• z 3
  • z 3

Keksówki

Doskonałe do babek i tradycyjnych keksów

Keks czyli ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii jest lubiane przez wiele osób. Zwłaszcza, że można do niego wybrać ulubione suszone owoce i orzechy. W swojej istocie podobne jest do babki, która w zasadzie nie różni się niczym poza brakiem nadzienia. Do keksów używa się podłużnych forem, tzw. keksówek. Taka forma zapewnia optymalne, równomierne rozłożenie składników. 

Keksówki - doskonałe ciasto przygotowane mimochodem

Jeśli przybywają niespodziewani goście, to najłatwiej jest wykonać keks lub babkę. Dlatego, że zwykle ma się odpowiednie składniki, a także formę do jego upieczenia. Keksówki wykonane z metalu i emaliowane, które wykorzystywane są również do wypieku chleba doskonale się sprawdzają. Ciasto nie przywiera do ścian formy, dlatego keks i jego nadzienie pozostają nienaruszone. Takie ciasto wykonuje się mimochodem, mieszając wszystkie składniki i wlewając do formy, która czeka na wykorzystanie. 

Keksówki - przechowywanie w lodówce

Warto zwrócić uwagę na to, że jeśli wybierze się formę silikonową, w razie konieczności ciasto będzie w niej można przechowywać również w lodówce. Forma silikonowa jest bowiem przystosowana do ujemnych temperatur, sięgających nawet -40 stopni. W ten sposób ciasto się nie zmarnuje i będzie je można dłużej przechowywać. Ograniczenie marnotrawstwa żywności jest bardzo istotną kwestią, a używanie silikonowej keksówki przybliża w stronę odpowiedniego jej racjonowania.  

Keksówki - odporność na uszkodzenia mechaniczne 

Zarówno keksówki wykonane z metalu, jak i te z silikonu są niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto keksówki silikonowe można również wkładać do kuchenki mikrofalowej bez szkody dla ich struktury. W formach w jakich wykonuje się keksówki często piecze się również pasztet. Dzięki silikonowej formie można podgrzać nieco pasztet i zjeść na ciepło. Szczególną zaletą keksówek jest również ich ergonomiczny kształt. Można z nich łatwo wyciągnąć zarówno keks, jak i chleb czy pasztet i bezpośrednio przełożyć na talerz do serwowania potraw. Dużą zaletą keksówek jest możliwość złożenia ich na płasko, w przypadku silikonowych modeli. Dzięki temu nie trzeba go odwracać by zgrabnie go przełożyć w inne miejsce, a także można złożyć formę i przechowywać na płasko. 

Keksówki to doskonały pomysł na prezent. To jedne z najbardziej uniwersalnych form do pieczenia, dlatego warto mieć je wśród swoich akcesoriów kuchennych. Duży wybór keksówek można znaleźć na nakrywamy.pl. Szeroka oferta sprawia, że można wybrać każdy rodzaj tradycyjnej keksówki.