Jaki garnek będzie odpowiedni do smażenia powideł?

19 / 10 / 2023

Robienie domowych przetworów pozwala przez cały rok cieszyć się wyśmienitymi owocami, które można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Są doskonałym zamiennikiem gotowych produktów dostępnych w sklepach, bo mają znacznie lepszy skład i mniej kosztują. Aby własnoręcznie smażone powidła były pyszne, trzeba przygotowywać je w odpowiednim garnku. Jak wybrać ten właściwy?

Spis treści:

  1. Jaki garnek do smażenia powideł wybrać?
  2. Kluczowa rola tworzywa, czyli jaki garnek do powideł będzie najlepszy?
  3. Naczynia emaliowane – funkcjonalne i estetyczne
  4. Idealne do przygotowywania powideł naczynia żeliwne
  5. Jaki garnek do smażenia konfitur wybrać, by był komfortowy w użytkowaniu?

Jaki garnek do smażenia powideł wybrać?

Zacznijmy od wyjaśnienia, dlaczego to, jaki garnek do smażenia powideł wybrać, jest tak istotne. Naczynie ma bardzo duży wpływ na walory smakowe, konsystencję przetworów oraz komfort, którym cieszy się gotujący. Dwie pierwsze cechy, na które należy zwrócić uwagę podczas wizyty w sklepie to grubość dna oraz wysokość ścianek. To właśnie one zapobiegają przypalaniu się przetworów oraz ich przelaniu. Rozsądnie będzie zastanowić się też nad tym, jak duże powinno być naczynie. Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam, bo niekiedy nawet w niewielkich gospodarstwach domowych przygotowuje się spore ilości powideł. Warto mieć na uwadze to, że przy większej powierzchni woda szybciej paruje, a owoce redukują się w krótszym czasie. W rezultacie smak przetworów jest bardziej wyrazisty.

Kluczowa rola tworzywa, czyli jaki garnek do powideł będzie najlepszy?

Bardzo ważnym kryterium podczas dokonywania wyboru powinno być tworzywo, z którego wykonano naczynie. Radzimy przeanalizować kilka rozwiązań i zastanowić się, które jest najkorzystniejsze. Jaki garnek do powideł będzie odporny na uszkodzenia i znakomicie zniesie nawet wyjątkowo intensywny proces eksploatacji? Ten ze stali nierdzewnej. Takie modele nie bez powodu cieszą się dużą popularnością. Wykazują imponującą odporność na działanie wysokich temperatur i nie wchodzą w reakcję z kwasami, które wydzielają owoce. Dzięki temu można bez przeszkód przygotowywać w nich przetwory. Stal nierdzewna może mieć bezpośredni kontakt z żywnością i nie wpływa na jej walory smakowe. Z łatwością usuwa się z niej zabrudzenia, a odpowiednia pielęgnacja sprawia, że zakup takiego naczynia jest inwestycją o przyszłościowym charakterze.

Naczynia emaliowane – funkcjonalne i estetyczne

Godną uwagi propozycją są naczynia emaliowane, które równomiernie rozprowadzają ciepło. Dzięki temu powidła nie będą przywierać do dna, a proces smażenia będzie przebiegał sprawniej i szybciej. Warto podkreślić, że wyposażono je w specjalną powłokę, która skutecznie chroni artykuły spożywcze przed szkodliwymi substancjami. Co za tym idzie, można w nich gotować bez zbędnych obaw. To idealny wybór dla osób, które lubią korzystać z praktycznych naczyń, które jednocześnie zachwycają walorami wizualnymi. Emalia bardzo często jest pokryta licznymi wzorami i połączeniami kolorystycznymi, więc taki element wyposażenia stanie się ozdobą każdej kuchni. Nie bez znaczenia jest też atrakcyjna cena, która zdecydowanie idzie tutaj w parze z jakością.

Idealne do przygotowywania powideł naczynia żeliwne

Miłośnicy kulinarnych eksperymentów będą mogli przygotowywać rozmaite powidła, gdy zaopatrzą się w solidne garnki żeliwne. Nie tylko szybko się nagrzewają, ale i długo utrzymują odpowiednią temperaturę. Przetwory będą smażyły się nieco dłużej, ale owoce zachowają soczystość i będą niezwykle aromatyczne. Pozwoli to na utrzymanie większej kontroli nad tym, co w danym momencie dzieje się z konfiturami. Żeliwo jest odporne na powstawanie rys oraz pęknięć i przez wielu jest uznawane za tworzywo długowieczne. Będzie więc świetną opcją dla tych, którzy szukają naczyń, które będą służyły im przez wiele lat.

Jaki garnek do smażenia konfitur wybrać, by był komfortowy w użytkowaniu?

Niekiedy nawet drobne udogodnienia zastosowane w naczyniach potrafią zauważalnie usprawnić cały proces gotowania. Przed podjęciem wyboru i zdecydowaniem, jaki garnek do smażenia konfitur kupić, warto zwrócić uwagę na dodatkowe elementy, które się w nim znalazły. Znakomitym przykładem jest dzióbek umieszczony na krawędzi naczynia. Pozwoli na wygodne przelewanie gotowych powideł bez ryzyka ubrudzenia blatu i poparzenia się. To bardzo praktyczne rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku ciężkich produktów, które są nieporęczne i mogą wysunąć się z dłoni w najmniej oczekiwanym momencie. Polecamy również zaopatrzyć się w garnki z pokrywką. Ta przezroczysta pozwoli na bieżąco obserwować cały proces smażenia nawet z pewnej odległości.

Asortyment nakrywamy.pl jest na tyle szeroki i różnorodny, że każdy, nawet najbardziej wymagający klient znajdzie w nim coś dla siebie. To wysokiej klasy naczynia od renomowanych producentów, które idealnie nadają się do smażenia powideł śliwkowych, morelowych, brzoskwiniowych czy jabłkowych. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą i życzymy udanych zakupów!