Letnie ciasto z owocami

10 / 06 / 2021

Słodki dodatek do posiłków stanowi jeden z najprzyjemniejszych elementów dnia. Dla niektórych wystarczy kawałek czekolady lub posłodzony ciepły napój, jednak wielu z nas wprost uwielbia kawałek ciasta po południu. Wbrew pozorom przygotowanie takiego deseru nie należy do najtrudniejszych zadań w kuchni, a jego efekt jest absolutnie fantastyczny.

 

Dlaczego ciasto z owocami jest najlepsze na lato?

Każdy maniak podjadania słodkich smakołyków ma swoje preferencje - od czekolady, przez żelki, aż po galaretki. Ciasto z owocami kojarzy się jednak z gorącymi dniami wakacyjnymi jak żaden inny przysmak. Przyczyn utrzymania się tej tradycji jest przynajmniej kilka. Przede wszystkim owoce doskonale współgrają ze słodyczą wszystkich składników ciasta, co daje doskonały efekt smakowy. Oprócz tego, przy odpowiedniej kompozycji i dopasowaniu, ciasto z owocami wygląda zjawiskowo.

 

Z czego zrobić placek z owocami?

Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia, pierwszym owocem kojarzącym się z tym szczególnym okresem są pomarańcze. Lato w naszym kraju charakteryzuje się tak szerokim wyborem owoców, że nie sposób wybrać jeden z nich. Wystarczy tylko przejść się na stragany, żeby poszukać składników na idealny placek z owocami. Stragany, sklepy osiedlowe, nawet supermarkety w rannych godzinach - wszędzie tam znajdziemy świeże i pyszne owoce. Najczęściej z latem kojarzymy maliny, truskawki, czy też czarne porzeczki. Wiele osób na swoich działkach uprawia także agresty, wiśnie, czereśnie, oraz rabarbar. Pyszny placek z owocami powinien zostać przygotowany w odpowiedni sposób i przy użyciu najwyższej jakości materiałów.

 

Najlepsze akcesoria do pieczenia - sprawdź naszą ofertę!

 

Jakie ciasto na gorące dni najlepiej się sprawdzi?

Coraz większa kreatywność sprawia, że bardzo łatwo znaleźć doskonałe ciasto na gorące dni. Nasze indywidualne preferencje mogą zostać bez żadnego problemu zaspokojone, także dzięki wcześniej wspomnianej szerokości wyboru owoców, które możemy wykorzystać. Ciasto na gorące dni można zrobić nawet bez korzystania z piekarnika. Niektóre przepisy, takie jak sernik malinowy na zimno, wymagają przygotowania masy z owocami i włożenia jej do lodówki. Taki przysmak z pewnością daje orzeźwienie w upalnie dni. Coraz częściej przygotowywane są różnego rodzaju tarty, które podbijają serca Polaków w wakacyjne miesiące. Nie można zapomnieć też o klasykach, takich jak kruche ciasto z rabarbarem, czy też jabłecznik z cynamonem.

 

Przepis na sernik malinowy na zimno

 

Składniki:

  • Serowa masa na bazie malin:
  • 750g twarogu
  • 750g malin
  • 160g cukru
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 200g schłodzonej śmietany(30%)
  • 8 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

 

Spód:

  • 150g biszkoptów(okrągłych lub podłużnych)

 

Mus malinowy

  • 100g malin
  • łyżeczka żelatyny w proszku
  • łyżka zimnej wody
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli zdecydowaliśmy się na mrożone maliny - wyciągnąć wcześniej i pozostawić, aby się rozmroziły
  2. Dno tortownicy(26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, po czym zacisnąć obręcz naczynia. Biszkopty wyłożyć na dnie w taki sposób, aby wypełnić całą formę.
  3. Przygotować malinową masę serową, poprzez wymieszanie żelatyny z 8 łyżkami zimnej wody. Po wymieszanie zostawić do napęcznienia.
  4. Maliny wrzucić do blendera(zarówno świeże, jak i mrożone) i przelać przez sitko do miski w celu pozbycia się wszelkich pestek. Odmierzyć 500 gramów malinowego musu.
  5. Twaróg, mus malinowy, cukier oraz cukier waniliowy przełożyć do miski. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Warto dodawać cukier stopniowo, aby uzyskać odpowiednią słodkość masy. W razie potrzeby należy dodać więcej cukru.
  6. Napęczniałą żelatynę podgrzać, przy jednoczesnym mieszaniu łyżką. Unikać zagotowania, ponieważ wtedy utraci swoją konsystencję. Garnek z żelatyną ściągnąć z ognia i, przy jednoczesnym energicznym mieszaniu trzepaczką, dodać najpierw masę serową, a następnie połączyć z resztą. Masę wstawić do lodówki w celu stężenia.
  7. Ubić na sztywno śmietanę i delikatnie wmieszać do tężejącej masy. Wyłożyć na biszkopty i wsadzić na godzinę do lodówki.
  8. Przygotować mus malinowy. Żelatynę do musu wrzucić do małego garnka, dodać łyżkę wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
  9. Do specjalnie przygotowanego rondla włożyć maliny i zasypać cukrem. Mieszać przy jednoczesnym podgrzewaniu, aż cukier się rozpuści i maliny rozpadną. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek.
  10. Napęczniałą żelatynę podgrzać, podobnie jak w przypadku malinowej masy serowej. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i dodać mus malinowy. Energicznie wymieszać.
  11. Delikatnie dodać mus malinowy na masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin w celu stężenia.

 

 

Ciasto na lato - idealne na wiele okazji!

Wiele imprez okolicznościowych nie może się odbyć bez przygotowania słodkiego poczęstunku dla gości. Ciasto na lato z dodatkiem owoców to doskonały pomysł na podbicie podniebienia swoich przyjaciół i rodziny. Dziecięce urodziny wcale nie muszą oznaczać kupna tortu, ponieważ lekka tarta z ulubionymi owocami dziecka spotka się z jego ogromną aprobatą. Oczywiście, ciasto na lato może zostać przygotowane bez okazji, żeby w upalne dni móc cieszyć się jego orzeźwiającym smakiem na własnym balkonie lub w ogrodzie.