Elegancie podanie posiłku jest tak samo ważne jak jego smak. Dekoracyjna zastawa stołowa świadczy o przywiązywaniu wagi do delektowania się jedzeniem.
Zastawa stołowa to niezwykle różnorodnie i atrakcyjnie wyglądające naczynia. W jej skład wchodzą zarówno serwisy obiadowe, jaki i zestawy obiadowe oraz komplety obiadowo-kawowe. Charakteryzują się one występowaniem w zestawie wielu elementów – od kilkunastu nawet do kilkudziesięciu. Świadczy to o ich niezwykłej różnorodności.
Serwisy obiadowe są przeważnie gładkie, pozbawione wszelkich ozdób. Niektóre posiadają jednak charakterystyczne esy-floresy, co sprawia, że stają się zagadkowe i tajemnicze. Ten delikatny i subtelny element dekoracyjny dodaje im niepowtarzalnego uroku. Szczególnie atrakcyjne są eleganckie obrzeża naczyń w postaci cieńszych lub grubszych paseczków.
Niektóre komplety obiadowe posiadają atrakcyjne, nieregularne kształty, co zdecydowanie nadaje im innowacyjny design. Zestawy obiadowe są przeważnie sześcioosobowe lub dwunastoosobowe. W ich skład wchodzą talerze, talerzyki, miseczki, salaterki, filiżanki oraz wiele innych elementów.
Komplety obiadowe są ozdabiane w tradycyjny sposób. Pojawiają się na nich różnobarwne motywy kwiatowe, utrzymane w jasnej tonacji. Zastosowano poza tym nie tylko złocenia, ale także srebrne wykończenia naczyń. Są to serwisy dekoracyjne, które bardzo dobrze spełnią swoją rolę, jeśli w efektowny sposób zostaną wyeksponowane.
Zastawę stołową cechuje duża różnorodność. Klasyczna tonacja barw łączy się z nowoczesnymi trendami w sztuce kulinarnej, ponieważ serwisy obiadowe mają nierównomierne kształty. Producenci współczesnych naczyń odchodzą niekiedy od tradycyjnych, okrągłych form na rzecz kwadratów, prostokątów czy asymetrycznego wzornictwa. Wśród serwisów obiadowych często pojawia się biała porcelana.