Podaj obiad po królewsku

29 / 10 / 2014

Podaj obiad po królewsku

Sposób podawania posiłku ma wpływ na to, jak będzie on smakował. Co prawda mechanizm psychologiczny, jaki za tym stoi, jest masakrycznie pokrętny, ale też nie ma to większego znaczenia – chodzi raczej o to, że mechanizm działa i należy go uwzględnić przy podawaniu posiłku.

Wybieraj mądrze

Dobrze dobrany serwis obiadowo-kawowy jest bardzo ważnym elementem dekoracji. Co to znaczy, że serwis został „dobrze dobrany”. Pojęcie to jest w gruncie rzeczy bardzo szerokie. Zacząć należy od oceny estetyki serwisu w kontekście aranżacji wnętrza. Jeśli pokój pomalowany jest na zielono, serwis kawowy w czerwone prążki nie będzie prezentował się najlepiej. Takich zależności są oczywiście setki, natomiast ten artykuł nie ma traktować o sztuce aranżacji wnętrz, więc się na tym nie będę skupiał. Pamiętać należy o kilku podstawowych zasadach: uniwersalny, biały kolor zestawu obiadowego, nie w każdym przypadku jest idealny. Elegancki, ale poważny, nie będzie pasował na przykład na przyjęcia sylwestrowe. W takim przypadku trafniejszym wyborem byłyby serwisy dekorowane wyraźnym, barwnym ornamentem. Jednocześnie jednak w wielu przypadkach o wiele lepiej prezentowałby się serwis w delikatnych, pastelowych barwach. Ponieważ rzadko można sobie pozwolić – z najróżniejszych zresztą powodów – na zakup trzech różnych serwisów na różne okazje, zwykle wybierać należy taki, który będzie najczęściej pasował – dlatego właśnie dominują białe serwisy z niezbyt agresywnymi motywami zdobniczymi.

Dobry serwis w dobrym miejscu

Decydując się na użycie konkretnego serwisu obiadowego, należy użyć go we właściwy sposób. Są przecież zasady mówiące o wzajemnym położeniu konkretnych elementów. Nie chodzi o to, aby wchłonąć, wyryć na pamięć, cały podręcznik jadalnianego savoir-vivre, ale na pewno część zasad należy poznać. Nie po to, aby się nimi chwalić, ale dlatego, że dzięki nim stół zastawia się nie tylko elegancko, ale także funkcjonalnie. Użycie doskonałego serwisu kawowego w pewien sposób wymusza także właściwe jego ustawienie na stole.

Obiadowy i kawowy czy obiadowo-kawowy

Zwykle masz do wyboru dwie opcje: albo zakup dwóch odrębnych kompletów: obiadowego i kawowego, albo zakup serwisu obiadowo-kawowego. Jak zwykle nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, która opcja jest korzystniejsza, ale można zaryzykować stwierdzenie, że jeden serwis będzie lepszy, ponieważ zapewnia spójność rozwiązań estetycznych – dekoracja stołu może pozostać niezmieniona przy zmianie elementów zastawy, co nie zawsze jest możliwe, jeśli używasz dwóch różnych serwisów. Będą one bowiem inaczej zdobione, często w innym kolorze i z innymi dominującymi motywami geometrycznymi – w takim przypadku może się okazać, że garnir stołu, który sprawdził się przy obiedzie, do kawy niestety nijak nie będzie pasował.

Wiele jednak zależy od Twojego zmysłu estetycznego, upodobań gości oraz – oczywiście – od tego, jak bardzo komplet obiadowy będzie się różnił od kawowego. Im mniejsze to będą różnice, tym prościej będzie zorganizować duże przyjęcie, jednak to z kolei grozi pewną monotonią przy stole, którą będziesz musiała zwalczyć.

Zawsze najlepszy

Niezależnie od tego, jaką decyzje podejmiesz, musisz pamiętać o tym, że jedynie lepsze serwisy gwarantują wyjątkowa precyzję wykonania, estetykę wzoru i trwałość naniesionych zdobień. Z tego powodu, jeśli zamierzasz królewskie przyjęcia urządzać częściej – do czego oczywiście gorąco Cię zachęcam – musisz wybrać jak najlepszy serwis. Cena będzie wyższa, ale uwierz mi, że ta inwestycja zwróci się w postaci uśmiechów na twarzach Twoich gości.