Modne gotowanie na parze

09 / 10 / 2017

XXI wiek przyniósł rewolucję niemal w każdej dziedzinie życia, także w sferze kulinarnej. Na popularności zyskało przygotowywanie potraw na parze. Niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni stał się więc garnek do gotowania na parze.

Jak zbudowany jest garnek do gotowania na parze?

Standardowe naczynie, które pozwala na przygotowywanie potraw na parze, zbudowane jest z trzech elementów:

  • garnka, w którym gotuje się woda,
  • wkładu do gotowania na parze, który przypomina duże sitko,
  • pokrywki.

Bardziej rozbudowane garnki wyposażone zostały w większą ilość wkładów do gotowania na parze. Ustawia się je jeden na drugim i przykrywa pokrywką. W ten sposób można jednocześnie przygotowywać wiele różnych potraw, np. mięso, makaron oraz warzywa.

Dobry, czyli najwyższej jakości

Na trwałość, wygodę użytkowania i wytrzymałość garnka do gotowania na parze ma wpływ głównie jakość jego wykonania. Jakość tę wyznacza przede wszystkim rodzaj materiału, z którego zostały zrobione poszczególne elementy.

Najbardziej popularne i jednocześnie najbardziej trwałe są garnki wykonane ze stali nierdzewnej. Ten materiał szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Garnki ze stali nierdzewnej mogą być używane na każdej kuchence: indukcyjnej, gazowej, elektrycznej, ceramicznej lub halogenowej. Dodatkowo, posiadają najczęściej wielowarstwowe dno, które zapobiega przypalaniu i przywieraniu żywności. Stal nierdzewna nie chłonie zapachów, ani nie odpryskuje, trudno też ją zarysować lub zniszczyć. Można ją myć w zmywarce.

Drugą pod względem popularności grupą są garnki ceramiczne. Są zdecydowanie cięższe niż ich stalowe odpowiedniki, ale za to doskonale prezentują się w kuchniach urządzonych w tradycyjnym stylu. Długo utrzymują temperaturę, ale powoli się nagrzewają. Na garnki ceramiczne trzeba uważać, uderzenie lub upuszczenie może skutkować ich zniszczeniem.

Można wybrać także garnki szklane lub emaliowane, jednak ich trwałość i wytrzymałość jest zdecydowanie niższa niż garnków ceramicznych lub wykonanych ze stali nierdzewnej.

Co oprócz jakości wykonania?

Dobry garnek do gotowania na parze jest nie tylko trwały i wykonany z wysokiej jakości materiału. O wygodzie użytkowania decydują również inne aspekty, jak chociażby rodzaj uchwytów. Powinny być takie, aby można było dotknąć je bez obawy o oparzenie. Ważna jest również pokrywka. Powinna ona być wykonana ze szkła umożliwiającego obserwowanie przygotowywanej w garnku żywności, posiadać otwór do odprowadzania nadmiaru pary oraz nienagrzewający się uchwyt. Warto także zwrócić uwagę na wielkość garnka. Optymalna wielkość pozwala wygodnie przygotowywać potrzebną ilość potraw, a jednocześnie nie utrudnia codziennego przechowywania garnka.

Szeroki wybór na Nakrywamy.pl

W naszym sklepie znajdą Państwo szeroki wybór garnków do gotowania na parze ze stali nierdzewnej w wersji klasycznej, np. Tadar Sano garnek nierdzewny 18 cm, lub w wersji bardziej rozbudowanej, np. Odelo Prestige o pojemności 2,5 l. Osobom lubiącym nowoczesne rozwiązania polecamy także garnki do kuchenki mikrofalowej, np. Tescoma Purity MicroWave.