Ranking ostrzałek do noży kuchennych – najlepsze ostrzałki do noży

29 / 03 / 2021

Nie tylko profesjonalni kucharze potrzebują idealnie naostrzonych ostrzy. Nawet jeśli gotujemy jedynie od święta, a po nóż sięgamy wyłącznie, gdy kroimy chleb czy warzywa warto, aby nasze przybory były zawsze gotowe do użycia. Ostrzałka do noży to niewielki gadżet, który może całkowicie odmienić komfort pracy w kuchni. Na co zwrócić uwagę podczas zakupu ostrzałki i jaki model wybrać, aby akcesorium służyło nam przez długi czas? 

Bez względu na to, czy używamy najtańszych noży z meblarskiej sieciówki, czy wysokogatunkowych przyborów od renomowanego producenta, musimy pamiętać o ich regularnym ostrzeniu. Dawniej ostrzeniem noży zajmowali się uliczni rzemieślnicy, którzy pchali wózek wyposażony w koło zamachowe i kamień szlifierski, a osoby, które chciały naostrzyć swoje narzędzia, mogły po prostu przyjść i po kilku chwilach na powrót korzystać z tępych przyborów. Dzisiaj wybór ostrzałek jest olbrzymi, a najtańsze modele kupimy już za ok. 20 zł. Zanim jednak przyjrzymy się bliżej konkretnym produktom, sprawdźmy, jakie rodzaje ostrzałek znajdziemy na rynku.   

Ostrzałki do noży – rodzaje 

Ostrzałki do noży możemy podzielić ze względu na różne kryteria, m.in. sposób działania, materiał ostrzący czy tworzywo, z którego zostały wykonane. Najważniejszy jest jednak mechanizm ostrzący. W tym wypadku mamy do wyboru: 

Ostrzałki krążkowe (kółkowe) 

Najchętniej wybierany rodzaj ostrzałek do użytku domowego, głównie ze względu na olbrzymią wygodę działania. Narzędzie składa się z obudowy oraz umieszczonych wewnątrz metalowych lub ceramicznych krążków. Korzystanie z ostrzałki jest bardzo proste. Wystarczy włożyć nóż do szczeliny i poruszać ostrzem od siebie i do siebie. Jest też drugi sposób, polegający na przesuwaniu noża wyłącznie do siebie. Niektóre ostrzałki krążkowe mają wbudowanych kilka tarcz o różnej gradacji (do ostrzenia i polerowania). Modele kółkowe są idealne do ostrzenia noży kuchennych. Nie nadają się natomiast do ciężkich noży o grubym ostrzu (tasaków, noży Santoku) oraz noży wymagających jednostronnego ostrzenia. Bardzo ważne jest także, aby zwrócić uwagę, czy mechanizm ostrzący jest twardszy niż ostrze noża. W przeciwnym razie zamiast naostrzyć narzędzie osiągniemy odwrotny skutek i zniszczymy nóż.

Do zalet ostrzałek krążkowych należy: bezpieczeństwo użytkowania, równomierne ostrzenie całej klingi oraz szybkość działania. Tego typu ostrzałki są dostępne w rozmaitych kolorach i kształtach, dlatego mogą stanowić nie tylko przydatne akcesorium, ale też dodatkową ozdobę kuchni.

Ostrzałki prętowe

Drugi rodzaj ostrzałek ma postać pręta zakończonego rączką. Użycie tego typu ostrzałki wymaga już pewnej wprawy, ponieważ w zależności od wielkości i typu noża musimy go ustawić pod odpowiednim kątem i przesuwać ostrze w górę i w dół. Samą ostrzałkę trzymamy w ręce lub opieramy o blat. Do plusów ostrzałek prętowych należy zaliczyć ich uniwersalność. Nadają się do ostrzenia zarówno noży kuchennych, jak i grubszych tasaków, a nawet nożyczek. Jeśli wiemy, pod jakim kątem ustawić nóż, ostrzałka prętowa będzie bardzo szybka i wygodna w użyciu.  

Ostrzałki kamienne

Nieco rzadziej spotykane w domach, ale bardzo doceniane przez profesjonalnych kucharzy, są ostrzałki kamienne, nazywane także osełkowymi. Narzędzia tego typu wywodzą się z kultury japońskiej. Mają płaski, prostokątny kształt i w zależności od modelu są wykonane z naturalnego kamienia lub wyposażone w ceramiczny wkład. Aby naostrzyć noże ostrzałką kamienną, musimy ją najpierw przygotować. Moczymy narzędzie w wodzie przez 10-15 min lub smarujemy specjalnym olejem. Suchą klingę przeciągamy od siebie i do siebie z zachowaniem odpowiedniego kąta. Czynność powtarzamy z obu stron ostrza. Jeśli ostrzałka posiada kilka stopni gradacji, zaczynamy od niższego, a następnie odwracamy kamień i polerujemy nóż przy użyciu powierzchni o większej gradacji. Zaletą ostrzałki kamiennej jest wysoka skuteczność oraz pełna kontrola nad procesem ostrzenia. Niestety, jest to narzędzie wymagające wprawy i doświadczenia.     

Jaką ostrzałkę do noży wybrać? Ranking Nakrywamy.pl

Aby ostrzałka jak najlepiej spełniała swoją funkcję, podczas jej zakupu warto wziąć pod uwagę kilka czynników. Mechanizm ostrzący jest w dużej mierze kwestią indywidualnych preferencji. Szczególną uwagę zwróćmy natomiast na rodzaj noży, które chcemy ostrzyć. Do noży ceramicznych najlepiej używać ostrzałek diamentowych. Specjalnego traktowania wymagają również noże japońskie oraz modele z ząbkowanym ostrzem. Najmniej kłopotliwe są noże stalowe. Poradzi sobie z nimi większość ostrzałek dostępnych na rynku. 

