Prawie wszystko o makaronie

18 / 06 / 2015

Makaron można przyrządzić na wiele sposobów. Jest to bodaj najszybsze pod względem przygotowania danie. Najszybsze, to jednak nie znaczy, że najmniej wartościowe. Często niestety niedoceniane. A przecież makaron to bogactwo wielu drogocennych dla organizmu witamin. Jest na ten przykład całkiem niezłym źródłem witamin B1, B6 oraz PP, które wspomagają trawienie.

Należy jeszcze dodać, że te właśnie pierwiastki są odpowiedzialne w naszym organizmie za ...dobry humor. Jeśli więc cierpisz na spadek nastroju, masz chandrę, albo po prostu gorszy dzień, koniecznie na obiad lub nawet wczesną kolację przygotuj sobie dużą porcję makaronu. Może to brzmi niewiarygodnie, ale to danie poprawia nastrój.

Ponadto makaron zawiera magnez. Pierwiastek ten, jak wiadomo, chroni nas przed niekorzystnymi skutkami stresu, uczuciem zmęczenia oraz skurczami mięśni. Magnez sprzyja także prawidłowej pracy mózgu i serca oraz zmniejsza apetyt na słodycze. Przez wiele lat uważano, że makaron tuczy. Dziś jest podstawowym elementem piramidy żywienia. To znaczy, że powinniśmy go jadać codziennie. Spora porcja – ok. 100 g – to tylko 110 kalorii. Jeśli więc zjesz ogromny talerz spaghetti, czyli 200 g, twój organizm otrzyma tyle samo kalorii, ile ma połowa tabliczki czekolady. Z tą istotną różnicą, że po zjedzeniu makaronu długo masz uczucie sytości.

Dietetycy wyjaśniają, że to nie makaron jest kaloryczny tylko sosy, z którymi go jadamy. Nie rezygnujmy więc z makaronu, tylko dopasujmy do niego coś, co nie tuczy, a syci. W tym miejscu najlepiej sprawdzają się warzywa. Każde i dużo. Wspaniale smakuje makaron z sosem serowym i zielonymi warzywami – brokułami i cukinią. To proste danie można przygotować bez większego nakładu pracy. Nieco więcej czasu zajmie nam przyrządzenie makaronu z kurczakiem i oliwkami (przepyszne!!!). Dla amatorów ostrych potraw polecamy makaron z boczkiem w pikantnym sosie chili.

Można też „na słodko”. Tu polecamy ser, rodzynki, owoce, dżem. Tak naprawdę do makaronu pasuje wszystko. Nie można zapominać także o makaronowych zapiekankach, sałatkach, no i oczywiście tradycyjnym makaronie do zup. Każda z podpowiedzianych potraw zaczyna się od jednego – ugotowania makaronu.

Dlaczego o tym piszemy? Dlaczego taki właśnie makaronowy temat? Ano dlatego, że mamy w ofercie naszego sklepu wspaniałe garnki do makaronu, w których gotowanie tego produktu będzie bezproblemową czynnością. Ileż to razy gotując makaron, zdarzyło nam się go przypalić, rozgotować, nawet zbierać z kuchenki po tym, jak wykipiał…

Z naszymi garnkami nic takiego nie może się zdarzyć. Zapraszamy do zakupu wspaniałego 8,5 litrowego garnka z pokrywą. Za produkcją tego naczynia stoi uznana marka Silit, która od dziesięcioleci jest synonimem najlepszej jakości w kuchni.

Garnek wykonano ze stali nierdzewnej i pokryto powłoką Silarganową. Dlaczego akurat taką? Ponieważ Silargan to materiał, który poddawany obróbkom termicznym, łączy w sobie sztywność stali oraz twardość ceramiki. Materiał jest niezwykle odporny na zarysowania i zadrapania, powstające podczas użytkowania, dzięki temu zachowuje nienaganny wygląd przez długi czas oraz eliminuje oznaki zużycia. Dzięki wykorzystaniu ceramiki w procesie tworzenia Silargan zyskał gładkość, przez co jest łatwy w utrzymaniu czystości i nadaje się do mycia w zmywarkach.

Ponadto naczynia pokryte powłoką Silarganową są antyalergiczne i antybakteryjne, bezpieczne dla żywności oraz wielofunkcyjne – można je używać na wszystkich rodzajach kuchni, a nawet w piekarniku. W prezentowanym garnku można przygotować właściwie wszystkie potrawy, ale najbardziej sprawdza się podczas gotowania makaronu.

Garnki polecamy w trzech kolorach: beżowym, bordowym i czarnym. Załączony na stronie filmik pokazuje, jak banalnie proste i wręcz przyjemne może być gotowanie. Firma daje na swój wyrób aż 30 lat gwarancji.

Innym rozwiązaniem jest garnek, który można zakupić w naszym sklepie w dwóch rozmiarach średnicy: 20 i 22 cm. Garnek ten wyprodukowała znana już Państwu firma Tescoma. Wykonano go ze stali nierdzewnej. Posiada grube dno, składające się z kilku trwałych warstw. Dzięki temu naczynie bardzo dobrze kumuluje ciepło. W garnku bardzo łatwo odcedza się gotowane produkty. Istnieje możliwość gotowania na wszystkich typach kuchenek, także indukcyjnej. Garnek można myć w zmywarce. Gwarancja na produkt wynosi 2 lata.

Ten sam producent znalazł idealne rozwiązanie dla ugotowania makaronu i przygotowania go od razu na patelni. W tym celu wyprodukował komplet składający się właśnie z patelni, garnka do makaronu, cedzaka, łyżki do makaronu oraz kuchennej pęsety.

Na załączonym filmie można zobaczyć, w jaki sposób wszystkie te elementy zostają wykorzystane. Patelnia jest naturalnie z powłoką antyadhezyjną i ma czerwony kolor. W ofercie mamy jeszcze inne kolory w takich samych kompletach. Łyżki do makaronu wykonano z żaroodpornego nylonu, a pęsetę ze stali nierdzewnej. Całość jest bardzo praktyczna i efektowna. Gwarancja – 3 lata.

Na zakończenie makaronowego tematu polecamy wyrób równie znanej niemieckiej firmy ELO Olkusz. Garnek ten został wyprodukowany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, o błyszczącej, bardzo efektownie prezentującej się powierzchni. Producent do garnka dołączył jeszcze praktyczny obrotowy wkład do odcedzania. Naczynie charakteryzuje się niezwykłą wytrzymałością na wysokie temperatury – nawet do 240 st. C. Garnek nadaje się do każdego rodzaju kuchni: płyty indukcyjne, ceramiczne, kuchenki gazowe i elektryczne. Gwarancja na produkt wynosi dwa lata.

Zapraszamy Państwa do zakupu któregoś z zaprezentowanych garnków. Wszak życie należy sobie ułatwiać, a gotowanie w naszych naczyniach na pewno Państwu w tym pomoże. Polecamy i życzymy smacznego:)