Kilka zasad bezpiecznego grillowania

01 / 05 / 2016

Sezon na Grillowanie rozpoczęty! Spacerując pośród alejek działkowych, czujemy w powietrzu zapachy rozmaitych potraw, kuszących nasze kubki smakowe! 

Jednak nie tylko o jedzenie chodzi. Grillowanie to doskonały sposób na spędzenie czasu w gronie najbliższych. Dzielenie się wspólnymi pomysłami na niezwykłe dania
oraz radość z chwil, które pozwalają nam na chwile zapomnieć o codziennych sprawach. 
Z myślą o tym wspaniałym dla podniebienia okresie, przygotowaliśmy dla Was kilka zasad, które sprawią, że Grillowa
nie będzie jeszcze przyjemniejsze i co najważniejsze, zdrowe!

Zawsze pamiętaj o umyciu rusztu! 

Jest to niezwykle ważne po zakończeniu Grillowania. Okazuje się, że brud pozostawiony po wcześniejszym grillowaniu może zawierać w sobie substancje toksyczne (np. rakotwórcze nadtlenki lipidowe).
Aby ułatwić to zadanie, proponujemy grillować produkty na specjalnych tackach aluminiowych, dzięki którym tłuszcz z rusztu nie spłynie bezpośrednio do paleniska, powodując tym samym wydzielanie szkodliwych substancji. 

Czego nie spalać w palenisku

Aby uniknąć osadzania się na ruszcie szkodliwych substancji, warto zastanowić się nad tym, czego używamy do spalania. 
Najzdrowsze jest używania do grillow
ania węgla drzewnego pochodzącego z drzew liściastych. Częstym błędem, jaki popełniamy, jest używanie do tego celu podpałek zarówno płynnych, jak i w kostkach. Są one bowiem, jak sama nazwa wskazuje przeznaczone wyłącznie do podpalania, a spalanie ich w większych ilościach powoduje uwalnianie szkodliwych dla zdrowia substancji. Złym pomysłem jest również stosowanie pomalowanych desek czy zadrukowanego papieru. Materiały te zawierają substancje, których z pewnością nikt z nas nie chciałby spożywać. 

Nie dotykaj surowego mięsa gołymi rękami. 

Używaj do dotykania surowego mięsa specjalnych sztućców. W razie co warto mieć przy sobie chusteczki do ich wycierania. 
Dobrym rozwiązaniem będą szczypce wykonane ze stali nierdzewnej. 

Zrezygnuj z ropy i parafiny

Nigdy nie używaj tych substancji do rozpalania grilla. Substancje w nich zawarte przyczyniają się do licznych chorób, w tym raka. 

Oto kilka produktów, które doskonale sprawdzą się podczas grillowania:

Szpikulec podwójny do grillowania 

Fartuch kuchenny KING OF THE GRILL

Szczypce grillowe ze szczękami (Nylon)

Życzymy smacznego i zdrowego grillowania!