przysmak, który uwielbiają dzieci. Największą zaletą ciast bez pieczenia jest jednak fakt, iż nie można ich zepsuć, a z przyrządzeniem zimnego deseru poradzą sobie nawet najgorsi kucharze. 

Czekoladowy sernik bez pieczenia

Do przygotowania sernika bez pieczenia potrzebne będą: ok. 100 g zbożowych ciasteczek lub herbatników (w zależności od upodobań), 4 łyżki rozpuszczonego masła, 0,5 kg zmielonego twarogu, 3 tabliczki gorzkiej czekolady, pół szklanki cukru pudru. Ciasto przygotowujemy w następujący sposób: 

  • ciastka kruszymy w blenderze lub tłuczemy delikatnie w misce, 
  • dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła, całość mieszamy, 
  • masę układamy i uklepujemy na spodzie tortownicy o średnicy ok. 20 cm, a następnie wstawiamy do lodówki.

Kolejnym etapem jest przyrządzenie masy. W tym celu należy wymieszać twaróg z cukrem pudrem i połączyć z rozpuszczoną i ostudzoną wcześniej czekoladą (do przygotowania masy potrzebujemy 2 tabliczki). Najlepiej czekoladę dodawać stopniowo i mieszać co jakiś czas do momentu uzyskania gładkiej masy, pozbawionej grudek. Gotową masę wykładamy na spód z ciasteczek i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 3-4 godziny. Na koniec przyrządzamy polewę. Tabliczkę czekolady łączymy z masłem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie, wylewamy ją na stężałe ciasto i ponownie wkładamy je na ok. pół godziny do lodówki. Deser można udekorować malinami oraz listkami mięty. Podawać z bitą śmietaną.    

Tarta z mascarpone bez pieczenia

Większość ciast bez pieczenia wykonuje się w podobny sposób, tj. najpierw robimy spód, następnie masę, a na koniec polewę lub dekorację z owoców. Aby zrobić tartę bez użycia piekarnika, musimy przygotować: 

  • 350 g herbatników, 
  • 150 g masła, 
  • 300 g serka mascarpone, 
  • ok. 150 ml śmietany kremówki,
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • miękkie owoce (maliny, borówki lub truskawki). 

Przyrządzenie tarty bez pieczenia rozpoczynamy od posiekania herbatników, połączenia ich z masłem i wyłożenia na spodzie formy do tarty. W czasie, gdy spód się chłodzi, przygotowujemy masę. Do serka mascarpone dodajemy ubitą śmietanę kremówkę wymieszaną z cukrem pudrem. Masę wykładamy na spód z herbatników i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionymi owocami.   

Jak widać, ciasta bez pieczenia przyrządza się błyskawicznie, a ich smak z pewnością zachwyci wszystkich gości.