Jak używać zestawu do fondue?

16 / 11 / 2018

Fondue to proste w przygotowaniu, ale bardzo efektowne danie, które wywodzi się ze Szwajcarii. O wyjątkowości fondue decyduje nie tylko jego smak, ale przede wszystkim – sposób podania. Aby przyrządzić i odpowiednio zaserwować fondue, musimy mieć specjalny zestaw naczyń oraz długie widelczyki. 

Chociaż najpopularniejsze jest fondue serowe, szwajcarską potrawę możemy równie dobrze przygotować z mięsa, a nawet z czekolady. W zależności od rodzaju, fondue sprawdzi się więc zarówno jako przystawka, danie główne, jak i deser. Ze względu na nietypową formę podania, fondue traktowane jest często jako eleganckie danie, przeznaczone na wyjątkowe okazje. Tymczasem niewielki zestaw do fondue umożliwi ci przygotowanie tej nietypowej potrawy we własnym domu. 

Jaki zestaw do fondue wybrać?  

Zestawy do fondue wykonane są z różnych materiałów, dlatego przed dokonaniem zakupu dobrze najpierw poznać wady i zalety poszczególnych garnków. Najbardziej uniwersalne jest naczynie wykonane ze stali, ponieważ szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.  Garnek może więc stać na stole przez dłuższy czas, a potrawa nadal pozostanie ciepła. Dużo bardziej wytrzymały jest żeliwny zestaw do fondue, jednak ten rodzaj garnka wchłania zapachy, przez co jest mniej praktyczny. Do słodkiego, czekoladowego fondue najlepiej się sprawdzi garnek ceramiczny.  

Zestaw do fondue – jak go używać? 

Najprostsze w użyciu są zestawy do fondue z ceramiki, przeznaczone do słodkiej wersji szwajcarskiej przekąski. Wystarczy postawić garnek na specjalnej podstawce, a pod spodem zapalić podgrzewacz. Po kilku minutach zawartość znajdująca się w naczyniu zacznie się topić, a my będziemy mogli zanurzać kawałki owoców w gorzkiej, mlecznej lub białej czekoladzie. Zestawy do mięsnego i serowego fondue wyposażone są w palnik gazowy lub elektryczny. Fondue serowe lub mięsne należy wcześniej przygotować, aby na stole już tylko utrzymać odpowiednią temperaturę dania. 

Fondue – uczta przy rodzinnym stole 

Fondue jak żadne inne danie sprawdzi się podczas spotkania w gronie przyjaciół i rodziny. Kiedy wszyscy zgromadzą się przy stole, na którym postawimy parujący garnek z aromatyczną zawartością, nikt nie będzie chciał ruszyć się z miejsca. Maczenie kawałków bagietki, mięsa lub owoców będzie dla naszych bliskich nie tylko wielką uczta, ale też świetną zabawą. W zestawach do fondue znajdziemy z reguły widelczyki o różnych wykończeniach, dlatego każdy z gości będzie mógł swobodnie cieszyć się posiłkiem. 

Czekoladowe fondue to z kolei ciekawy pomysł na urozmaicenie romantycznej kolacji. Wystarczy rozpuścić ulubioną czekoladę oraz pokroić owoce – banany, truskawki, kiwi lub mandarynki. Ceramiczne garnki do fondue mają często przegródki, dzięki czemu rozpuścimy w tym samym czasie kilka rodzajów czekolady. Czy można chcieć czegoś więcej