Kamienie do pizzy

Kamienie do pizzy - dla domowych kucharzy

Coraz większa dostępność różnych przepisów z kuchni z całego świata pobudziła kreatywność wielu osób w kuchni. Dania jednogarnkowe w oparciu o ryż lub makaron z kurczakiem są nadal popularne, jednak świat się na nich nie kończy. Ze względu na zamknięcie restauracji na kilka, a nawet kilkanaście miesięcy, bardzo popularne stało się gotowanie i pieczenie różnych potraw znanych na całym świecie, między innymi pizzy. Do odpowiedniego przygotowania tej włoskiej potrawy potrzeba kilku przedmiotów, takich jak na przykład kamienie do pizzy. Dają one możliwość jej jeszcze lepszego i bardziej jakościowego przygotowania.

 

Dlaczego warto zakupić kamień do pizzy?

Na pierwszy rzut oka kamień do pizzy może być uznany za niepotrzebny dodatek, jednak prawda jest zupełnie inna. Jeżeli chcemy przygotować potrawę odpowiedniej jakości, to dzięki wchłanianiu wilgoci przez kamień, ciasto naszej pizzy będzie zawsze chrupiące. Oprócz tego znacznie łatwiej przebiega samo wyjmowanie ciasta z piekarnika. To wszystko dzięki podwyższonym krawędziom, które zabezpieczają przed zsuwaniem się pizzy podczas wyjmowania, ale także jej wcześniejszego wkładania. Kamień do pizzy wyposażony jest w specjalne wyżłobienia, dzięki którym łatwiej przygotować ciasto o określonej średnicy.

 

Kamień do pieczenia pizzy - kompatybilny z innymi przyborami

Warto zastanowić się również nad innymi akcesoriami, które zamienią standardowe przygotowywanie pizzy w prawdziwą ucztę niczym we włoskiej trattorii. Kamień do pieczenia pizzy będzie doskonale komponował się z nożyczkami do pizzy oraz łopatką, którą można wyjąć gorące ciasto z pieca bądź piekarnika. Wszystkie te przybory powinny zostać umyte ręcznie, jednak kamień do pieczenia pizzy powinien być najłatwiejszy do utrzymania w czystości - wystarczy przepłukać do pod bieżącą wodą. Należy jednak pamiętać, żeby robić to dopiero po wystygnięciu kamienia.

 

Kamienie do pizzy - różnorodność wyboru

Chociaż pizza kojarzyć się może przede wszystkim z okrągłym kształtem, to jednak bardzo często we Włoszech, a coraz częściej także w innych krajach, możemy spotkać się z prostokątnym kształtem. Dostępne są zarówno okrągłe kamienie do pizzy, jak również prostokątne. Obydwie wersje posiadają praktycznie te same właściwości oraz cechy charakterystyczne, czyli ich użytkowanie także powinno kojarzyć się z łatwością i komfortem. Wybór które kamienie do pizzy wybrać powinien należeć tylko i wyłącznie do indywidualnych preferencji klienta.