Kawiarka – sposób na aromatyczną kawę każdego dnia

14 / 02 / 2019

Aromatyczna, mocna kawa to najlepszy sposób na udany poranek. Aby cieszyć się głębokim smakiem napoju, nie musisz inwestować w drogi ekspres. Kawiarka to dziecinnie proste w obsłudze urządzenie, które umożliwia przygotowanie esencjonalnego espresso w ciągu zaledwie kilku minut. Na rynku dostępnych jest obecnie kilka rodzajów zaparzaczy, w tym kawiarki na indukcję.

Chociaż nie brakuje wśród nas zwolenników kawy rozpuszczalnej lub „fusiastej” (zalewanej wrzątkiem w szklance), prawdziwi smakosze kawy uważają, że dobre espresso należy odpowiednio przygotować. Kawiarka (moka, makinetka, kafetierka) to czajniczek ciśnieniowy tradycyjnie używany we Włoszech. Moka doskonale zastępuje ekspres i zajmuje niewiele miejsca, dlatego coraz częściej pojawia się także w polskich kuchniach. 

Kawiarka na indukcję 

Kawiarka jest urządzeniem, które składa się jedynie z trzech elementów – pojemnika na wodę (dolna część), sitka z lejkiem oraz czajniczka (górna część). Posiadacze kuchenek gazowych nie będą mieli problemu z wyborem kawiarki, ponieważ większość urządzeń może być stosowana na palniku gazowym. Osoby, które mają kuchenkę indukcyjną, powinny natomiast zwrócić szczególną uwagę na to, czy dolna część makinetki jest dostosowana do płaskiej powierzchni. Kawiarki na indukcję mają specjalnie zaprojektowane dno i nieco inny kształt, aby napój zachował wszystkie właściwości smakowe. Przed zakupem kawiarki na indukcję warto więc dokładnie sprawdzić, czy zaparzacz posiada odpowiednie oznaczenie.  

Jak wybrać dobrą kawiarkę?  

W związku z tym, że świadomość na temat rodzaju kaw i sposobów jej przygotowania stale rośnie, na rynku dostępnych jest olbrzymia ilość kawiarek. Urządzenia występują w przeróżnych rozmiarach i kolorach, ale tym, na co warto zwrócić szczególną uwagę, jest materiał, z którego wykonano mokę. Najpopularniejsze są kawiarki aluminiowe, które niesłusznie uważane są za gorsze. Makinetka zrobiona z wysokiej jakości aluminium nie zmienia smaku kawy, a odpowiednio czyszczona (bez użycia detergentów i mycia w zmywarce) będzie nam służyć przez długi czas. Kawiarki na indukcję  są zazwyczaj zrobione ze stali nierdzewnej, a ponieważ nagrzewają się nieco wolniej, kawa w nich zrobiona może mieć inny smak. O gustach, zwłaszcza dotyczących smaku kawy, nie należy jednak dyskutować. Każdy z nas ma inne upodobania w tym zakresie, dlatego warto zmieniać ziarna i próbować różnych sposobów parzenia kawy, aby znaleźć smak, który najlepiej sprosta naszym oczekiwaniom.    

Jak zrobić idealną kawę w kawiarce? 

Bez względu na to, czy wybierzemy kawiarkę na indukcję, czy na kuchenkę gazową, aby przygotować idealny napój, musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim w makinetce należy robić tyle kaw, na ile jest przeznaczone urządzenie. Jeśli więc z reguły przyrządzamy kawę wyłącznie dla siebie, powinniśmy wybrać mniejszy czajniczek. Do kawiarki zawsze nalewamy zimną wodę w takiej ilości, aby płyn nie przekraczał dolnej krawędzi zaworu bezpieczeństwa (znajdującego się po wewnętrznej stronie dolnego naczynia). Potem wystarczy już tylko nałożyć sitko, wsypać kawę i przykręcić czajniczek (górną część). Złożoną kawiarkę stawiamy na kuchence i po kilku minutach możemy cieszyć się smakiem gorącej, esencjonalnej kawy.