Akcesoria do pieczenia, które warto mieć w swojej kuchni

05 / 06 / 2018

Uwielbiasz piec i nie wyobrażasz sobie niedzieli bez unoszącego się w kuchni zapachu świeżego ciasta? Prawdziwi cukiernicy wiedzą, że dobre wypieki zależą nie tylko od umiejętności kucharza, lecz także wykorzystanych składników i przyborów. Wysokiej jakości blacha, silikonowa forma na muffinki, czy kolorowa rękawica to tylko niektóre akcesoria, które sprawią, że pieczenie stanie się jeszcze przyjemniejsze.

Jaką formę do pieczenia wybrać?  

Bez względu na to, czy szykujesz drożdżówkę z rabarbarem, delikatny sernik lub aromatyczną szarlotkę, pierwszą rzeczą, którą musisz przygotować, jest blacha. Jeżeli forma została wykonana z dobrego materiału, możesz mieć pewność, że ciasto wyrośnie równomiernie i nie zrobi się w nim zakalec. 

Forma do pieczenia

Najpopularniejszym rodzajem form są ocynowane, cienkie blachy, znajdujące się niemal w każdym domu. W tego typu blachach piekły nasze babcie i do dziś wielu miłośników słodkich wypieków nie wyobraża sobie pieczenia bez tradycyjnej, prostokątnej blachy. 

Chociaż ocynowane formy mają mnóstwo zalet, posiadają też jedną znaczącą wadę. Należy je za każdym razem wykładać papierem, aby ciasto się nie przykleiło. Jeżeli więc cenisz komfort i nie chcesz za każdym razem przygotowywać blachy, wybierz formę silikonową lub taką, która została wykonana ze stali nierdzewnej. Oba rodzaje form występują w przeróżnych kształtach, dlatego sprawdzą się jako oryginalny, kuchenny gadżet. Pomyśl, że twoje ciasto może przypominać serce, kwiat, a nawet głowę pluszowego misia.  

Tortownica i keksówka 

O ile prostokątna blacha nadaje się do większości ciast, o tyle pewne wypieki wymagają specjalnej formy. Tortownica z rozpinanym pierścieniem i wyjmowanym dnem jest niezbędna, gdy chcesz przygotować sernik na zimno, delikatne, warstwowe ciasto i jak sama nazwa wskazuje – tort. W keksówce oprócz klasycznego ciasta z bakaliami wykonasz także aromatyczne brownie oraz piaskowe babki. 

Tortownica tescoma

Dekorowanie

Efektownie udekorowane ciasta z renomowanych cukierni przypominają nierzadko małe dzieła sztuki. Jak jednak wykonać podobne dekoracje samodzielnie w domu? Wystarczy, że zainwestujesz w odpowiednie przybory. Szpatułka do nakładania i wygładzania kremów, wykrawacz, dzięki któremu zrobisz miejsce na nadzienie w muffinkach oraz dekoratory z różnymi końcówkami pomogą ci wyczarować niezwykłe torty, ciasta i babeczki. Jeżeli lubisz piec razem z dziećmi, w twojej kuchni nie może również zabraknąć pieczątki do dekorowania ciastek.  


 

Podawanie i przechowywanie 

Nawet najlepsze ciasto nie będzie wyglądało apetycznie, jeśli podasz je w nieodpowiedni sposób. Pamiętaj o tym zwłaszcza wtedy, gdy częstujesz swoimi wypiekami gości. Naczyniem, które najlepiej nadaje się do podawania ciast, jest patera. Wykonana z porcelany lub szkła może mieć jeden, dwa lub nawet trzy poziomy. Bardzo praktycznym rozwiązaniem są patery z kloszem. Aby ciasto dłużej zachowało swoją świeżość i nie zeschło się już po jednym dniu, wystarczy nakryć je ceramicznym, bądź szklanym kloszem. Warto również ułatwić gościom i domownikom sięganie po wypieki. Ciasta najprościej nakłada się łopatką, natomiast ptysie i eklery niewielkimi szczypcami.