Bez pewnych potraw trudno wyobrazić sobie życie. Jedną z nich jest rosół, który rozgrzewa i zachwyca swoim smakiem podczas niedzielnych obiadów oraz rozmaitych uroczystości. Serwuje się go chętnie i często, dlatego warto upewnić się, że został należycie przygotowany. Jak to zrobić? Połowa sukcesu to wybór odpowiedniego naczynia potrzebnego do ugotowania zupy.
Spis treści:
- Jaki garnek do rosołu wybrać, by się nie przypalał?
- Naczynia ze stali nierdzewnej
- Jaki garnek na rosół będzie odpowiedni? Ten emaliowany
- Garnki żeliwne – gwarancja aromatycznych potraw
- Naczynia aluminiowe – czy są bezpieczne?
- Kształt i pojemność, czyli jaki garnek do gotowania rosołu kupić?
Jaki garnek do rosołu wybrać, by się nie przypalał?
Po skompletowaniu niezbędnych składników, takich jak dobrej jakości mięso, aromatyczne przyprawy i świeże warzywa, przychodzi czas na zastanowienie się nad tym, jaki garnek do rosołu będzie najlepszy. To od niego zależy komfort przyrządzania potrawy oraz to, czy będzie ona stanowiła ucztę dla podniebienia. Osoby, które wiedzą, że będą często podawały rosół, powinny zainwestować w specjalne naczynie, które będzie do tego przeznaczone. Czym kierować się podczas dokonywania wyboru? Przede wszystkim tworzywem, które decyduje o tym, czy garnek dobrze przewodzi ciepło. Aby wszystkie składniki gotowały się jednocześnie i nic nie zaczęło się przypalać, ciepło musi rozchodzić się równomiernie. Jakie materiały najlepiej sprawdzą się w tym przypadku?
Naczynia ze stali nierdzewnej
Na początek przyjrzymy się stali nierdzewnej. Słynie z tego, że jest odporna na uszkodzenia, nie rdzewieje, a ewentualne zabrudzenia można usunąć z jej powierzchni szybko i bez większego problemu. Jest bezpieczna dla zdrowia i może mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Wykonane z niej garnki stanowią rozsądny zakup i będą służyły przez długi czas. Większość modeli ma solidne, grube dno, które sprawia, że zawartość naczynia jest równomiernie podgrzewana. Oprócz funkcjonalnego charakteru mają jeszcze jedną, istotną zaletę – doskonale się prezentują. Będą idealnym dodatkiem zwłaszcza do tych kuchni, które są utrzymane w nowoczesnym i minimalistycznym stylu.
Jaki garnek na rosół będzie odpowiedni? Ten emaliowany
Miłośnikom tradycyjnych rozwiązań z pewnością przypadną do gustu garnki emaliowane. Zastanawiając się nad tym, jaki garnek na rosół będzie odpowiedni, nie sposób ich pominąć. Są lekkie, a tym samym wygodne w użytkowaniu. Nie wchodzą w reakcję z kwasami zawartymi w pożywieniu i również bardzo dobrze przewodzą ciepło. Warto podkreślić, że większość tego rodzaju produktów jest sprzedawana w komplecie ze szklaną pokrywką. Dzięki temu można w dowolnym momencie sprawdzić, co dzieje się wewnątrz naczynia, bez konieczności jej unoszenia. Niewątpliwym atutem są misterne i pełne kolorów wzory, którymi pokryto emaliowane garnki. Tutaj zdecydowanie można liczyć na dużą różnorodność, więc niemal każdy znajdzie coś dla siebie. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że emalia nie jest tak odporna na uszkodzenia, jak stal nierdzewna. W wyniku uderzenia albo przegrzania może pęknąć.
Garnki żeliwne – gwarancja aromatycznych potraw
Kolejna propozycja to garnki żeliwne. To idealny wybór dla tych, którym zależy na przyrządzeniu wyjątkowo aromatycznego rosołu. Nie tylko znakomicie przewodzą, ale i utrzymują ciepło, przez co różnorodne smaki w zupie nabierają wyrazistości. Nie trzeba obawiać się tego, że będą wydzielały toksyczne substancje, bo tworzywo jest w pełni bezpieczne. Naczynia nie niszczą się zbyt szybko, jednak trzeba mieć na uwadze to, że niewłaściwie pielęgnowane mogą zacząć rdzewieć. Są też ciężkie, więc dla niektórych osób mogą być przez to niekomfortowe w użytkowaniu. Aktualnie na rynku można znaleźć modele w rozmaitych kolorach: czerwonym, czarnym, białym, a nawet żółtym.
Naczynia aluminiowe – czy są bezpieczne?
W sklepach dostępne są również naczynia aluminiowe. Lekkie i praktyczne, jednak czy aby na pewno bezpieczne? Udowodniono, że mogą reagować z kwasami, a tym samym negatywnie wpływać na smak rosołu. Klientom zainteresowanym garnkami z tego tworzywa rekomendujemy zainwestowanie w produkty, które posiadają powłokę ceramiczną lub antyadhezyjną. Pozwoli to uniknąć zbędnych kłopotów i mieć pewność, że przyrządzona w takim naczyniu zupa będzie wyśmienita.
Kształt i pojemność, czyli jaki garnek do gotowania rosołu kupić?
Omówiliśmy już rolę tworzywa. Na koniec zostawiliśmy jeszcze kilka ważnych kwestii, które warto wziąć pod uwagę, zanim podejmie się decyzję na temat tego, jaki garnek do gotowania rosołu kupić. Pojemność powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb. W niewielkich gospodarstwach domowych lepiej sprawdzą się małe naczynia, natomiast spore rodziny powinny zainwestować w te znacznie większe. Istotnym aspektem jest również kształt. Im głębszy i szerszy garnek, tym lepiej, bo zmieszczą się w nim wszystkie składniki i będzie można mieszać je w trakcie gotowania. Bardzo ciekawym rozwiązaniem będą też modele wyposażone w termometr, który pozwoli na bieżąco monitorować temperaturę wywaru.
Nakrywamy.pl oferuje szeroki i różnorodny wybór garnków najwyższej jakości, które znakomicie nadają się do gotowania rosołu. Zapraszamy do zapoznania się z nimi i życzymy udanych zakupów!