Podstawowe wyposażenie kuchni w restauracji – co musisz mieć na start?

19 / 09 / 2023

Posiadanie własnej restauracji to marzenie wielu osób. Należysz do nich i znajdujesz się już o krok od zrealizowania swojej wizji? Gratulacje! Dziś podpowiemy Ci, w co trzeba wyposażyć kuchnię lokalu, żeby mógł funkcjonować sprawnie i serwować wyśmienite dania. Usiądź wygodnie i poświęć chwilę na lekturę, a następnie ruszaj na zakupy!

Spis treści:

  1. Wysokiej klasy garnki, czyli podstawowe wyposażenie kuchni w restauracji
  2. Profesjonalny zestaw noży do restauracyjnej kuchni i nie tylko
  3. Akcesoria kuchenne, których nie może zabraknąć w restauracji
  4. Podstawowe sprzęty, w które należy wyposażyć kuchnię

Wysokiej klasy garnki, czyli podstawowe wyposażenie kuchni w restauracji

Zdajemy sobie sprawę z tego, że trzeba sporo zainwestować, by móc otworzyć własny biznes. Właśnie dlatego pamiętaj o tym, że nie musisz nadmiernie obciążać budżetu i od razu zaopatrywać się we wszystko, co jest Ci potrzebne. Najrozsądniej będzie zacząć od tego, co niezbędne, a następnie stopniowo uzupełniać zaplecze obiektu o kolejne przedmioty. Podstawowe wyposażenie kuchni w restauracji to bez wątpienia dobrej jakości garnki gastronomiczne. Trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie, prawda? Możesz od razu zainwestować w komplet naczyń lub stworzyć go na własną rękę, kupując produkty na sztuki. Pamiętaj, że powinny mieć sporą pojemność. Dzięki temu przygotowywanie zup, makaronów, kasz i wywarów dla większej liczby osób będzie przebiegało dużo szybciej i nie narazi Cię na generowanie dodatkowych kosztów związanych ze zużyciem gazu i prądu. Warto sięgać po garnki z pokrywkami i kierować się tworzywem, z którego zostały wykonane. Godne polecenia są te ze stali nierdzewnej, gdyż gwarantują szefom kuchni komfort użytkowania. Są odporne na korozję, uszkodzenia, równomiernie rozprowadzają ciepło i można bez przeszkód myć je w zmywarce. To kluczowe w obiektach gastronomicznych, gdzie liczy się czas i dokładność. Zapoznaj się też z rodzajem powłoki zastosowanej w naczyniach. Prym wiodą:

  • tytanowe
  • ceramiczne
  • marmurowe
  • emaliowane.

Stanowią dodatkowe zabezpieczenie, które na pewno nie zaszkodzi.

Profesjonalny zestaw noży do restauracyjnej kuchni i nie tylko

Gotowanie to proces złożony z wielu czynności, do których należy między innymi obieranie, krojenie i siekanie. Nic więc dziwnego, że noże ze stali nierdzewnej zdecydowanie powinny znaleźć się na liście wyposażenia. Tutaj najrozsądniej będzie zaopatrzyć się w cały zestaw, gdyż niektóre noże są dedykowane wyłącznie określonym grupom pożywienia, takim jak ryby czy mięso. Używając właściwych narzędzi, kucharzom będzie znacznie prościej uzyskać satysfakcjonujące efekty. Taki zakup najlepiej potraktować jako inwestycję na wiele lat, więc postaw na solidnie zrobione produkty, z wytrzymałymi uchwytami, które wygodnie leżą w dłoniach. Do tego łyżki, widelce oraz łopatki, które ułatwią precyzyjne przygotowywanie posiłków. Bez patelni ani rusz! W kuchni powinny znaleźć się przynajmniej cztery tak, by można było przyrządzać kilka dań jednocześnie. Najlepiej, gdy jedna z nich będzie modelem ze specjalnymi żłobieniami, które służą do odprowadzania tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do grillowania warzyw, serów i mięs. Rondle i miski o różnych wymiarach też przydadzą się na co dzień, zarówno do wyczarowania dania obiadowego, jak i zachwycającego deseru. Kup również durszlak i tarkę. Jeśli wiesz, że jesteś w stanie przeznaczyć na wyposażenie nieco większą kwotę, zamów robota kuchennego. Dlaczego powinieneś postrzegać go jako podstawowy sprzęt, a nie fanaberię? Z uwagi na jego uniwersalny charakter i wielofunkcyjność, które odciążą kucharzy i zwiększą wydajność ich pracy.

Akcesoria kuchenne, których nie może zabraknąć w restauracji

Niektóre przybory kuchenne do restauracji są nam tak dobrze znane, że traktujemy je jako coś oczywistego i często najzwyczajniej zapominamy o tym, by je kupić. Nie popełnij tego błędu. Deska do krojenia, obieraczka do ziemniaków, a także podręczna waga to przedmioty, bez których o wiele trudniej gotować. Koniecznie zadbaj o to, by wszystkie artykuły spożywcze były należycie przechowywane. W tym celu zaopatrz się w słoje na przyprawy, mąki, makarony, ryż i kaszę. Przydadzą się też pojemniki próżniowe i organizery, które ułatwią utrzymanie porządku.

Podstawowe sprzęty, w które należy wyposażyć kuchnię

Na koniec mamy dla Ciebie informacje na temat sprzętów, które obowiązkowo muszą znaleźć się w kuchni obiektu gastronomicznego. Piekarnik, kuchenka gazowa, piec – będą użytkowane codziennie. Szafa chłodnicza i pojemna zamrażarka pozwolą Ci cieszyć się stałym dostępem do owoców morza, mięs i produktów, które wymagają niskich temperatur. Zmywarka – tu chyba niczego nie trzeba tłumaczyć. Sporządź całą listę i zacznij kompletować wyposażenie krok po kroku. Wiele potrzebnych przedmiotów znajdziesz w naszym sklepie. W ofercie Nakrywamy czekają na Ciebie garnki i akcesoria kuchenne od renomowanych producentów, które cechuje wysoka jakość i gustowny design. Nadają się do profesjonalnego zastosowania i serwowania nawet najbardziej wykwintnych potraw. Zapoznaj się z różnorodnym asortymentem, a z pewnością wybierzesz coś dla siebie. Serdecznie zapraszamy!