Zdrowe danie na parze gotowane

16 / 07 / 2015

Gotowanie na parze nie jest wcale wynalazkiem ostatnich lat. Od wieków znają je Chińczycy. To najzdrowszy sposób przygotowywania żywności. Produkty nie mają bowiem kontaktu z wodą, więc nie dochodzi do strat witamin i składników mineralnych. Najbardziej narażona na straty jest witamina C (woda wypłukuje 70 proc. tej witaminy!) oraz witamina B. Woda przejmuje też nieco rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E. Należy pamiętać, że straty witamin następują nawet podczas krótkiego gotowania, czyli tzw blanszowania. Dlatego najzdrowszym sposobem przyrządzania jedzenia jest gotowanie na parze. Pozwala ono zachować maksimum witamin i składników mineralnych. Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą po prostu wylewamy. Jednym słowem pozbywamy się tego, co najcenniejsze i najbardziej wartościowe.

Bardzo istotną sprawą jest fakt, że gdy gotujemy na parze, nie używamy soli (potocznie mówiąc „białej śmierci”). Para wydobywa bowiem zawartą w produktach sól. Dzięki gotowaniu na parze, potrawy zyskują na smaku, zachowują piękny kolor. W ten sposób można gotować wszystkie warzywa, nawet te liściaste. Doskonale smakują także mięsa przyrządzone tą zdrowa metodą – drób, cielęcina, czy ryby. Te ostatnie przed gotowaniem warto skropić sokiem z cytryny. Ryby i mięsa ugotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych. Przed przystąpieniem do gotowania na parze, musimy pamiętać o tym, że podczas tej czynności temperatura sięga nawet 120 stopni C., a więc potrawy są szybko gotowane, dlatego też łatwo o ich rozgotowanie. Wtedy stają się niesmaczne. O nieapetycznym wyglądzie nawet nie wspomnę.

Gotowanie na parze jest proste, przyjemne i przede wszystkim zdrowe. Sprzyja tym, którzy walczą z nadwagą i cholesterolem. Pamiętajmy jednak, że para wydobywająca się z naczynia do gotowania może być bardzo zdradliwa – po zakończeniu gotowania jeszcze przez chwilę pozostaje gorąca. Otwierając pokrywkę parownika należy więc zawsze skierować ją tak, by para uciekała od nas. W ten sposób unikniemy poparzenia twarzy, czy rąk. Dodatkowa korzyść z gotowania na parze: nic nie przywrze do dna garnka – jak to się może zdarzyć podczas duszenia – i na pewno się nie przypali. Należy tylko pamiętać, by w czasie gotowania utrzymywać odpowiedni poziom wody. Ta technika pozwala też na oszczędność czasu – produktów nie trzeba ani mieszać, ani obracać. Wystarczy czekać.

Skoro już zdecydowaliśmy się na takie zdrowe przygotowanie posiłku, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie naczynie. Przecież w zwykłym garnku nie da się przyrządzić potraw na parze. Zatem… Pora na odwiedziny w naszym sklepie.

Elo Olkusz w trosce o Twoje zdrowie

Producent Elo Olkusz ma dla Państwa propozycję – nierdzewny garnek do gotowania na parze z pokrywką. Został wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Niezwykle mocny i trwały. Pokrywę wykonano z żaroodpornego materiału i zaopatrzono w nierdzewne uchwyty. Garnek nadaje się do każdego typu kuchenek, także indukcyjnej. Można go myć w zmywarce. Gwarancja na ten produkt wynosi dwa lata.

Garnek z serii M&K Juwel, to nieco mniejsze naczynie tej samej firmy Elo Olkusz. Jego pojemność wynosi 1.8 litra. Garnek ten wyposażono w tzw. dno kanapkowe, które kumuluje i równomiernie rozprowadza ciepło. Naczynie posiada praktyczną wkładkę z sitkiem, umożliwiającą wygodne i bezpieczne gotowanie na parze. W tym przypadku również mamy dwuletnią gwarancję.

Gotowanie na parze z Odelo

Kolejna znana marka – firma Odelo – wyprodukowała pięcioelementowe garnki do gotowania na parze o różnych pojemnościach. Prezentowany pomieści 4,5 litra. Mniejsze to 3 litrowe, 2,5 litrowe, 1,5 litrowe. Wszystkie wykonane z wysoko gatunkowej stali nierdzewnej 18/10. Mają szary kolor. Szklana pokrywka umożliwia kontrolowanie gotowanych potraw, a otwór odprowadza nadmiar pary. Dno jest wielowarstwowe. Wewnątrz garnków znajduje się podziałka litrowa. Garnki są przystosowane do wszystkich kuchenek - gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych i halogenowych. Możliwość mycia w zmywarce do naczyń bez obawy o uszkodzenie. Gwarancja na garnki wynosi dwa lata.

Firma proponuje te garnki w wersji czteroelementowej. Tu także istnieje wybór pod względem pojemności. Wszystkie zestawy zapakowane są w oryginalne pudełko producenta. Mogą więc być doskonałym prezentem.

Jeśli potrzebujemy naczynie trzyelementowe, nie ma najmniejszego kłopotu z jego zakupem. Pojemność także do wyboru.

Zaglądamy do Tescomy

Znana i doceniana przez konsumentów firma Tescoma ma także dla Państwa ciekawą propozycję. Oto garnek do gotowania z wysokiej jakości stali nierdzewnej, wykonany z należytą starannością. Posiada grube dno, składające się z kilku trwałych warstw, bardzo dobrze kumulujące ciepło. Wewnątrz garnka znajduje się praktyczna skala litrowa, ułatwiająca odmierzanie lanego płynu. Możliwość gotowania na wszystkich typach kuchenek, także indukcyjnej. Garnek z powodzeniem można myć w zmywarce. Gwarancja na niego wynosi dwa lata. Jeśli nie chcemy kupować garnka o takiej wielkości (24 cm), firma proponuje mniejszy – o średnicy 20 cm.

Zdrowie żywienie jest bardzo ważne. To co jemy oraz to, czym żywimy naszą rodzinę, rzutuje na całe życie. Zdrowe posiłki wpływają na nasze samopoczucie. Stosując odpowiednią dietę, dbamy na sprawność fizyczną i umysłową. Dostarczamy naszemu organizmowi wartości odżywczych, które pozwalają mu prawidłowo funkcjonować. Dlatego jeśli jeszcze nie posiadamy garnka do gotowania na parze, to warto się w niego zaopatrzyć. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i życzymy udanych zakupów.