Jaki garnek wybrać do przygotowania frytek?

19 / 12 / 2023

Są smaczne i idealnie komponują się z mięsem, rybami, owocami morza i nie tylko. Mowa oczywiście o frytkach, które mają wielu zwolenników wśród osób w różnym wieku i o różnych upodobaniach kulinarnych. Co zrobić, by cieszyć się nimi bez konieczności odwiedzania restauracji? Wybrać odpowiedni garnek do ich przygotowania. Właściwe naczynie ma kluczowy wpływ na smak i konsystencję tej popularnej przekąski, dlatego zapraszamy do lektury poniższego artykułu. Podpowiemy w nim, o czym pamiętać i czym kierować się podczas dokonywania wyboru.

Spis treści:

  1. Jaki garnek do smażenia frytek będzie odpowiedni?
  2. Wpływ naczyń na smak i chrupkość frytek
  3. Kluczowa rola tworzywa
  4. Kształt i wielkość garnka – jakie znaczenie mają dla procesu smażenia frytek?
  5. Jaki garnek do frytek jest najwygodniejszy w użytkowaniu?
  6. Akcesoria ułatwiające przygotowanie frytek – krajalnica i koszyki

Jaki garnek do smażenia frytek będzie odpowiedni?

Zanim przyjrzymy się temu, co ma dziś do zaoferowania rynek, musimy odpowiedzieć na pytanie, jaki garnek do smażenia frytek będzie odpowiedni. Ważne jest to, aby wybrać naczynie, które doskonale rozprowadza i utrzymuje ciepło. Modele z grubym dnem, takie jak garnki wykonane z żeliwa lub stali nierdzewnej, są doskonałe do tego celu. Wyróżniają się stabilną konstrukcją i długim czasem użytkowania. Zapewniają równomierne smażenie frytek, bez ryzyka przypalenia ich od spodu. Należy też upewnić się, że garnek ma odpowiednią wielkość – za małe naczynie może powodować przegrzewanie się oleju i spalenie frytek.

Wpływ naczyń na smak i chrupkość frytek

Często powtarza się, że sekret smacznych frytek tkwi w konkretnej odmianie ziemniaków i w używanym tłuszczu. Jednocześnie bagatelizuje się lub całkowicie pomija rolę naczynia, w którym się je przyrządza. To duży błąd. Odpowiedni garnek może zdecydowanie poprawić jakość przygotowywanego dania. W naczyniu, które stopniowo i równomiernie się nagrzewa, frytki mają szansę uzyskać złocisty kolor i idealną konsystencję. Z drugiej strony, nieodpowiedni garnek jest w stanie doprowadzić do nierównomiernego smażenia – jedne fragmenty mogą być niedopieczone, a inne przypalone. Dlatego też odnalezienie właściwego naczynia jest kluczowe dla uzyskania imponujących walorów smakowych i chrupkości frytek.

Kluczowa rola tworzywa

Podczas zakupów należy koniecznie sprawdzić, z czego zostały zrobione poszczególne produkty. Na rynku dostępne są garnki wykonane z różnych materiałów, takich jak stal nierdzewna, żeliwo czy aluminium. Każdy z nich ma swoje unikalne właściwości, które warto znać. Stal nierdzewna jest trwała i odporna na korozję, zaś zrobione z niej garnki w krótkim czasie osiągają pożądaną temperaturę i długo ją utrzymują. Żeliwo ma doskonałe właściwości termiczne, ale wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Aluminium z kolei jest lekkie i niedrogie. Wybierając naczynie, klient powinien zastanowić się nad tym, co jest dla niego najważniejsze. Komfort użytkowania, odporność na uszkodzenia, uniwersalny charakter, cena, czy warstwa wizualna? Nie istnieją idealne rozwiązania, dlatego najrozsądniej jest kierować się własnymi potrzebami i możliwościami finansowymi.

Kształt i wielkość garnka – jakie znaczenie mają dla procesu smażenia frytek?

Warto zastanowić się nad właściwościami fizycznymi garnka, szczególnie gdy chodzi o jego wielkość i kształt. Te o większej głębokości umożliwiają smażenie pokaźnych porcji frytek jednocześnie. Co za tym idzie, będą idealną propozycją dla sporych rodzin. Optymalna wysokość garnka zagwarantuje to, że olej nie będzie kipiał i pryskał poza naczynie. Gotowanie nie będzie się więc wiązało z ryzykiem poparzenia. Dobrym wyborem jest bez wątpienia garnek o średnicy, która wynosi co najmniej 24 cm i głębokości nieco ponad 10 cm. Kształt również ma znaczenie – rozsądniej jest wybrać garnki o okrągłym, a nie prostokątnym dnie. Ciepło rozchodzi się po nim znacznie lepiej.

Jaki garnek do frytek jest najwygodniejszy w użytkowaniu?

Wygoda użytkowania jest równie ważna, jak skuteczność smażenia. Jaki garnek do frytek zapewni największy komfort? Ten wyposażony w solidne uchwyty, które nie nagrzewają się podczas gotowania. Istotna jest także łatwość czyszczenia naczynia. Zwłaszcza dla osób, które bardzo często serwują tę przekąskę. Stal nierdzewna oraz emalia są materiałami, które można łatwo i szybko wyczyścić po przygotowaniu posiłku. Ponadto, dobrze jest, gdy garnek posiada szklaną pokrywkę – umożliwia ona obserwację procesu smażenia bez konieczności nieustannego podnoszenia pokrywki i uwalniania cennego ciepła.

Akcesoria ułatwiające przygotowanie frytek – krajalnica i koszyki

Przygotowanie frytek nie kończy się na wyborze odpowiedniego garnka. W naszym asortymencie można znaleźć akcesoria, które uczynią proces smażenia jeszcze prostszym i przyjemniejszym. Krajalnica do frytek jest nieoceniona, gdy chcemy szybko i równomiernie pokroić ziemniaki. Z kolei koszyki do frytek umożliwiają praktyczne oraz stylowe podanie przekąski. Wspomniane produkty, podobnie jak garnki, wykonane są z materiałów najwyższej jakości. Dzięki temu będą służyły swoim właścicielom przez długi czas. W ofercie nakrywamy.pl czekają starannie wyselekcjonowane garnki oraz przydatne kuchenne akcesoria niezbędne do przyrządzenia wyśmienitych frytek w domowym zaciszu. Zachęcamy do zapoznania się z nimi i życzymy miłych zakupów!