Wybór rodzajów materiałów, kształtów i zastosowań
Wiele osób uwielbia piec. Kiedyś pieczenie tortów czy ciasteczek wymagało dużej zręczności manualnej, zwłaszcza kiedy miały powstawać słodkie dzieła sztuki. Dziś wystarczy odpowiednia forma do pieczenia i można zostać prawdziwym mistrzem cukiernictwa. Formy do pieczenia do różnych zastosowań oferuje nakrywamy.pl.
Formy do pieczenia ciasta i ciasteczek
Najbardziej popularne i powszechnie znane są formy do pieczenia ciasta i ciasteczek. Wśród nich można znaleźć zarówno wykonane z aluminium czy stali, jak i silikonu. Im bardziej wymyślne kształty form, tym bardziej plastyczny musi być materiał. Dlatego do tych najbardziej skomplikowanych stosowany jest silikon. Klasyczne ciasta można piec w silikonowych lub aluminiowych okrągłych tortownicach, owalnych blachach, a także klasycznych kwadratowych. Wśród forem do pieczenia ciasteczek często używane są formy do mufinek. Wykonane są z silikonu, dzięki któremu łatwo można je wyciągnąć, jak również nałożyć ciasto do nieprzywierającej formy.
Formy do pieczenia chleba i keksów
Wiele osób rezygnuje z korzystania z piekarni i postanawia chleb oraz bułki czy babki piec samodzielnie. Aby ułatwić sobie zadanie można zakupić specjalne formy wykonane z nieprzywierającego tworzywa, które pod wpływem ciepła nie powoduje wydzielania szkodliwych substancji. Można również wybrać formy do ciasteczek w formie lizaków albo wafelków do lodów. W dobie zdrowego odżywiania wiele osób próbuje coraz więcej produktów wykonywać samodzielnie, dlatego producenci wychodzą im na przeciw z coraz bardziej wymyślnymi formami do pieczenia. Dzięki temu bez dużych zdolności manualnych można uzyskać ciekawy kształt wypieku. Pozostaje jedynie jego dekoracja w przypadku keksu lub wypełnienie lodami własnej roboty, w przypadku wafelków.
Formy do pieczenia i ich odporność na temperaturę
Formy do pieczenia są przystosowane do bardzo wysokiej temperatury, przynajmniej 200 stopni, w przypadku forem ceramicznych, a nawet 260 stopni - w przypadku forem silikonowych, a także 400 stopni w przypadku form do pieczenia chleba. Powłoka antyadhezyjna w formach do pieczenia sprawia, że cokolwiek w niej się znajduje nie przywiera do jej powierzchni. Oczywiście w formach można piec także lazanie, zapiekanki czy pizze, a także wiele innych niesłodkich potraw, które przeznaczone są do pieczenia. Mięso z piekarnika doskonale pachnie i nie trzeba używać do niego wiele tłuszczu. Wybór form do pieczenia jest tak duży, że właściwie można zrezygnować z tradycyjnego gotowania na rzecz pieczenia.