Jak upiec włoską pizzę?

13 / 04 / 2021

Pizza jak we Włoszech nawet w domowych warunkach? To jak najbardziej możliwe, ale warto zwrócić uwagę nawet na najmniejsze szczegóły. Wsparciem w kuchni na pewno okażą się również starannie dodane akcesoria, które znacząco ułatwiają przygotowanie pizzy i jej efektowne podanie.

Spis treści:

  1. Dobre ciasto to podstawa!
  2. Blach do pizzy, która ułatwi nadanie jej kształtu
  3. Jak efektownie serwować pizzę?
  4. Samo pieczenie też odgrywa ważną rolę!

Dobre ciasto to podstawa!

Na pewno nikogo nie zdziwi, że podstawą smakowitej pizzy, która faktycznie smakować będzie jak ta we Włoszech, jest ciasto. Wykonać je należy ze składników najwyższej jakości, a także zadbać o odpowiednie wyrobienie i leżakowanie ciasta. Do powstania ciasta użyć trzeba oliwy, wody, drożdży, oraz specjalnej mąki 00, która nada pizzy puszystości. Ciasto musi być odpowiednio wyrobione, a następnie pozostawione do odpoczynku na co najmniej kilka godzin. Ciasto musi być przykryte ściereczką i przebywać w ciepłym miejscu. Po tym czasie należy nadać mu kształt, ale nigdy nie używać wałka, ułożyć ulubione dodatki i piec na najwyższej mocy piekarnika przez 10-15 minut. 

Blacha do pizzy, która ułatwi nadanie jej kształtu

KONIGHOFFER MARBLE Blacha do pizzy z uchwytami 37 x 22 cm / stal węglowa

Oczywiście ogromną rolę odgrywają wspomniane już dodatki. Przede wszystkim muszą być one wysokiej jakości, ale oprócz tego, z całą pewnością muszą być funkcjonalne. Na pewno najlepszym wyborem, zwłaszcza na sam początek będzie blacha do pizzy z wygodnymi uchwytami po obu stronach. Na przykład taka, jaką oferuje Konighoffer. Jej dużym atutem jest podwójna funkcjonalność, ponieważ może służyć ona nie tylko do samego pieczenia pizzy, ale także do jej serwowania. Wykonana jest ona ze stali węglowej - bezpiecznej i wytrzymałej.

 

Jak efektownie serwować pizzę?

BOSKA FRIENDS Deska do pizzy Ø 29 cm M / drewno dębowe / LENA

Dla wielu osób bardzo ważne jest to, w jaki sposób zaserwowana zostanie pizza, czyli jak znajdzie się na stole. Pomocne ku temu na pewno będą deski do pizzy wykonane z drewna dębowego, które są bardzo wytrzymałe i ponadczasowe. Do tego idealnie pasować będą noże lub specjalne nożyce do pizzy, które pozwolą podzielić ją w pełni profesjonalny sposób.

 

 

Samo pieczenie też odgrywa ważną rolę!

Sam proces pieczenia również jest bardzo ważny. Domowe piekarniki nie posiadają takiej mocy, jak profesjonalne piece w pizzerniach. To dlatego warto skorzystać z innych sposobów na to, aby pizza była dobrze upieczona i aromatyczna. W takim przypadku najlepiej sprawdzi się kamień do pizzy, który umożliwia utrzymanie ciepła i równomierne opiekanie ciasta. Dzięki temu czas robienia pizzy w piekarniku skróci się do kilku minut.