Wybieramy idealną deskę do krojenia

07 / 05 / 2019

Deska do krojenia to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Jaką deskę wybrać, aby mieć pewność, że posłuży nam przez dłuższy czas, pozostanie higieniczna i zachowa ładny wygląd? Czy lepsze są deski tradycyjne, drewniane, czy może te wykonane ze szkła lub kamienia? Wszystkie odpowiedzi znajdziesz w naszym subiektywnym rankingu desek do krojenia. 

Deska do krojenia przestała być jedynie funkcjonalnym dodatkiem do kuchni. Możemy na niej podawać przekąski, używać jako podstawki pod gorące naczynia lub po prostu ustawić na blacie jako element dekoracyjny. Idealna deska powinna być wielofunkcyjna, tak abyśmy mogli na niej kroić zarówno pieczywo, jak i warzywa oraz mięso. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów desek do krojenia, a tym, co je różni, jest materiał, z którego zostały wykonane.

Drewniana deska do krojenia 

Najpopularniejsza i najczęściej spotykana w polskich domach jest deska do krojenia wykonana z drewna. Główne zalety tego rodzaju desek to trwałość oraz łatwa dostępność. Im twardsze drewno, tym lepsza jakość deski. Najczęściej do produkcji desek drewnianych wykorzystuje się dąb, jesion, akację oraz buk, a z twardszych materiałów – heban oraz kokos. Drewno ma właściwości bakteriobójcze, przez co deska idealnie sprawdzi się w kuchni. Należy jednak pamiętać o właściwej pielęgnacji drewnianej deski. W przeciwnym razie będzie pochłaniać zapachy i „przenosić” je na inne produkty. 

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? 

Drewnianych desek do krojenia oraz przyborów kuchennych nie należy myć w zmywarce. Co w takim razie należy zrobić, aby deska pozostała higieniczna i nie gromadziła bakterii? Przed pierwszym użyciem warto zaimpregnować deskę olejem jadalnym. Po każdym kolejnym użyciu deskę należy przemyć wodą z dodatkiem delikatnego płynu oraz dokładnie wysuszyć. Co kilka tygodni warto posypać deskę grubą warstwą soli i zostawić na kilka godzin. Taki zabieg pozwoli usunąć nieprzyjemne zapachy i zdezynfekować powierzchnię deski. 

Bambusowa deska do krojenia  

Popularną w ostatnim czasie alternatywą dla desek drewnianych są deski bambusowe. W przeciwieństwie do desek drewnianych te wykonane z bambusa nie wchłaniają wody, przez co dużo łatwiej utrzymać je w czystości. Deski bambusowej nie można myć w zmywarce, dlatego po każdym użyciu najlepiej wymyć deskę wodą z delikatnym detergentem i wytrzeć do sucha. Bambusowa deska do krojenia to także propozycja dla osób, które dbają o ekologiczny tryb życia. Bambus jest tworzywem biodegradowalnym, rośnie niezwykle szybko, a jego uprawa nie wymaga dużych ilości wody. 

Ceramiczna deska do krojenia 

Moda na ceramiczne akcesoria kuchenne trwa już od kilku sezonów. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób wybiera ceramiczne deski do krojenia. Ich główną zaletą jest… wygląd. Deski wykonane z ceramiki dostępne są w przeróżnych kształtach, wzorach i kolorach. Doskonale prezentują się w kuchni i na stole. Niestety, mają też kilka wad. Po pierwsze ceramiczne deski do krojenia bywają dość ciężkie, przez co łatwo je potłuc. Po drugie są śliskie, co utrudnia krojenie. Po trzecie tępią niektóre noże, przez co wielu osobom wydają się mało funkcjonalne. Ceramiczną deskę do krojenia warto mieć jednak w swojej kuchni, zwłaszcza jeśli lubimy serwować sery i inne zimne przekąski. W tym celu sprawdzają się idealnie.  

Deska do krojenia z kamienia

Deski do krojenia wykonane z marmuru lub granitu prezentują się niezwykle efektownie, z reguły są więc wybierane jako element dekoracyjny do kuchni. Nie oznacza to jednak, że nie możemy na nich kroić. Do zalet desek kamiennych możemy zaliczyć takie właściwości jak: łatwość czyszczenia, odporność na zarysowania oraz dużą higienę (deska nie wchłania zapachów). Wady takich desek to z pewnością ich ciężar, fakt, iż mogą tępić noże oraz dość śliska powierzchnia, która utrudnia krojenie.   

Plastikowa deska do krojenia 

Niezwykła lekkość, bogactwo kolorów oraz wyjątkowa funkcjonalność – tak najprościej opisać plastikowe deski do krojenia. Pomimo że przez niektórych uważane są za mało higieniczne, deski wykonane z wysokiej jakości tworzywa nie gromadzą bakterii i mogą być myte w zmywarce. Bardzo wygodnym rozwiązaniem są plastikowe deski, które można złożyć, aby przenieść do garnka poszatkowane warzywa lub inne składniki. Plastikowe deski do krojenia są cienkie, dlatego warto mieć kilka takich desek w różnych kolorach, aby każda z nich służyła do krojenia innego rodzaju produktów (np. mięs, ryb i pieczywa). Wiele firm ma w swojej ofercie specjalne zestawy kilku kolorowych desek umieszczonych na stojaku. Dzięki temu deski nie zajmują dużo miejsca i uzupełniają wystrój kuchni. Chociaż poręczne, plastikowe deski mają też kilka wad. Są dość miękkie, dlatego szybko się na nich tworzą nieestetyczne rowki, co wpływa na wchłanianie zapachów. Ponadto plastikowe deski łatwo się odbarwiają, dlatego po dłuższym użytkowaniu mają nieestetyczny wygląd.  

Szklana deska do krojenia 

Nasze subiektywne zestawienie desek do krojenia zamykają deski wykonane ze szkła. Co je wyróżnia na tle konkurencji? Przede wszystkim są bardzo higieniczne – nie chłoną wilgoci i zapachów, możemy ją także dokładnie wymyć w zmywarce. Jednocześnie szklane deski do krojenia, podobnie jak te ceramiczne, bywają ciężkie, tępią niektóre noże, a produkty, które kroimy mogą się na nich ślizgać. 

Idealna deska do krojenia – którą wybrać? 

Powyższy ranking pokazuje, że nie ma jednej, idealnej deski do krojenia. Chociaż wybór jest ogromny, każda deska ma swoje wady i zalety. Podczas zakupu deski do krojenia powinniśmy się kierować przede wszystkim sposobem, w jaki chcemy użytkować deskę (czy będziemy na niej podawać przekąski i ciepłe dania, kroić mięso i ryby, a może po prostu szukamy stylowej ozdoby). Drewniane i bambusowe deski przypadną do gustu osobom, które lubią tradycyjne rozwiązania i są przyzwyczajone do desek, które były w ich domu „od zawsze”. Miłośnicy nowoczesnych i funkcjonalnych rozwiązań dużo chętniej sięgną po deski plastikowe. Z kolei kucharze, którym zależy na wysokiej odporności deski oraz higienie, będą z pewnością zadowoleni z desek ceramicznych i tych wykonanych z kamienia. Pamiętajmy też, że nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy mieli w kuchni kilka desek do krojenia, wykonanych z różnych materiałów. Jesteśmy pewni, że każda z nich znajdzie odpowiednie zastosowanie i będzie nie tylko praktycznym dodatkiem, ale też oryginalną ozdobą.