Jak podawać kawę?

29 / 06 / 2018

Uwielbiamy jej smak i zapach. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez niej. Kawa. Towarzyszy nam podczas rozmów biznesowych i spotkań z przyjaciółmi. Pozwala się na chwilę odprężyć i dodaje sił. Czy wiemy jednak, jak prawidłowo podawać kawę? 

Intensywne espresso, delikatne latte, czy słodkie cappuccino – rodzaj kawy w dużej mierze determinuje sposób jej podania. Inne ważne czynniki, na które powinniśmy zwrócić uwagę, serwując kawę, to pora dnia oraz sytuacja, w jakiej się znajdujemy.  

Podawanie kawy w biurze 

Zwyczaj podawania kawy w biurze jest dość powszechny. Atmosfera spotkania staje się wówczas lżejsza i dużo bardziej przyjazna. Najpierw należy oczywiście zapytać gości, jaką kawę preferują. Espresso, czyli mocną, czarną kawę należy serwować w małej filiżance na spodku. Aby wydobyć całą głębię smaku espresso, podaje się je wraz ze szklanką niegazowanej wody mineralnej. 

Do standardowej czarnej kawy najlepsze będą nieco większe filiżanki, również ze spodkiem. Kawę białą podajemy od razu ze spienionym, podgrzanym mlekiem. 

W związku z tym, że w biurach serwowana jest kawa z ekspresu, goście mogą zażyczyć sobie cappuccino lub latte. Pierwszą z kaw serwuje się w sporej filiżance (piankę można delikatnie posypać kakao lub cynamonem), natomiast drugą w wysokiej, przezroczystej szklance. 

Kolejność podawania kawy gościom 

Etykieta biznesowa mówi nie tylko, w czym podawać kawę, ale też w jakiej kolejności. Jeżeli serwujemy kawę w biurze, z reguły przygotowujemy napój dla kilku osób. Filiżanki należy wnieść na tacy i każdemu z gości podać jego naczynie. Niedopuszczalne jest, aby zaproszone osoby przekazywały sobie wzajemnie filiżanki. Kolejność podawania kawy jest następująca: 

  • kobiety wyższe rangą 
  • kobiety na niższych stanowiskach 
  • mężczyźni wyżej postawieni w hierarchii firmy
  • mężczyźni zajmujący niższe stanowiska  

W przypadku, gdy na spotkaniu są osoby spoza firmy, najpierw należy podać kawę gościom według powyższego schematu, a dopiero potem gospodarzom (również zgodnie z przyjętą kolejnością). Aby kawa smakowała jeszcze lepiej, na każdym spodu można położyć niewielką czekoladkę lub dwie kostki, bądź saszetki cukru.  

W czym podawać kawę w domu? 

Podawanie kawy w domu rządzi się zupełnie innymi prawami niż serwowanie kawy w biurze. Przede wszystkim możemy sobie pozwolić na znacznie więcej swobody. Sami decydujemy, w czym chcemy pić kawę i w jakim naczyniu smakuje nam ona najlepiej.

Kiedy odwiedzają nas jednak przyjaciele lub ktoś z rodziny, warto zadbać o eleganckie podanie kawy. Serwis z cienkiej porcelany lub zestaw filiżanek będzie prezentował się pięknie na stole, a goście  poczują się tak, jakby pili kawę w najlepszej restauracji.