Jak gotować na parze? Zbiór najważniejszych informacji

24 / 08 / 2023

Samodzielne przyrządzanie posiłków w domowym zaciszu to mniejszy wydatek, niż stołowanie się w restauracjach oraz pewność, że wiesz, co jesz. Aby zdrowo się odżywiać, zwracaj uwagę zarówno na produkty, które wybierasz, jak i na sposób, w który przygotowujesz je do spożycia. Zastąp smażenie gotowaniem na parze. Dziś podpowiemy Ci, jak robić to poprawnie!

Spis treści:

  1. Jak gotować na parze? Praktyczne porady
  2. Jak długo gotować na parze? Dopasuj czas i metodę do rodzaju żywności
  3. Wyjaśniamy krok po kroku jak się gotuje na parze
  4. Gotowanie na parze – praktyka czyni mistrza

Jak gotować na parze? Praktyczne porady

Zanim podzielimy się z Tobą garścią praktycznych porad na temat tego, jak gotować na parze, musisz wiedzieć, że to najzdrowsza forma obróbki cieplnej pożywienia. Dzięki niej produkty są lekkostrawne, smaczne, niskokaloryczne oraz zachowują pełnię witamin i cennych składników odżywczych. Na parze ugotujesz:

  • warzywa
  • ryby
  • mięso
  • pierogi

i nie tylko. Będziesz więc cieszył się sporą dowolnością podczas komponowania swojego jadłospisu. Zanim przejdziesz do działania, musisz dysponować specjalnym naczyniem. Zainwestuj w dobrej jakości garnek do gotowania na parze. Powinien być wykonany z tworzywa, które może mieć kontakt z żywnością i które dobrze znosi proces intensywnej eksploatacji. Wygląda jak jego standardowe odpowiedniki, jednak posiada wewnątrz płaskie sitko i jest sprzedawany wraz z pokrywką. Twój domowy budżet nie przewiduje w najbliższym czasie większych wydatków? Żaden problem! Wystarczy, że zaopatrzysz się w przystępne cenowo wkłady do gotowania na parze, które należy umieścić w zwyczajnych naczyniach, by móc rozpocząć gotowanie.

Jak długo gotować na parze? Dopasuj czas i metodę do rodzaju żywności

No, dobrze. Przejdźmy teraz do konkretów. Jak długo gotować na parze? Cały proces nie może trwać ani za krótko, ani za długo, bo potrawy stracą na walorach smakowych. Najważniejsze jest to, by długość gotowania dopasować do rodzaju i ilości żywności poddawanej obróbce termicznej. Przykładowo, świeże filety rybne powinny być gotowane przez dziesięć, maksymalnie piętnaście minut, natomiast mrożone – przez dwadzieścia. Z kolei wołowina potrzebuje trzydziestu minut, by nadawać się do spożycia, a drób jedynie piętnastu. Czas różni się także w przypadku poszczególnych warzyw, dlatego radzimy Ci dokładnie wszystko sprawdzić, zanim przystąpisz do pracy. Co istotne, zaczynasz odmierzać od chwili, w której woda się zagotuje.

Wyjaśniamy krok po kroku jak się gotuje na parze

Wielu osobom wydaje się, że doskonale wiedzą, jak się gotuje na parze. Istnieją jednak detale, z których często nie zdają sobie sprawy. Zacznij od napełnienia naczynia wodą, pilnując, by nie było jej ani zbyt dużo, ani zbyt mało. Uwaga! Chcesz, żeby dania były wyjątkowo aromatyczne? Dosyp do niej odrobinę ziół! Możesz również zastąpić wodę bulionem. Duże znaczenie ma to, jak ułożysz produkty w garnku. Te znajdujące się na samym dole gotują się najszybciej, więc miej to na uwadze i wyżej umieść artykuły, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Na dole najlepiej ułożyć ryby i mięso, a na górze pomidory, czy bakłażana. Warto pokroić wszystko na mniejsze kawałki i upewnić się, że się ze sobą nie stykają, żeby para mogła swobodnie krążyć. Polecamy również regularnie nakłuwać warzywa. Sprawdzisz dzięki temu, czy są już gotowe. Jeśli wraz z upływem czasu zmniejszy się ilość wody, w porę zareaguj i dolej wrzątku, żeby nie obniżyć temperatury gotowania ani nie dopuścić do przypalenia się dna naczynia. Nie podnoś pokrywki, żeby para nie uciekała. W końcu to jej działaniu będziesz zawdzięczać wyśmienity posiłek. Radzimy również solić dania dopiero po zakończeniu gotowania. W przeciwnym razie produkty zbyt szybko uwolnią soki i staną się zbyt suche. Pozostałych przypraw możesz, a nawet powinieneś użyć przed rozpoczęciem kulinarnych eksperymentów. W ten sposób przesiąkną bogactwem aromatów rozpieszczających zmysły.

Gotowanie na parze – praktyka czyni mistrza

Sam szybko się przekonasz, że gotowanie na parze wcale nie jest skomplikowane. Praktyka czyni mistrza, ale na początku możesz korzystać z dostępnych w Internecie zestawień, w których umieszczono czas potrzebny do przyrządzenia rozmaitych mięs, kasz, ryżu i warzyw. Dobrze będzie mieć ją pod ręką. Mamy dla Ciebie jeszcze kilka przydatnych trików, które ułatwią Ci przyrządzanie posiłków. Ryby zawiń w pergamin i dopiero wtedy włóż do garnka. Będą ugotowane i nasiąkną własnym sosem. Zaopatrz się w rozmaite marynaty, które wzmocnią smak produktów, a gdy będziesz mieć ochotę na wystawną kolację, gotując małże albo inne owoce morza, zamiast wody wlej do naczynia białe wino.

W asortymencie Nakrywamy czekają na Ciebie godne uwagi garnki do gotowania na parze o różnych pojemnościach. Pięknie się prezentują, są wytrzymałe i będą służyły Ci przez długi czas, zachowując nienaganny wygląd. To wyroby znanych marek, które słyną z wysokiej jakości i cieszą się zaufaniem klientów. Jesteśmy przekonani, że wybierzesz coś dla siebie. Życzymy owocnych zakupów!