Gotowanie na parze

06 / 05 / 2016

Jednym z doskonałych sposobów na przygotowanie posiłku jest gotowanie na parze. W przeciwieństwie do tradycyjnego gotowania większość witamin i składników mineralnych nie przedostaje się do wody — dlatego śmiało możemy stwierdzić, że jest to najzdrowszy sposób na przygotowywanie posiłków.

Zalety gotowania na parze:

1. Oszczędność czasu (cały posiłek możemy przygotować nawet w 20 minut!),
2. Brak nadzoru — nie musimy bez przerwy kontrolować gotującej się potrawy,
3. Zachowanie cennych składników mineralnych i witamin,
4. Szczelna pokrywka — dzięki której woda nie wydostanie się z garnka,
5. Nisko kaloryczność,
6. Naturalność smaku i koloru potraw,
7. Lekkostrawność (dodajemy mniej tłuszczy oraz soli).

Jak gotować na parze?

Bardzo istotne jest równomierna ułożenie produktów — niewarstwowo. Garnek, z którego korzystamy, musi być wystarczająco duży, by zmieścić w sobie parę. Pokrywka nie może przepuszczać pary, a woda nie może zbyt szybko się wygotować. Aby być pewnym, że proces gotowania przebiega prawidłowo, warto posłuchać dźwięku, jaki wydobywa się z garnka. Kiedy wszystko jest w porządku, woda delikatnie szumi. W razie wątpliwości, śmiało można dolać do potrawy wrzątku (ważne, by nie obniżyć temperatury gotowania).

W czym najlepiej gotować na parze?
Przykładem produktu, który idealnie sprawdzi się do gotowania na parze jest garnek ze stali nierdzewnej Odelo Prestige składający się z 5 elementów. Wśród zalet, które czynią go wyjątkowym produktem jest wielowarstwowe dno, nienagrzewające się stalowe uchwyty, pokrywka z otworem, który odprowadza gromadzącą się w nadmiarze parę.





Sprawdź pozostałe garnki do gotowania na parze.

Innym, kultowym dziś produktem jest Szybkowar. Jednym z produktów, który proponujemy jest szczelnie zabezpieczony Szybkowar marki Gerlach, wykonany ze stali nierdzewnej. Produkt ten jest odporny na korozję, jak również wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Posiada specjalne, 3-warstwowe dno z aluminiowym dyskiem, gwarantujące szybką i równomierną dystrybucję ciepła. Ogromnym atutem tego produktu jest jego duża pojemność, dzięki czemu możemy przygotowywać w nim naprawdę spory posiłek.



Sprawdź pozostałe szybkowary.