Przesiewak do mąki - praktyczny dodatek do każdej kuchni
Przesiewak do mąki to jeden z tych dodatków, których absolutnie nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. Zwłaszcza w takiej, w której często się piecze. Jest to bowiem praktyczne i wygodne urządzenie, które pozwoli na przesypanie mąki do pojemnika, jej napowietrzenie, czy po prostu odmierzenie odpowiedniej ilości. Przesiewak to jeden z tych akcesoriów, które często są używane. Warto więc wiedzieć, na jaki model się zdecydować, oraz z czego powinien być wykonany, aby faktycznie spełniać swoją rolę na 100%.
Przesiewacz do mąki - jaki wybrać?
Jeśli chodzi o przesiewacze do mąki, aktualnie wybór jest naprawdę spory. Dzięki temu każdy może znaleźć dla siebie akcesorium na miarę swoich potrzeb. Wygodny przesiewacz do mąki może mieć średnicę 5,10 lub więcej centymetrów. Wiele tutaj zależy od docelowego użycia przesiewacza i własnej wygody. Przesiewacz z reguły ma postać okrągłego lub półokrągłego sitka. W niektórych przypadkach przypomina on bardziej żelazną puszkę, która służyć może także do przesypywania innych produktów sypkich, takich jak proszki do pieczenia, czy cukier. Dzięki temu przesiewacz do mąki może mieć szerokie zastosowanie i jest często użytkowany przez domowników.
Z czego wykonany jest przesiewak?
Aby przesiewak był wysokiej jakości i w pełni niezawodny, bardzo ważną rolę odgrywa nawet samo jego wykonanie. Najlepszym wyborem będzie stal nierdzewna. Nie zmienia ona swojego wyglądu, jest bezpieczna dla zdrowia i co najważniejsze, bardzo trwała. Dzięki temu przesiewak nie będzie zarysowany, ani zniekształcony i posłuży przez wiele lat. Dodatkowo na większość naszych przsiewaków otrzymuje się aż dwa lata gwarancji. Wszystkie modele zachowane są w tej samej tonacji. Jest to stal niemalowana, srebrna. Samo sitko jest bardzo lekkie, rączka nieco wydłużona, aby ułatwić używanie. Dodatkowo uchwyt posiada oczko do powieszenia na haczyku, a wypustki w rękojeści sprawiają, że sprzęt nie ślizga się nawet, wtedy gdy ma się śliskie ręce.
Przesiewak do mąki pod postacią puszki
Oprócz klasycznych przesiewaków w formie sitka, w sklepie znaleźć można również przesiewak do mąki pod postacią puszki, również wykonanej ze stali nierdzewnej. Jest ona bardzo praktyczna, ponieważ zapobiega rozsypywaniu się mąki. Jest to dodatek bardzo praktyczny i precyzyjny. Można przesiać w nim nie tylko samą mąkę, ale również inne sypki produkty, takie jak wszelkiego rodzaju proszki spożywcze, czy cukier. Taki przesiewak dodatkowo można myć w zmywarce.