Grill elektryczny – czy warto mieć go w domu?

14 / 08 / 2019

Kiedy sezon na letnie grillowanie dobiega końca, a nie chcemy rezygnować z pieczonych kiełbasek, ryb, czy warzyw, dobrym rozwiązaniem będzie grill elektryczny. Dzięki takiemu urządzeniu możemy w krótkim czasie przygotować ulubione potrawy bez konieczności rozniecania ognia. Grilla elektrycznego możemy używać zarówno w domu, jak i w ogrodzie lub na balkonie. 

Polacy uwielbiają grillować. Niektórzy twierdzą nawet, że jest to nasz sport narodowy. Jak wynika z badania Grillowe zwyczaje Polaków przeprowadzonego na zlecenie Coca-Cola Poland Services, ponad 80% respondentów przyznało, że urządza grilla przynajmniej raz w roku. Grill cieszy się popularnością głównie ze względu na możliwość spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi (62% odpowiedzi). Niemal wszyscy badani (92%) stwierdzili, że urządzają grilla bez konkretnej okazji. 

Grill elektryczny – najważniejsze zalety

Skoro tak bardzo lubimy grillować, nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy przyrządzali dania z rusztu także podczas chłodniejszych dni. W tym celu warto zainwestować w grilla elektrycznego. To proste w obsłudze urządzenie pozwala na błyskawiczne przygotowanie potraw bez użycia tłuszczu. Grillowane dania są więc mniej kaloryczne, zdrowsze i smaczniejsze. Co więcej, posiadając w domu grill elektryczny, możemy w prosty sposób urozmaicić dietę i zaoszczędzić mnóstwo czasu. 

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu grilla elektrycznego

Zanim kupimy grill elektryczny, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najważniejszą rzeczą jest rodzaj powłoki, którą pokryto ruszt. Najlepsze są grille wykonane z kamienia lub pokryte teflonem, bądź inną nieprzywierającą powłoką. Ruszt łatwiej wówczas utrzymać w czystości, a podczas grillowania potrawy nie będą się przypalać. Istotną rolę odgrywa także ilość energii, jaką pobiera urządzenie. Jest to ważne, ponieważ jeśli będziemy używać często grilla elektrycznego o dużej mocy, z pewnością odbije się to na naszych rachunkach za prąd. Na koniec, co oczywiste, powinniśmy wziąć pod uwagę cenę urządzenia. Drogie grille elektryczne wcale nie muszą być najlepsze jakościowo, dlatego dokładna analiza parametrów urządzenia pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych wydatków. 

Większych rozmiarów, wolnostojące grille elektryczne możemy bez problemu stosować w ogrodzie. Mniejsze urządzenia sprawdzą się doskonale jako grille elektryczne na balkon. Jeżeli natomiast lubimy grillować w kuchni, najlepszy będzie grill stołowy. 

Grille elektryczne – rodzaje 

Na rynku znajdziemy grille elektryczne wyposażone w niemal taki sam ruszt, jaki posiadają tradycyjne grille węglowe. Zamiast paleniska, na który wsypujemy węgiel, grill elektryczny posiada grzałkę, której temperaturę można z reguły regulować za pomocą termostatu. 

Innym rodzajem grillów elektrycznych są te z wbudowaną płytą grzewczą. Urządzenia tego typu mogą być używane jako grille elektryczne na balkon, ponieważ szybko się nagrzewają i są wygodne w użytkowaniu. Grille elektryczne z płytą możemy stosować nawet do przygotowania posiłku dla jednej lub dwóch osób bez konieczności długiego przygotowywania i czyszczenia urządzenia. 

Ostatni rodzaj grilli to połączenie płyty grzewczej i małych patelni znajdujących się w dolnej części urządzenia. Na patelniach możemy np. smażyć jajka lub tosty, natomiast na górze umieścić szaszłyki, kiełbaski lub ryby. Ten rodzaj grilla elektrycznego przypadnie do gustu osobom, które lubią przyrządzać kilka rodzajów potraw jednocześnie. 

Co zamiast grilla elektrycznego? 

Jeśli nie jesteśmy przekonani do grilla elektrycznego, a chcemy, aby w naszej diecie pojawiły się dania z rusztu, najlepiej zainwestować w patelnię grillową. Bardzo praktyczne w użyciu są patelnie grillowe z odłączaną rączką, które zajmują mało miejsca, a przy tym mogą z powodzeniem zastąpić grill elektryczny.