Najlepsze naczynia do przyrządzania zapiekanek

24 / 06 / 2019

Latem mało kto lubi spędzać czas w kuchni. Wolimy cieszyć się słońcem, spotkaniami przy grillu lub odpoczynkiem nad morzem. Jeśli nie chcemy tracić czasu na gotowanie, warto sięgnąć po takie potrawy, które zrobimy szybko a w dodatku z tych składników, które akurat mamy w lodówce. Zapiekanki spełniają wszystkie te kryteria. 

Zapiekanki to jedno z tych dań, które po pierwsze trudno zepsuć, a po drugie zadowoli niemal każdy kulinarny gust. Wytrawne zapiekanki przyrządzane w ceramicznym naczyniu sprawdzą się podczas niespodziewanej wizyty gości, klasyczne, zrobione na bagietce z farszem pieczarkowym i serem, uwielbiają dzieci, natomiast wykwintne, makaronowe zapiekanki z powodzeniem zastąpią eleganckie dania, których przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Zanim jednak zaczniemy eksperymentować z przepisami na zapiekanki, warto wiedzieć, w jakich naczyniach najlepiej przyrządzić tę potrawę. 

Naczynia żaroodporne do zapiekanek 

Szklane naczynia żaroodporne mają szerokie zastosowanie, dlatego możemy je wykorzystać również do przygotowania ulubionej zapiekanki. Dużą zaletą naczyń żaroodpornych jest ich funkcjonalność. Możemy w nich serwować gotowe dania, podgrzewać potrawy w piekarniku lub przechowywać w lodówce. Naczynia żaroodporne wykonane z hartowanego szkła dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach. Posłużą nam więc zarówno do przyrządzenia sytej zapiekanki mięsno-ziemniaczanej dla całej rodziny, jak i lekkiej, warzywnej przekąski dla jednej osoby.     

Ceramiczna forma 

Najpopularniejsze naczynia do zapiekanek to ceramiczne formy, które nie tylko ułatwiają pieczenie, lecz także pięknie prezentują się na stole. Decydując się na zakup ceramicznego naczynia do zapiekania, należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj porcelany, z której zrobiona jest forma. Wysokiej jakości naczynie ceramiczne to takie, które może być używane w piekarniku, kuchence mikrofalowej oraz zamrażarce, bez trudu i ryzyka uszkodzenia wymyjemy je w zmywarce, a wraz z upływem czasu i użytkowania nie będzie pękać i tracić koloru. 

Formy do pieczenia ze stali węglowej

Tradycyjne blachy ze stali nierdzewnej zostają w ostatnim czasie wypierane przez formy ze stali węglowej. Dzieje się tak z kilku powodów. Przede wszystkim blachy ze stali węglowej są pokryte specjalną powłoką, dzięki której potrawy nie przywierają i się nie przypalają. Formy tego rodzaju są wolne od szkodliwych metali ciężkich, kadmu, ołowiu i PFOA. Ich kolejną zaletą jest z pewnością fakt, iż są bardzo lekkie i mogą być wykorzystywane do przyrządzania dań słodkich oraz słonych.

Zapiekanki na co dzień i od święta 

Wybór naczyń, w których możemy przygotowywać zapiekanki, jest naprawdę duży, dlatego warto poświęcić chwilę na znalezienie formy, która najlepiej spełni nasze oczekiwania. Producenci, oprócz klasycznych naczyń owalnych lub prostokątnych, mają w swojej ofercie również blachy do innych zapiekanych potraw, takich jak tarta, czy lasagne. Oryginalnym i bardzo efektownym rozwiązaniem są również kokilki, czyli niewielkie, ceramiczne foremki, z których bezpośrednio zjada się zapiekaną przekąskę.