Sezon na Grillowanie rozpoczęty! Spacerując pośród alejek działkowych, czujemy w powietrzu zapachy rozmaitych potraw, kuszących nasze kubki smakowe!
Jednak nie tylko o jedzenie chodzi. Grillowanie to doskonały sposób na spędzenie czasu w gronie najbliższych. Dzielenie się wspólnymi pomysłami na niezwykłe dania
oraz radość z chwil, które pozwalają nam na chwile zapomnieć o codziennych sprawach.
Z myślą o tym wspaniałym dla podniebienia okresie, przygotowaliśmy dla Was kilka zasad, które sprawią, że Grillowanie będzie jeszcze przyjemniejsze i co najważniejsze, zdrowe!
Zawsze pamiętaj o umyciu rusztu!
Jest to niezwykle ważne po zakończeniu Grillowania. Okazuje się, że brud pozostawiony po wcześniejszym grillowaniu może zawierać w sobie substancje toksyczne (np. rakotwórcze nadtlenki lipidowe).
Aby ułatwić to zadanie, proponujemy grillować produkty na specjalnych tackach aluminiowych, dzięki którym tłuszcz z rusztu nie spłynie bezpośrednio do paleniska, powodując tym samym wydzielanie szkodliwych substancji.
Czego nie spalać w palenisku
Aby uniknąć osadzania się na ruszcie szkodliwych substancji, warto zastanowić się nad tym, czego używamy do spalania.
Najzdrowsze jest używania do grillowania węgla drzewnego pochodzącego z drzew liściastych. Częstym błędem, jaki popełniamy, jest używanie do tego celu podpałek zarówno płynnych, jak i w kostkach. Są one bowiem, jak sama nazwa wskazuje przeznaczone wyłącznie do podpalania, a spalanie ich w większych ilościach powoduje uwalnianie szkodliwych dla zdrowia substancji. Złym pomysłem jest również stosowanie pomalowanych desek czy zadrukowanego papieru. Materiały te zawierają substancje, których z pewnością nikt z nas nie chciałby spożywać.
Nie dotykaj surowego mięsa gołymi rękami.
Używaj do dotykania surowego mięsa specjalnych sztućców. W razie co warto mieć przy sobie chusteczki do ich wycierania.
Dobrym rozwiązaniem będą szczypce wykonane ze stali nierdzewnej.
Zrezygnuj z ropy i parafiny
Nigdy nie używaj tych substancji do rozpalania grilla. Substancje w nich zawarte przyczyniają się do licznych chorób, w tym raka.
Oto kilka produktów, które doskonale sprawdzą się podczas grillowania:
Szpikulec podwójny do grillowania
Fartuch kuchenny KING OF THE GRILL
Szczypce grillowe ze szczękami (Nylon)
Życzymy smacznego i zdrowego grillowania!