Kuchnia wegetariańska – te rzeczy warto mieć w kuchni

10 / 05 / 2019

Moda na wegetarianizm trwa w najlepsze. Przestajemy jeść mięso nie tylko ze względu na troskę o los zwierząt, lecz także dlatego, iż szukamy nowych smaków i zdrowych, lekkich dań. Wiele osób twierdzi, że posiłki bezmięsne są mdłe, mało pożywne i bezwartościowe. Wystarczy jednak mieć w kuchni kilka praktycznych gadżetów, aby gotowanie w stylu wege stało się proste, szybkie i przyjemne.   

Potrawy gotowane na parze 

Warzywa przyrządzane na parze są smaczne, mają piękny kolor, a co najważniejsze – nie tracą właściwości odżywczych i cennych składników mineralnych. Parowar pozwala na przyrządzenie pełnego posiłku w ciągu zaledwie kilkunastu minut. Na parze możemy gotować niemal wszystkie warzywa oraz ryby (część wegetarian nie rezygnuje z ryb w diecie). Jeśli nie chcemy inwestować w parowar, możemy zastąpić urządzenie specjalnym garnkiem lub sitkiem.

Ciekawym rozwiązaniem dla miłośników kuchni orientalnej jest parownik bambusowy, na którym przyrządzimy pierożki dim sum. Pierożki możemy nadziewać warzywami bądź krewetkami. W związku z tym, że gotową potrawę podaje się na stół w parowniku, danie jest nie tylko smaczne, lecz także efektowne, więc z pewnością zachwyci wszystkich gości. 

Piecz i smaż 

Im lepiej wyposażymy kuchnię w niezbędne sprzęty i akcesoria, tym łatwiej będzie nam zwiększać różnorodność wegetariańskich posiłków. Silikonowa forma do pieczenia to poręczy, bardzo praktyczny gadżet, który daje nieograniczone możliwości przyrządzania ciast, zapiekanek, tart oraz domowego chleba. Akcesoria silikonowe są wytrzymałe i odporne zarówno na wysoką, jak i niską temperaturę. Formy są elastyczne, przez co można je dowolnie wyginać. Dzięki temu możemy złożyć większe formy i bez problemu je przechować, gdy brakuje nam miejsca. Foremki silikonowe są proste w utrzymaniu, ponieważ łatwo się myją i nie musimy ich natłuszczać przed użyciem. Ich szczególną cechą jest także wygląd. Formy kupimy w przeróżnych kolorach i kształtach, przez co gotowanie jest znacznie przyjemniejsze. 

Warzywne kotleciki, placki ziemniaczane ze śmietaną lub naleśniki z owocowym farszem – to dania, które doskonale urozmaicą dietę wegetariańską. Aby jednak smażone potrawy były smaczne i zdrowe, warto mieć w kuchni wysokiej jakości patelnię. W ostatnim czasie modne stały się patelnie i garnki pokryte powłoką granitową. Piękne, czarno-szare naczynia wykonane z granitu są odporne na zarysowania, ciepło rozchodzi się w nich równomiernie, a potrawy nie przywierają do dna. 

Jeśli lubimy smażone dania, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć patelni grillowej. Przyrządzimy na niej warzywa, wegetariańskie kiełbaski lub szaszłyki. Patelnia grillowa pozwala na smażenie bez tłuszczu, a potrawy na niej przygotowane są soczyste i kruche. Wysokiej jakości patelnię grillową możemy także włożyć do piekarnika, co pozwala nam eksperymentować w kuchni i przyrządzać jeszcze więcej wegetariańskich potraw.

Fit kuchnia w stylu wege 

Przygotowanie dań wegetariańskich, zwłaszcza gdy dopiero „przeszliśmy” na dietę bezmięsną, może być kłopotliwe. A co jeśli dodatkowo, chcemy schudnąć? Warto wówczas sięgnąć po produkty takie jak pełnoziarnisty makaron oraz wszelkiego rodzaju kasze. Produkty te zawierają węglowodany złożone, przez co uwalniają stopniowo energię i zapewniają uczucie sytości przez długi czas. Aby idealnie przygotować makaron do spaghetti, przyda nam się specjalny, wysoki garnek.

Makaron ugotuje się szybciej i na pewno się nie połamie. Wysokie garnki sprawdzą się także doskonale do przygotowania szparagów. Te sezonowe warzywa mają niewiele kalorii, a jednocześnie zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, wapń, fosfor, potas. Szparagi ze względu na dużą zawartość błonnika poprawiają perystaltykę jelit i przyspieszają trawienie. 

Doskonałym, niskokalorycznym wege daniem są różnego rodzaju sałaty. Wystarczy, że do ulubionej sałaty (masłowej, roszponki, rzymskiej, rukoli) dodamy ulubione warzywa, oliwki oraz ser (np. lazur, mozzarellę, cheddar, bądź fetę) i mamy lekkie, smaczne danie. Całość wystarczy doprawić ziołami oraz skropić oliwą. Sałatka zyska dodatkowe właściwości odżywcze, jeśli posypiemy ją prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. W związku z tym, że mycie sałaty jest czasochłonne i sprawia, że sałata przestaje być krucha, najlepiej wypłukać ją i osuszyć w wirówce. Mając w domu ten przydatny gadżet, sałaty zagoszczą w naszej diecie znacznie częściej. 

Zdrowe blendowanie 

Nieodłącznym elementem kuchni wegetariańskiej jest hummus oraz pożywne pasty z ciecierzycy, bakłażana lub suszonych pomidorów. Bez względu na to, jaką pastę przygotowujemy, potrzebny nam będzie blender. Na rynku znajdziemy kilka rodzajów blenderów. Do tych najpopularniejszych należą blendery ręczne oraz stacjonarne (kielichowe).

Blender ręczny jest lekki, zajmuje niewiele miejsca i można go używać bezpośrednio w garnku lub misce.

Blender kielichowy jest znacznie większy (będziemy musieli wygospodarować na niego miejsce na blacie kuchennym), jednak ze względu na większą moc, pozwala rozdrobnić znacznie twardsze składniki. Jego główną zaletą jest z pewnością fakt, iż pracuje samodzielnie. Jednocześnie blender kielichowy trudniej się czyści i jest droższy. Za pomocą blendera przyrządzimy nie tylko wegetariańskie pasty, ale też owocowe koktajle i warzywne zupy krem. Jeżeli lubimy zabierać koktajle do pracy, np. na drugie śniadanie, najlepszym rozwiązaniem będą blendery, w których rozdrabnia się składniki od razu w dołączonym do urządzenia kubku. Naczynie możemy od razu zdjąć z blendera, zamknąć i wziąć ze sobą. 

Na co zwrócić uwagę kupując blender? 

Bez względu na to, jaki rodzaj blendera chcemy kupić, nie powinniśmy zapomnieć o sprawdzeniu parametrów technicznych urządzenia, takich jak:

  • moc 
  • czas pracy 
  • rodzaj zasilania
  • materiał, z którego wykonano urządzenie 
  • rodzaje końcówek i dodatkowych akcesoriów
  • sposób montażu i demontażu końcówek 
  • głośność podczas pracy
  • rodzaj uchwytu (w przypadku blenderów ręcznych) 
  • rodzaj noży
  • funkcje 

Gotowanie w stylu wege nie musi być nudne

Kuchnia wegetariańska jest zdrowa, niskokaloryczna i smaczna. Dieta roślinna nie musi się ograniczać do produktów sojowych i surowych warzyw, tym bardziej, jeśli zadbamy o odpowiednie naczynia i akcesoria kuchenne.