Przepisy na arbuza

10 / 06 / 2021

Bez wątpienia lato kojarzy się z wieloma różnymi owocami. Dla niektórych wakacyjne smaki to słodkie maliny, dla innych wiśnie tuż po zerwaniu ich z sadu. Coraz częściej jednak do naszych serc i żołądków trafiają inne owoce niż te, które są dostępne na straganach i w sklepikach osiedlowych. Jednym z nich są bez wątpienia arbuzy.

 

Przepisy na arbuza - smak i zdrowie w jednym!

Dlaczego warto skosztować właśnie tego owocu? Przede wszystkim ze względu na smak - przepisy na arbuza charakteryzują się lekkością i efektem orzeźwienia, ponieważ w dużej mierze składa się on z wody. Dlatego też świetnie gasi pragnienie i stanowi doskonałą alternatywę dla picia zwykłej wody mineralnej. Dzięki swoim właściwościom, takim jak bogactwo w witaminy i minerały, arbuz działa bardzo dobrze dla naszego zdrowia. Jego regularne jedzenie jest polecane przede wszystkim przy chorobach nerek, a także przy okazji walki z nowotworami.

 

Świeży arbuz - przepisy na upalne dni

Obniżenie temperatury ciała oraz ugaszenie pragnienie to główne powody, dla których nieodłącznym elementem naszej wakacyjnej diety powinien być arbuz. Przepisy na jego przygotowanie charakteryzują się prostotą oraz szybkością wykonania. Najczęściej oczywiście zajadamy się samym arbuzem skrojonym w kostkę, jednak świetnie komponuje się on z innymi składnikami, takimi jak sok z limonki, czy też miętą i serem feta. Takie połączenia już same w sobie sugerują, że arbuz stanowi doskonały dodatek do sałatki owocowej na najcieplejsze dni w roku.

 

Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą

 

Składniki:

  • Arbuz
  • Czerwona cebula
  • ok. 1/2 kostki sera feta
  • Świeża mięta
  • Pestki słonecznika
  • Sok z limonki

 

Sposób przygotowania:

  1. Usunąć pestki z arbuza i wykroić małe kuleczki.
  2. Poszatkować czerwoną cebulę w cienkie piórka i pokroić ser feta w drobną kosteczkę.
  3. Uprażyć pestki słonecznika na suchej patelni(bez dodatku tłuszczu!), porwać liście świeżej mięty na mniejsze kawałeczki.
  4. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą i polać sokiem z limonki
  5. Podać w szklanej misce, dzięki której wszystkie składniki będą widoczne

 

Miski i salaterki idealnie do podania sałatek - sprawdź je w naszej ofercie!

 

Jak podać arbuza w wyjątkowy sposób?

Kreatywność i dostęp do internetu podpowiadają nam mnóstwo ciekawych sposobów jak podać arbuza. Ich prostota sprawia, że w letnich miesiącach powinniśmy znacznie częściej korzystać z takich rozwiązań. Przede wszystkim arbuz jest wykorzystywany do sałatek - jego doskonała kompozycja z innymi owocami sprawia, że taka sałatka gości na stołach wielu z nas w upalne dni. Warto również pamiętać, że arbuz może stanowić ciekawy dodatek do lekkich, ciepłych potraw takich jak kurczak z przyprawami. Oczywiście desery także wchodzą w grę - oprócz wszelkiego rodzaju ciast owocowych, można zdecydować się na przygotowanie arbuzowych lodów w domowych warunkach.

 

 

Orzeźwiające drinki z arbuzem

Skoro arbuz składa się w 90 procentach z wody, to oczywiście może on być bazą do stworzenia smacznego napoju. Często zapominamy o tym, na pierwszym miejscu stawiając soki ze świeżo wyciskanych pomarańczy, czy też jabłek. Drinki z arbuzem możemy podzielić na bezalkoholowe i alkoholowe. Do tych pierwszych z całą pewnością będzie należeć orzeźwiająca lemoniada, ale także herbata mrożona. Alkoholowe drinki z arbuzem to popis kreatywności nie tylko przy okazji doboru alkoholu. Samo naczynie, w którym taki napój zostanie podany, może wywołać duże poruszenie. Oprócz standardowych szklanek, można także podać drinka w... samej skorupie arbuza! Bardzo różne alkohole dobrze współgrają z arbuzem. Niezależnie od Twojego wyboru - ten drink będzie lekki i orzeźwiający, w sam raz na letnie popołudnia i wieczory.

 

Przepis na orzeźwiający koktajl z arbuzem(wersja bezalkoholowa)

 

Składniki:

  • Połówka arbuza
  • Kostki lodu

 

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić arbuza na kawałki i usunąć z niego pestki.
  2. Włożyć do lodówki na około pół godziny.
  3. Miksować arbuza z kostkami lodu przy użyciu blendera. Najpierw wrzucić kostki, następnie dorzucić owoc.
  4. Zblendowany koktajl przelać do szklanki lub słoika - wedle naszego uznania.
  5. Opcjonalnie można dodać inne owoce, na przykład gruszkę, jabłko lub truskawkę.

 

 

Przepis na orzeźwiającego drinka z arbuzem(wersja alkoholowa)

 

Składniki dla jednej osoby:

  • Mały arbuz
  • 100 ml tequilli
  • 60 ml likieru pomarańczowego
  • Kostki lodu
  • Szczypta soli kamiennej
  • Sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

  1. Miksować i przetrzeć pokrojone kawałki arbuza, w celu wyeliminowania jak największej ilości pestek.
  2. Jeżeli lód jest w kostkach, rozkruszyć lód, po czym wsypać połowę go do shakera barmańskiego. Drugą połowę przeznaczyć na pozostałe składniki - zmiksowanego arbuza, tequillę, likier pomarańczowy, oraz świeżo wyciśnięty, limonkowy sok.
  3. Porządnie wymieszać.
  4. Zwilżyć sok z cytryny i maczać w soli brzeg kieliszka w celu oszrzonienia szkła w oryginalny sposób.
  5. Przelać drinka do specjalnych kieliszków.