Poniżej prezentujemy ranking sześciu ostrzałek do noży. Każda z nich pochodzi od innego producenta, wyróżnia się innym wzornictwem oraz mechanizmem działania. Przygotowując zestawienie, braliśmy pod uwagę sposób wykonania ostrzałki i użyte do produkcji materiały. Ważnym kryterium była wielofunkcyjność narzędzia oraz stosunek jakości do ceny. 

1. Fiskars Edge 

Zestawienie otwiera ostrzałka Fiskars Edge. Fińska marka, której początki sięgają 1649 r., uznawana jest za jedno z najstarszych zachodnich przedsiębiorstw. Flagowym produktem Fiskars są nożyczki z charakterystycznymi, pomarańczowymi uchwytami. Asortyment fińskiego giganta jest jednak znacznie większy i obejmuje m.in. garnki, noże kuchenne i akcesoria. Ostrzałka krążkowa z serii Edge posiada ceramiczny wkład, który umożliwia szybkie i wygodne ostrzenie noży. Narzędzie jest przeznaczone do noży o różnej wielkości i dostosowane do użytku zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych. Antypoślizgowa podstawa ułatwia korzystanie z ostrzałki i zwiększa bezpieczeństwo. Na plus warto wskazać minimalistyczne wzornictwo narzędzia oraz jego uniwersalne zastosowanie. Regularna cena ostrzałki to ok. 55 zł. 

2. Tescoma Azza

Kolejna ostrzałka to najlepszy dowód na to, że nawet niewielkie, niepozorne akcesoria, mogą cieszyć oko i być ozdobą kuchni. Ostrzałka Tescoma Azza to model prętowy, wykonany z wysokogatunkowej stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Dzięki ergonomicznej rękojeści posługiwanie się ostrzałką jest wygodne i bezpieczne. Narzędzie służy do ostrzenia noży z kolekcji Azza oraz noży o gładkiej krawędzi. Producent daje na swój produkt aż 10 lat gwarancji. Za ostrzałkę marki Tescoma musimy zapłacić ok. 75 zł. 

3. Joie MSC 

Obok produktów Joie MSC trudno przejść obojętnie. Żywe kolory i niebanalne wzornictwo pozwalają zerwać z nudą w kuchni. Ostrzałka MSC w kształcie pomidora będzie idealnym pomysłem na prezent lub oryginalnym gadżetem, który umili codzienne przyrządzanie posiłków. Krążkowy model ostrzałki został wykonany z ceramiki i tworzywa sztucznego. Wewnątrz znajduje się diamentowa tarcza o dużym stopniu twardości. Marka MSC łączy bowiem doskonale jakość z unikalnym designem. Ostrzałka jest banalnie prosta w obsłudze i nadaje się do ostrzenia większości noży kuchennych. Za niecałe 30 zł otrzymujemy praktyczne akcesorium, na widok którego od razu chcemy się uśmiechnąć.    

4. Joseph Joseph 

Ostrzałka Joseph Joseph wygląda dość niepozornie. Narzędzie ma niewielkie wymiary, dzięki czemu możemy je bez problemu zabrać ze sobą na kemping lub biwak. Ostrzałka została zrobiona z tworzywa sztucznego i jest przeznaczona do ostrzenia noży stalowych. Wewnątrz znajdują się dwie ceramiczne tarcze o różnej gradacji, dlatego możemy dopasować stopień ostrzenia do własnych potrzeb. Ostrzałka ma antypoślizgowe nóżki, jest więc wygodna i bezpieczna w użyciu. Na koniec warto wspomnieć o samej marce Joseph Joseph, która słynie z pomysłowych, innowacyjnych rozwiązań kuchennych. Produkty angielskiej firmy cechują wyraziste kolory i duża funkcjonalność. Celem marki jest rozwiązywanie drobnych problemów życia codziennego, które za pomocą niepozornych, ale bardzo praktycznych akcesoriów, przestają być uciążliwe. Nie inaczej jest tym razem. Kompaktowa ostrzałka to świetna alternatywa dla większych modeli krążkowych czy prętowych.    

5. Ballarini 

Na piątym miejscu naszego rankingu znalazł się produkt, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasyki. Ostrzałka Ballarini to tradycyjny model krążkowy. Wewnątrz zostały umieszczone dwie tarcze (diamentowa i ceramiczna) o różnym stopniu gradacji, dlatego możemy zarówno naostrzyć, jak i wygładzić ostrze. Narzędzie jest bardzo poręczne, ma 20,5 cm długości oraz ergonomiczny uchwyt. Dzięki temu korzystanie z ostrzałki jest wygodne i bezpieczne. Z narzędzia mogą korzystać osoby prawo- i leworęczne. Ze względu na użycie przez producenta wysokiej jakości materiałów, możemy być pewni, że ostrzałka posłuży nam przez długi czas. Produkt kupimy w cenie 69 zł.      

6. Westmark 

Na koniec narzędzie, które choć małe i tanie (ok. 25 zł), naprawdę wiele potrafi. Ostrzałka Westmark jest wykonana z tworzywa sztucznego i została wyposażona aż w trzy różne ostrza, umożliwiające ostrzenie nie tylko noży, lecz także nożyczek. Ergonomiczny kształt narzędzia umożliwia pewny, wygodny chwyt, natomiast antypoślizgowe nóżki zwiększają bezpieczeństwo korzystania z ostrzałki. Warto podkreślić, że produkt jest objęty 5-letnią gwarancją.