Jak zrobić ciasto francuskie?

12 / 11 / 2021

Szefowie domowych kuchni poszukują w swoim fachu nie tylko smaku, ale również wygody i szybkości przygotowywania. Dodatkowym atutem produktu może być uniwersalność. Niektóre z nich świetnie smakują zarówno do obiadu, jak i do deseru. Bez wątpienia ciasto francuskie należy do tej wąskiej grupy składników, która podbiła serca wiele osób na całym świecie.

Spis treści:

  1. Ciasto francuskie - przyjaciel każdego kucharza
  2. Najlepszy przepis na ciasto francuskie
  3. Idealne do obiadu
  4. A może na słodko?

Ciasto francuskie - przyjaciel każdego kucharza

Historia ciasta francuskiego nie byłaby możliwa bez sympatii Napoleona Bonapartego do terenów ówczesnego Księstwa Warszawskiego. Tak przynajmniej twierdzą osoby analizujące kaszubskie podania oraz przypowieści. Według nich francuscy żołnierze niezwykle upodobali sobie listkowane, cienkie ciasto oraz rozsławili je na całym świecie. Dzięki nim tak popularny w Polsce przysmak zawdzięcza zarówno swoją nazwę, jak i sławę w wielu różnych zakątkach świata.

Charakterystyczne listki ciasta francuskiego znakomicie komponują się do wielu różnych potraw. Łatwość w jego dzieleniu nie byłaby możliwa bez użycia masła oraz przechowywania go w lodówce. Dzięki swojej uniwersalności oraz możliwości szybkiego wykonania, ciasto francuskie stanowi niezbędny element każdej spiżarni. Warto spróbować wykonać je samemu, aby osiągnąć jeszcze lepszy efekt w porównaniu do gotowego, mrożonego ciasta z supermarketu.

Najlepszy przepis na ciasto francuskie

Nie potrzeba dużej liczby składników do wykonania ciasta francuskiego. Samo jego przygotowanie nie należy do największych wyzwań, jednak trzeba zwracać uwagę nawet na najmniejsze detale, takie jak dobór mąki lub masła.

Składniki:

  • dwie kostki wysokoprocentowego masła
  • szklanka lodowatej wody
  • łyżeczka soli
  • 300g mąki pszennej
  • 200g mąki krupczatki

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić sól w szklance zimnej wody. W tym samym czasie rozpuścić 3/4 kostki masła w garnku i wrzucić obydwa rodzaje mąki do miski.
  2. Dodać słoną wodę oraz roztopione masło do miski z dwoma rodzajami mąki. Uformować kulę z ciasta, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na dwie godziny.
  3. Pozostałe masło w temperaturze pokojowej utrzeć do jednolitej masy. Umieścić je na papierze do pieczenia i równomiernie rozprowadzić na wysokość 2 centymetrów. Przykryć drugą warstwą papieru do pieczenia i odstawić do lodówki.
  4. Wyjąć wcześniej przygotowane ciasto z lodówki i rozwałkować je na desce. Warto rozprószyć wcześniej mąkę, dzięki czemu ciasto nie będzie się tak przyklejać do deski.
  5. Po rozwałkowaniu ciasta ułożyć na nim masło i złożyć je w kopertę. Ciasto z masłem w środku należy jeszcze raz rozwałkować i złożyć dwukrotnie, aby powstał mniejszy prostokąt.
  6. Włożyć do lodówki na 2 godziny i powtórzyć kilkukrotnie proces rozwałkowania i składania ciasta oraz włożenia go do lodówki na kilka godzin.

Jak widać, przygotowywanie ciasta francuskiego zajmuje trochę czasu, jednak z pewnością znajdzie ono uznanie domowników.

Idealne do obiadu

Ciasto francuskie doskonale sprawdzi się jako podstawowy składnik pożywnego i przepysznego obiadu. Można przygotowywać je zarówno z mięsiem, jak również w alternatywnej wersji dla wegetarian.

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Składniki:

  • 400g piersi z kurczaka
  • ciasto francuskie 200-250g
  • 100g pomidorów cherry
  • 100g suszonych pomidorów
  • 100g sera pleśniowego
  • ząbek czosnku
  • żółtko
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • przyprawy wedle uznania

Przygotowanie:

  1. Pokroić kurczaka w kostkę oraz obtoczyć w marynacie z przypraw. Pokroić czosnek oraz suszone pomidory w kostkę.
  2. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć mięso, a po chwili dodać suszone pomidory oraz czosnek.
  3. Po usmażeniu składników odsączyć je na papierowych ręcznikach oraz wystudzić.
  4. Ciasto francuskie pokroić na małe prostokąty. Posmarować każdy z nich żółtkiem wymieszanym z łyżką wody oraz szczyptą soli. Zagiąć dłuższe boki prostokątów i dodatkowo posmarować je masą żółtkową.
  5. Na przygotowane ciasto francuskie położyć wcześniej podsmażone składniki, pokrojone pomidorki cherry oraz pokruszony ser pleśniowy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Uniwersalność ciasta francuskiego sprawia, że świetnie sprawdzi się do przygotowania tart lub malutki pizzerek. Doskonale pasuje na wszystkie domówki, ponieważ takie przekąski można bardzo szybko zjeść, bez używania talerzy czy sztućców.

A może na słodko?

Oczywiście ciasto francuskie może być głównym składnikiem deserów. Jego przygotowanie przebiega praktycznie tak samo jak w przypadku wytrawnych dań - wcześniej przedzielone listki wypełniamy ulubionymi składnikami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Rogaliki z nutellą

Składniki:

  • wcześniej przygotowane ciasto francuskie
  • nutella

Przygotowanie:

  1. Pokroić ciasto na małe trójkąty.
  2. Nałożyć nutellę na każdy trójkącik w niewielkich ilościach.
  3. Zawinąć ciasto na tyle ciasno, aby nutella nie wyciekała przy pieczeniu.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

I gotowe! Jak widać, ciasto francuskie może posłużyć do przygotowania ekspresowego deseru. Jeżeli chcemy poświęcić nieco więcej czasu, to wtedy możemy spróbować tarty z owocami.