Jak gotować zdrowo i ze smakiem?

05 / 09 / 2018

Myślisz, że zdrowa kuchnia jest mdła i pozbawiona smaku? Zawsze powtarzasz, że nie umiesz przyrządzić niskokalorycznych dań? Podpowiemy ci, jak gotować bez użycia tłuszczu, a jednocześnie zachować aromat wszystkich produktów. Dzięki kilku narzędziom kuchennym możesz gotować szybko, tanio i zdrowo.  

Podczas smażenia i długiego gotowania warzywa tracą cenne witaminy, a mięso pełnowartościowe białko. Właśnie dlatego lepiej stosować inne metody przyrządzania potraw. Pieczenie, grillowanie, czy gotowanie na parze pozwala zachować wszystkie dobroczynne właściwości produktów pokarmowych, a przy tym umożliwia przyrządzenie aromatycznych dań. Co w takim razie warto mieć w swojej kuchni?    

Wyciskarka do soków 

Świeżo wyciskany sok z owoców lub warzyw zapewni ci solidną dawkę witamin na cały dzień. Możesz go zrobić wieczorem i zabrać ze sobą do pracy lub szybko przyrządzić rano jako uzupełnienie śniadania. Ręczna wyciskarka do soków pozwoli ci na zrobienie soku każdego dnia. Urządzenie powinno być wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, aby nie zmieniało smaku napojów. Najlepiej wybrać wyciskarkę, która nadaje się do rozdrabniania wszystkich warzyw, także tych twardych oraz posiada korbkę. Wówczas wyciskanie soków nie będzie wymagało użycia siła. 

Naczynie żaroodporne 

Pieczone dania nie muszą być suche. Wystarczy dobrze je przyrządzić. Wszelkiego rodzaju zapiekanki, mięsa i ryby możesz przygotować z minimalną ilością tłuszczu w naczyniu żaroodpornym. Naczynie jest wielofunkcyjne – nadaje się do podgrzewania posiłków w mikrofali lub piekarniku oraz przechowywania żywności w lodówce. W ceramicznym, ozdobnym naczyniu możesz również serwować gotowe dania na stół. 

Patelnia grillowa 

Grillowane potrawy są zdrowe i smaczne, dlatego warto je jeść przez cały rok. Patelnia grillowa być może nie zastąpi tradycyjnego grilla, ale twoja kuchnia stanie się dużo bardziej zróżnicowana. Naczynie powinno być pokryte powłoką antyadhezyjną, aby potrawy nie przywierały i się nie przypalały. Dzięki odpinanej rączce będziesz mógł nie tylko smażyć, lecz także zapiekać dania w piekarniku. 

Parowar / wkład do gotowania na parze 

Gotowanie na parze zatrzymuje większość witamin i mikroelementów znajdujących się w warzywach oraz pozwala zachować ich naturalny kolor. Jednak na parze możesz przyrządzać nie tylko warzywa. Mięso i ryby będą smakować równie dobrze, a przy tym nie stracą wartościowych składników. Jak gotować na parze? Najwygodniejszym rozwiązaniem jest parowar, czyli urządzenie, do którego nalewamy wodę, wkładamy dowolne produkty i ustawiamy zegar. Po kilkunastu minutach możemy cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem.