Stół na grilla nie musi być nudny!

29 / 05 / 2018

Weekendowe grillowanie będzie jeszcze przyjemniejsze, jeśli zadbasz o odpowiednie nakrycia. Nie ma znaczenia, czy grillujesz ze znajomymi w parku, na działce, czy w przydomowym ogródku – wystarczy kilka sposobów, aby pieczone mięsa i warzywa zaczęły przypominać dania z najlepszej restauracji. Przekonaj się, jakie to proste!

Polacy uwielbiają grillować. Nie ma w tym nic dziwnego. Wystarczy jednorazowy grill, kawałek wolnej przestrzeni i w ciągu kilku chwil możemy zorganizować prawdziwą kulinarną ucztę. Co jednak zrobić, aby kiełbaski i szaszłyki nie tylko dobrze smakowały, lecz także były pięknie podane? 

Naczynia tradycyjne czy jednorazowe? 

Bardzo często organizując grilla, nie dbamy o to, aby odpowiednio podać pieczone potrawy. Kupujemy białe, plastikowe talerzyki, jednorazowe sztućce i małe kubeczki, które choć praktyczne, nie wyglądają estetycznie. Jeśli zależy ci, aby stół na grilla prezentował się oryginalnie, przygotuj kolorowe naczynia i sztućce wykonane z plastiku. Możesz ich użyć w ogrodzie lub zabrać ze sobą na piknik w parku. Tego rodzaju naczynia nadają się do mycia w zmywarce, dlatego nie musisz ich wyrzucać po każdym grillowaniu.

Choć zazwyczaj nie chcemy zabierać na grilla w plenerze tradycyjnych, szklanych naczyń, nic nie stoi na przeszkodzie, aby posłużyć się kuchenną zastawą, gdy pieczemy ulubione przysmaki w przydomowym ogrodzie. Jest to rozwiązanie dużo bardziej praktyczne i eleganckie. Grillowanie stało się na tyle popularne, że może zastępować przyjęcie urodzinowe, niedzielny, rodzinny obiad, a nawet poprawiny. Warto wówczas jednak zadbać o to, aby stół prezentował się odświętnie. Porcelanowe naczynia w letni, kwiatowy wzór oraz klasyczne, srebrne sztućce będą więc idealnym wyborem. 

Jeśli natomiast chcesz wykorzystać ceramiczną zastawę podczas pikniku, możesz użyć wiklinowego kosza ze specjalnymi taśmami, w którym bez trudu przeniesiesz nawet delikatne naczynia lub kieliszki. 

 

 

 

 

 

Nie zapomnij o obrusie

Nakrycie stołu obrusem to najprostszy sposób na to, aby zachęcić gości do wspólnego biesiadowania. Obrus w biało-czerwoną lub biało-czarną kratę doskonale się sprawdzi podczas weekendowego grilla. Nawet jeśli ty i twoi znajomi będziecie jeść na kocu, kilka papierowych serwetek wystarczy, aby stworzyć miły, przytulny nastrój. 

W czym podawać dania? 

W związku z tym, że coraz częściej grillujemy, przygotowujemy też coraz bardziej wymyślne potrawy. Pieczemy mięsa, ryby, warzywa, a nawet owoce. Do tego serwujemy zimne sałatki, a do posiłku podajemy lekkie wina. Wykwintne potrawy wymagają jednak odpowiedniego serwowania. Przełóż pieczywo do koszyka, a wodę przelej do karafki. Zimne dania podawaj w szklanych lub plastikowych salaterkach, a sałaty w misach z dołączonymi, kolorowymi łyżkami. Zamiast tradycyjnych, jednorazowych kubeczków użyj słoików ze słomką. Goście będą zachwyceni letnią, swobodną atmosferą.