Jak przyrządzać ryby? Pomysły na pyszny obiad

27 / 08 / 2019

Chociaż o cennych właściwościach ryb wiedzą niemal wszyscy, w naszej diecie dominuje drób oraz wieprzowina. Dlaczego tak rzadko jemy ryby? Najczęstsze przyczyny, z jakimi możemy się spotkać, to wysoka cena ryb, mała dostępność świeżych produktów, czy brak pomysłu na przyrządzenie dań z ryby. Co możemy zrobić, aby jeść ryby częściej? W jaki sposób przygotować rybę, aby była smaczna i zachowała wszystkie składniki odżywcze? 

Jak podaje Portal Spożywczy, przeciętny Polak zjada średnio 12,5 kg ryb rocznie. Dla porównania wieprzowiny zjadamy 38,2 kg w przeliczeniu na mieszkańca, natomiast drobiu – 26,6 kg. Ryby wygrywają jedynie z wołowiną. Według danych Portalu Spożywczego przeciętne spożycie wołowiny wynosi jedynie 3,2 kg rocznie na osobę. W jaki sposób możemy zwiększyć ilość ryb w diecie? W pierwszej kolejności warto poznać sposoby na szybkie i proste przyrządzanie ryb. 

Przyrządzanie ryby na patelni 

Smażona ryba kojarzy nam się z latem, morzem oraz wakacjami. Posiłki podawane w najlepszych nadmorskich kurortach możemy z powodzeniem przygotować w domu. Idealnie usmażona ryba powinna być soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz, nie rozpadać się i nie ociekać tłuszczem. W tym celu musimy odpowiednio przygotować rybę oraz usmażyć ją na wysokiej jakości patelni. Jeśli zadbamy o to, aby patelnia była pokryta nieprzywierającą powłoką, ryba z pewnością się nie przypali i zachowa swój naturalny smak. Przed smażeniem rybę najlepiej obtoczyć w mące. Ten prosty trik sprawi, że ryba ładnie się zarumieni i nie rozpadnie. Następnie rybę należy położyć na bardzo rozgrzany olej, po czym zmniejszyć gaz lub temperaturę płyty. Rybę smażymy krótko – zazwyczaj wystarczą od 2 do 5 minut w zależności od tego, jak gruby jest filet. 

Jak grillować rybę?

Grillowana ryba stanowi doskonałą alternatywę dla kiełbasek lub karkówki. Co więcej, ryba z grilla jest  mało kaloryczna i zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Jeżeli przyrządzamy filety rybne (np. z łososia) na tradycyjnym grillu węglowym, najlepiej skorzystać z aluminiowej tacki lub folii. Mięso ryby jest bardzo delikatne, więc położone bezpośrednio na ruszcie, szybko się rozpadnie. Ryby grillowane w całości warto umieścić w specjalnym, podwójnym ruszcie, który znacznie ułatwia przewracanie ryby na drugą stronę. 


 
Jak przyrządzić rybę w piekarniku?

Pieczony kurczak lub schab to popularne dania, które chętnie serwujemy na obiad. Ryba z piekarnika uchodzi z kolei za danie eleganckie, przyrządzane jedynie od święta. Tymczasem pieczoną rybę przygotujemy znacznie szybciej niż mięso, a posiłek będzie znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny. Najlepsza, a zarazem najbardziej efektowna jest ryba pieczona w całości. Jak ją przyrządzić? Wystarczy dobrze oczyścić rybę, a następnie przeciąć ją wzdłuż. Do środka ryby wkładamy zioła, czosnek oraz plastry cytryny. Jeśli ryba jest gruba, najlepiej ją najpierw podsmażyć delikatnie z obu stron. Potem wystarczy już tylko owinąć rybę folią aluminiową i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut. Umieszczanie ryby bezpośrednio na ruszcie piekarnika bywa niewygodne, dlatego najlepiej skorzystać z naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Dzięki temu będzie nam też łatwiej podawać rybę na stół.  

Smażenie, pieczenie i grillowanie to niejedyne sposoby przyrządzania ryb. Osoby, które szczególnie dbają o dietę, docenią ryby przygotowywane na parze, z kolei każdy, kto nie lubi tracić czasu na gotowanie, powinien sięgnąć po przetwory rybne – paluszki, sałatki, czy zapiekanki.