W czym przechowywać sypkie produkty?

01 / 10 / 2018

Mąki, soli, czy cukru nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Bardzo często jednak nie wiemy, w jaki sposób należy przechowywać sypkie produkty. Oczywiście, możemy je zostawiać w oryginalnych opakowaniach, jednak jest to rozwiązanie niepraktyczne. Ciężko nasypać odpowiednią ilość soli prosto z woreczka, a papierowe torebki, w których kupujemy mąkę łatwo podrzeć. Specjalne pojemniki pozwolą zachować dłuższą świeżość sypkich produktów, a co więcej ułatwią nam organizację kuchni.   

Każde opakowanie w innym rozmiarze, torebki się otwierają, a z woreczków wysypuje się zawartość – to tylko niektóre problemy związane z przechowywaniem produktów sypkich. Zamiast za każdym razem przecierać szafkę i szukać spinaczy do torebek, lepiej postawić w kuchni kilka szczelnie zamykanych pojemników i przesypać do nich cukier, kaszę, bułkę tartą i wszystko to, czego zazwyczaj używamy do gotowania.  

Rodzaje pojemników na produkty sypkie 

Asortyment pojemników na produkty sypkie jest naprawdę bogaty. Najlepiej wybrać opakowania z grubego, przezroczystego tworzywa, szklane słoiki lub metalowe puszki. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na rodzaj zamknięcia. Musi być szczelne, a zarazem wygodne w użyciu. Wielkość i kształt pojemnika należy dopasować do zawartości, którą chcemy przechowywać. Ryż, kaszę, bułkę tartą, cukier oraz mąkę możemy przesypać do większych pojemników. Z kolei przyprawy, orzechy, pestki i bakalie lepiej przechowywać w mniejszych słoiczkach. Produkty takie jak płatki owsiane, czy sól warto umieścić w średnich pojemnikach, które łatwo podnieść.  

Lepsza organizacja kuchni 

Pojemniki na sypkie produkty pozwolą nam w łatwy i szybki sposób uporządkować bałagan panujący w kuchni. Szklane naczynia i metalowe puszki wyglądają estetycznie, dlatego możemy je postawić na blacie. Zyskujemy dzięki temu miejsce w szafkach i wiemy, które produkty już się kończą i należy je dokupić. Jeżeli dysponujemy spiżarnią, warto wszystkie produkty sypkie umieścić w pojemnikach z jednej serii, a następnie przykleić na naczyniach etykiety informujące, co znajduje się w środku. Wówczas będziemy mieć wszystkie produkty „pod ręką”, a ich szukanie stanie się znacznie prostsze. 

Dłuższa świeżość sypkich produktów  

Dobra organizacja kuchni i łatwiejsze utrzymanie porządku to niejedyne powody, dla których warto trzymać produkty sypkie w pojemnikach. Przechowywana w ten sposób żywność jest zabezpieczona przed wietrzeniem i wilgocią. Dzięki temu zachowuje dłużej świeżość, a my nie musimy się martwić, że w kuchni zalęgną się mole żywieniowe, które najczęściej znajdują sobie miejsce właśnie w opakowaniach z kaszą, bułką tartą lub herbatą.