Jak prawidłowo nakryć do stołu? Poradnik krok po kroku

05 / 03 / 2020

Bez względu na to, czy każdego dnia jesz z bliskimi obiad, czy siadacie do wspólnego posiłku jedynie od święta, prawidłowe nakrycie do stołu to umiejętność, którą warto posiadać. Odpowiednio przygotowany stół nie tylko lepiej się prezentuje, ale sprawia, że we własnym domu możesz poczuć się, jak w eleganckiej restauracji. Jakie naczynia i sztućce wchodzą w skład podstawowego nakrycia? Czym jest i kiedy lepiej się sprawdzi nakrycie rozszerzone? Z naszego poradnika dowiesz się krok po kroku, jak prawidłowo nakryć do stołu. 

Chociaż współcześnie przywiązujemy mniejszą wagę do przestrzegania zasad savoir-vivre'u, niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu, znajomość pewnych zwyczajów może ci się przydać w najmniej oczekiwanym momencie. Wystarczy, że zaprosisz teściową na niedzielny obiad, syn będzie chciał ci przedstawić narzeczoną lub znajomi z dziećmi wpadną na kolację, a staniesz przed koniecznością przygotowania stołu. Od czego w takim razie najlepiej zacząć? 

Jak prawidłowo nakryć do stołu? Przygotuj dekoracje, naczynia i sztućce

Zgodnie z zasadami etykiety możemy wyróżnić dwa typy nakrycia stołu: proste i rozszerzone. Nakrycie stołu proste przygotowujemy, gdy posiłek składa się z niewielkiej liczby potraw (np. zupa, drugie danie, deser). Nakrycie rozszerzone z kolei będzie odpowiednie na większe przyjęcia, święta lub rodzinne uroczystości, gdy podajemy przystawki, ryby, mięsa oraz różnego rodzaju napoje alkoholowe i bezalkoholowe. 

Zanim przystąpisz do układania naczyń i sztućców, zadbaj o estetyczny wygląd stołu. W przypadku codziennych posiłków wystarczy użyć bieżnika i papierowych serwetek. Podczas szczególnych okazji lepiej się sprawdzi elegancki obrus i serwetki wykonane z tkaniny. Dekoracja stołu powinna być spójna kolorystycznie. Upewnij się także, czy naczynia i sztućce pochodzą z jednego zestawu.  

Jak przygotować podstawowe nakrycie stołu?

Zazwyczaj w zupełności wystarcza podstawowe nakrycie stołu, które należy przygotować w następujący sposób:

  • Centralne miejsce nakrycia powinien zajmować duży talerz do dania głównego. Staraj się, aby talerze były ułożone w jednej linii i w takich samych odstępach. 
  • Na dużym talerzu postaw półmisek do zupy. Powinien się znajdować idealnie na środku dużego talerza. 
  • Po prawej stronie ułóż nóż zwrócony ostrzem w stronę talerza. 
  • Obok noża, po prawej stronie połóż łyżkę brzuszkiem do dołu.
  • Po lewej stronie talerza umieść widelec. Wszystkie sztućce wraz z dużym talerzem powinny znajdować się na jednej linii. 
  • Nad dużym talerzem ułóż widelczyk do ciasta, ząbkami zwróconymi w prawą stronę. 
  • Ok. 3 cm nad widelczykiem połóż małą łyżeczkę zwróconą brzuszkiem w lewą stronę.
  • Kieliszek lub szklankę do wody postaw po prawej stronie, nieco ponad linią, gdzie kończy się trzonek łyżeczki deserowej.
  • Jeśli chcesz podać wino, ustaw kieliszek po prawej stronie, nad nożem, na wysokości widelczyka deserowego. 
  • Złożoną serwetkę ułóż na środku głębokiego talerza.    

Jak nakryć stół do kawy?

Zdarza się, że zapraszasz rodzinę lub znajomych jedynie na słodki podwieczorek. Wówczas nie podajesz wykwintnego obiadu, a jedynie kawę/herbatę oraz ciasto. Jak nakryć stół do kawy? Przede wszystkim zadbaj o nastrój spotkania. Wspólna kawa ma sprzyjać rozmowom i śmiechom. Obrus w kratę lub kolorowe serwetki sprawią, że stół stanie się weselszy i mniej formalny niż wtedy, gdy położysz na nim biały obrus. Ciasto, muffinki lub inne małe wypieki najwygodniej podać na paterze. Możesz ułożyć kilka rodzajów ciast na poszczególnych poziomach patery. Nie zapomnij o łopatce, która ułatwi gościom sięganie po słodkie przysmaki. 

Obowiązkowym elementem nakrycia stołu do kawy jest serwis. W zależności od upodobań sięgnij po klasyczną zastawę z białej, cienkiej porcelany lub w nieco nowocześniejszej wersji – serwis wykonany z kolorowej ceramiki. Zarówno cukiernica, dzbanek oraz mlecznik powinny pochodzić z tej samej serii, co filiżanki. Na koniec zadbaj o to, aby goście mieli widelczyki oraz małe łyżeczki, również z jednego kompletu. Przygotowując nakrycie stołu do kawy, nie musisz się trzymać sztywnych zasad dotyczących ułożenia naczyń oraz sztućców. Ważne jednak, aby poszczególne przedmioty znajdujące się na stole stanowiły spójną całość, a goście mieli swobodny dostęp do wszystkich słodkości. 

Jak uniknąć wpadki? 3 zasady, o których warto pamiętać podczas nakrywania do stołu

Chociaż nakrywanie do stołu to nic trudnego, są sytuacje, z których ciężko wybrnąć. Jak w takim razie uniknąć wpadki?

1. Nakrycie do stołu dla osoby leworęcznej. 

Zdarza się, że na obiad lub przyjęcie jest zaproszona osoba leworęczna. Czy wówczas należy jej przygotować nakrycie w taki sposób, aby sztućce były ułożone przeciwstawnie? Jeżeli wiesz, które miejsce zajmie osoba leworęczna, jak najbardziej możesz przygotować specjalne nakrycie stołu. Będzie to z pewnością miły gest. Jeżeli natomiast goście będą zajmowali dowolne miejsca, wszystkie nakrycia powinny być takie same. Osoba leworęczna sama dyskretnie przełoży sztućce w taki sposób, aby było jej wygodnie. 

2. Ozdoby i kwiaty na stole

Kwiaty, świeczniki i inne dekoracje są ważnym elementem nakrycia stołu. Weź jednak pod uwagę, że ozdoby są jedynie dodatkiem i nie mogą przeszkadzać w posiłku. Zbyt wysoki świecznik ustawiony na środku stołu sprawi, że goście siedzący naprzeciwko siebie nie będą mogli utrzymać kontaktu wzrokowego. To znacznie utrudnia swobodną rozmowę. Jeśli chcesz umieścić na stole świeże kwiaty, zadbaj o to, aby ich zapach nie był zbyt intensywny. Może to popsuć przyjemność z posiłku i odebrać gościom apetyt. 

3. Przydział miejsc dla gości

Kiedy zapraszasz bliskich znajomych na obiad lub kolację, masz pewność, że wszyscy się lubią i będą mieli wspólne tematy do rozmowy. Co jednak, gdy na małym, domowym przyjęciu mają się pojawić młodsi i starsi goście lub osoby, które za sobą nie przepadają? Wówczas najlepiej wykorzystać winietki. Wbrew pozorom nie jest to rozwiązanie przeznaczone wyłącznie na wesela. W internecie bez trudu znajdziesz winietki, które doskonale sprawdzą się podczas mniej formalnych uroczystości, a dodatkowo będą oryginalną dekoracją stołu.